FAQ

Een snel antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot zonnestroominstallaties en SMA producten.

Deze aanbevelingen zijn bedoeld voor installateurs. Alle controles en metingen mogen alleen worden uitgevoerd door een gekwalificeerd vakman. Contact met de SMA Service Line moet via een installateur lopen.

U vindt het antwoord op meer dan 400 vragen in de internationale FAQ.

Naar de internationale SMA FAQ

Tech Tip: Hoe een omvormer in bedrijf stellen via een rechtstreekse kabelverbinding met uw laptop?

Bekijk hier de video

Vragen vóór de installatie

Ik heb een probleem bij de update van Sunny Design. Ik krijg de melding van een online update van Sunny Design 3, maar wanneer ik op OK klik, loopt het vast. Hoe kan ik de update toch uitvoeren?

Bij een online update staat de optie "Save data to Sunny Design Web" aangevinkt. Probeer de update uit te voeren door deze optie uit te vinken. Wanneer de update volledig is afgerond, kunt u de synchronisatie van uw projecten nadien uitvoeren.

SD3 update zonder synchronisatie

Welke omvormers kunnen in een net zonder nulgeleider worden geplaatst?

Volgende omvormers kunnen in een net zonder nulgeleider (neuter) worden geplaatst:


Waar vind ik het attest van de fabrikant van de omvormer waarin de conformiteit met de norm “DIN VDE 0126-1-1” verklaard wordt?

U vindt dit document op de Download pagina, onder de Service tab.

Kies uw product, kies dan bij 'Downloadcategorie' 'Certificaat', en bij 'Taal' 'Engels (wereldwijd)'.

Scroll naar beneden tot u het document vindt.

certificate download

Waar vind ik certificaten van SMA omvormers?

U vindt ze op de Download pagina, onder de Service tab.

Kies uw product, kies dan bij 'Downloadcategorie' 'Certificaat', en bij 'Taal' 'Engels (wereldwijd)'.

Scroll naar beneden tot u het certificaat vindt die u zoekt.


Waar vind ik de technische gegevens van een omvormer?

U vindt de technische gegevens van omvormers (en monitoringtoestellen) op hun datasheet.

U vindt de datasheet op de productpagina of op de Download pagina.

Kies het product, dan de categorie en dan de gewenste taal.

datasheet download

Voldoen SMA omvormers aan de vereisten van de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 5310?

In de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 5310 staat dat omvormers minder dan 6mA DC-lekstroom mogen voeden. Alle SMA omvormers kunnen vanwege de constructie geen DC-lekstromen voeden. Ze voldoen aan deze eisen conform DIN VDE 0100-712 (IEC 60364-7-712:2002).

Zonder enig probleem kunnen dus meerdere SMA omvormers tegelijk worden aangesloten op het Nederlandse elektriciteitsnet.

Lees de White Paper over aardlekbeveiliging

Hier vindt u het overzicht van alle omvormers compatibel met RCD type A


Is Overspanningsbeveiliging Type II altijd vereist in de omvormer volgens de Nederlandse norm NEN1010?

Neen, enkel in bepaalde gevallen is het vereist. Alle SMA omvormers zijn standaard uitgerust met overspanningsbeveiliging type III en in sommige omvormertypes kan heel eenvoudig overspanningsbeveiliging type II ingebouwd worden of zit het er zelfs standaard in.


Ik krijg de foutmelding ‘SMA.SD.Web.Host werkt niet meer’ bij het opstarten van Sunny Design 3. Hoe kan ik dit oplossen?

Sommige mensen ondervinden problemen bij gebruik van de nieuwe downloadbare versie van Sunny Design (3). Wanneer de melding verschijnt ‘SMA.SD.Web.Host werkt niet meer’, dan kan dat te maken hebben met een software pakket op de PC genaamd ‘Microsoft.NET Framework 4’.

Om dit probleem te verhelpen, kunt u proberen om Microsoft .NET Framework 4 (opnieuw) te installeren. Ga naar het ‘download centre’ van Microsoft en zoek het juiste bestand. Het gaat hier om de versie ‘Standalone Installer’ van Microsoft .NET Framework 4. U vindt dit bestand hier.

Wanneer het bestand geïnstalleerd is, kunt u Sunny Design 3 opnieuw opstarten.


Hoe moet ik omgaan met schaduw op zonnepanelen?

Voor installaties die zich gedeeltelijk in de schaduw bevinden hebben we een oplossing. Deze functionaliteit noemt SMA ShadeFix. Met SMA ShadeFix doen we aan schaduwbeheer, zodat het gedeelte van de zonnepanelen dat in schaduw komt te liggen gebypassed wordt en geen negatieve invloed uitoefent op de rest van de installatie.

Vanaf juli 2014 is SMA ShadeFix standaard geactiveerd.

Volgende omvormers zijn uitgerust met SMA ShadeFix:

  • Sunny Boy 1.5/2.5

  • Sunny Boy 3-500TL-21

  • Sunny Tripower 5-12000TL-20

  • Sunny Tripower 15000TL-10

  • FLX PRO 15 / 17

  • Sunny Tripower 20/25000TL-30

  • Sunny Tripower 60

  • Sunny Boy xx00TLST-21

  • Sunny Boy xx00HF-30


Lees zeker ook het Tech Tip artikel in verband met schaduwbeheer.


Waar kan ik SMA producten kopen?

SMA produceert kwaliteitsvolle omvormers die alleen maar worden verkocht via distributiepartners. Om al onze klanten een optimale service en ondersteuning te bieden, hebben wij duurzame relaties met onze distributiepartners opgebouwd. Deze distributiepartners helpen u graag verder met al uw vragen en kunnen alle nodige informatie en advies geven over onze producten en prijzen bezorgen.

Een volledige lijst van betrouwbare distributeurs vindt u terug op de website.

Bent u een eindgebruiker? Dan kunt u best een installateur aanspreken om SMA producten te kopen. U vindt een SMA ADVANCE Installer in uw buurt via de zoekmachine.


Hoe vind ik welke omvormer past bij een zonnestroominstallatie?

Om na te gaan welke omvormer het best bij een installatie past, kunt u een berekening maken met behulp van de gratis software Sunny Design (alleen geschikt voor Windows) ofwel via de online versie, Sunny Design Web (ook geschikt voor Mac OS, Linux en andere Operating Systems). U dient wel te beschikken over het type zonnepaneel, de hellingshoek en de oriëntatie. Sunny Design heeft deze gegevens nodig om te kijken hoe groot de stromen en spanningen worden bij verschillende temperaturen en zonne-instraling.


Vragen tijdens de installatie

Waarom is de landnorm van een omvormer belangrijk?

Elke omvormer moet ingesteld worden op de correcte landnorm. Dit is niet alleen om te voldoen aan de regelgeving, maar ook om fouten en verliezen in de toekomst te vermijden. We merken nog vaak dat men hier niet voldoende op let.

Hier zijn twee voorbeelden uit de praktijk:

  • Een Nederlandse installateur belt naar de Service Line omdat de omvormer vaak in netstoring gaat. Door de juiste Nederlandse landnorm NEN EN50438 in te stellen is het probleem opgelost!
  • Een installatie in België is al 3 jaar in dienst. Per toeval ontdekten we dat deze op de Duitse landinstelling stond. Gevolg: gedurende 3 jaar heeft de installatie maximaal 172kW opgebracht (en 82kVA aan blindvermogen) terwijl ze op Belgische landnorm (C10/11) 192 kW actief vermogen had kunnen opbrengen!


De correcte landnorm moet worden ingesteld tijdens de installatie. Gebeurt dat niet, dan kan ze nadien nog aangepast worden, maar u hebt dan een SMA Grid Guard Code nodig. Deze kunt u bij de Service Line bestellen.

Belangrijk is dat de Sunny Boy 1.5/2.5 ALTIJD wordt ingesteld. Vanuit de fabriek vertrekt dit toestel met een ‘default’ landnorm. Het moet worden aangepast via de Web User Interface.


Hoe installeer ik de Sunny Boy 1.5 of 2.5?

De installatie van de Sunny Boy 1.5/2.5 verschilt van de andere SMA omvormers.

Wij hebben twee videos gemaakt om de installatie uit te leggen:
- Installatie en inbedrijfstelling
- Configuratie via WebUI

Bekijk de videos


Hoe kan ik het uitgangsvermogen vast beperken tot een eigen gekozen maximale waarde?

Wanneer u het uitgangsvermogen vast beperkt zal de omvormer zoveel mogelijk zonlicht omzetten, maar nooit méér dan de waarde welke u instelt. De reden om hiervoor te kiezen, kan een beperking aan teruglevering zijn.

U kunt een vast maximaal uitgangsvermogen instellen via de software Sunny Explorer, via de datalogger Cluster Controller of via WebUI (voor Sunny Boy 1.5 / 2.0 / 2.5).

Hieronder vindt u een voorbeeld met Sunny Explorer.

Ga naar Instellingen > Apparaat > Omvormer. De parameter welke u dient aan te passen, is de ‘Ingestelde limiet werkelijk vermogen’. Deze waarde is vrij te kiezen tussen nul watt en het technische maximale uitgangsvermogen van de omvormer.

sunny explorer

Hoe kan ik een omvormer instellen voor Nederland of België?

Indien de omvormer geleverd is met een landinstelling verschillend van de Nederlandse (NEN-EN50438) of Belgische (C10/C11), dient deze aangepast te worden. Afhankelijk van het type omvormer kunt u de correcte instellingen kiezen via Sunny Explorer of via de draaiknoppen op de omvormer.

Let op, via de draaiknoppen is dit alléén mogelijk gedurende de eerste acht uren dat het toestel in bedrijf is. Daarna worden de landeninstellingen vastgelegd en kunnen deze niet meer met de draaiknoppen worden gewijzigd en dient dit te gebeuren met Sunny Explorer.

Voor volgende omvormers kunnen de instellingen gekozen worden via de draaiknoppen:

  • Sunny Boy 2000/2500/3000HF
  • Sunny Boy 2500/3000TLST-21
  • Sunny Boy 3000/3600/4000/5000TL-21
  • Sunny Tripower 5000/6000/7000/8000/9000TL-20
  • Sunny Tripower 10.000/12.000/15.000/17.000TL-10
  • Sunny Tripower 15.000/20.000TLEE
    (Let op: afhankelijk van de firmware versie)

De in te stellen waarden voor de draaiknoppen zijn:

  • Nederland: draaiknop A op 6 en B op F
  • België:
    • Nederlandstalig: draaiknop A op 7 en B op B
    • Franstalig: draaiknop A op 7 en B op 8


Voor volgende omvormers dienen de instellingen gekozen te worden via Sunny Explorer (omvormers met een klein display):

  • Sunny Boy 1200
  • Sunny Boy 1300/1600/2100TL
  • Sunny Boy 3300/3800
  • Sunny Mini Centrals

Lees ook ons uitgebreid Tech Tip artikel hierover.


Waaraan moet ik denken bij het installeren van een TL omvormer in een net met 230 V tussen de fasen i.p.v. tussen fase en nul (net zonder nulgeleider, situatie in België en de Nederlandse Antillen)?

Bepaalde omvormers kunnen in een net zonder nulgeleider geplaatst worden. Hierbij dient de functie 'aardkabelbewaking' uitgeschakeld te worden in de software van de omvormer. Verder moet er voldoende aarding voorzien worden, ofwel via de AC-klem (minstens 10mm² koper) ofwel via een extra aardkabel tussen de behuizing en de vereffeningrail.

Lees ook ons uitgebreid Tech Tip artikel hierover.


Hoe activeer ik de functie voor schaduwbeheer, ShadeFix?

SMA ShadeFix is een extra functie van de beproefde MPP-tracker SMA ShadeFix en is bij levering standaard geactiveerd sinds juli 2014. Indien u een ouder omvormer heeft, kunt u dit ook manueel activeren. Hiervoor zijn afhankelijk van het type communicatie de volgende mogelijkheden beschikbaar:

  • Via RS485 met Sunny Data Control of via de Sunny WebBox
  • Via Bluetooth met Sunny Explorer of Sunny WebBox Bluetooth
  • Via Webconnect met Sunny Explorer

Afhankelijk van het soort communicatie worden de parameters in de communicatieproducten anders weergegeven.

Parameterinstellingen via RS485

NaamOmschrijvingWaardeToelichtingStandaardwaardeMPPShdw.IsOnActivering of deactivering van SMA ShadeFix


On

Off

Functie actief

Functie inactief

Off

Parameterinstellingen via Bluetooth of Webconnect


NaamOmschrijvingWaardeToelichtingStandaardwaardeSMA ShadeFix ingeschakeldActivering of deactivering van SMA ShadeFix

On

Off

Functie actief

Functie inactief

Off


Let op, activeer deze functie alleen bij installaties die last hebben van beschaduwing, om de opbrengst van de zonnestroom installatie te verbeteren.


Moet er een aardlekschakelaar (differentieel) vóór de omvormer worden geplaatst? Waar moet ik hierbij aan denken?

SMA omvormers kunnen geen fout-gelijkstroom veroorzaken en kunnen dus achter het normale type (type A) aardlekschakelaar geplaatst worden.

Voor de SMA omvormer zelf is geen aardlek nodig, maar om foutbescherming te garanderen voor de kabel tussen meterkast en omvormer kiest men vaak toch voor een aardlek. Indien men een aardlek wil plaatsen, raden we aan om bij transformatorloze (TL) omvormers groter dan 3kW een aardlekbeveiliging van tenminste 100mA (100mA per omvormer) te plaatsen.

Bij kleinere toestellen én bij de Sunny Tripower 3.0/4.0/5.0/6.0/ 5000/6000/7000/8000/9000/10000/12000TL-20 volstaat het te kiezen voor een 30mA aardlekbeveiliging.

Lees ook de Tech Tip in verband met het instellen van de Sunny Tripowers.

Lees ook de White Paper over aardlekbeveiliging.


Moeten de zonnepanelen en frames geaard worden?

In België is het verplicht om de zonnepanelen en de frames (draagstructuren ) te aarden.

Voor Nederland staat het nog niet beschreven in de wetgeving, maar ook daar is het ten zeerste aan te raden om de zonnepanelen en de draagstructuren te aarden. Het handboek 'Zonne energie' wordt vaak als referentie gebruikt en beschrijft duidelijk dat aarden verplicht is voor transformatorloze (TL) omvormers en ten zeerste wordt aanbevolen bij grote metallische structuren met elektrische componenten erop of daar waar schrikreacties leiden tot gevaarlijke situaties (een dak).

Let op, de zonnepanelen niet aarden kan de foutcoude DI-MEAS veroorzaken.


Vragen na de installatie

Wat betekent de foutmelding 'instabiel bedrijf'?

De omvormer start op wanneer er zowel aan de kant van de zonnepanelen als aan de kant van het net voldaan wordt aan de opstartcondities. Als de spanning van de zonnepanelen voldoende hoog is maar de stroom nog niet, dan kan deze foutmelding verschijnen. U hoeft er niets mee te doen. Iets later is er voldoende licht en start de omvormer van zelf op.

Indien er paneel maximizers zijn geïnstalleerd, controleer ook de installatie en configuratie van deze maximizers.


Hoe kan ik een omvormer vervangen in Sunny Portal?

U dient eerst uit te loggen. Gebruik de Installatie Setup Wizard en volg de stappen.

omv vervangen

Waarom start het MPP gebied bij 160V (260V) op bij de Sunny Boy 1.5 (2.5) terwijl de opstartspanning 80V is? Wat doet hij onder die 160V (260V)?

De MPP-tracking loopt over het hele spanningsgebied van 50V (minimale spanning) tot 600V (maximale spanning), echter bij ingangsspanningen die lager liggen dan 160V (260V voor SB2.5) kan de omvormer geen maximaal vermogen leveren en mogen we dat niet als MPP gebied definiëren.

In praktijk betekent het dat de Sunny Boy 1.5/2.5 altijd het maximale beschikbare vermogen uit de zonnepanelen zal halen, dus dat het louter te maken heeft met naamgeving.

De maximale DC-ingangsstroom van deze toestellen is 10A, dus bij lagere ingangsspanningen haalt u geen 1500W uitgangsvermogen (of 2500W bij SB2.5).

De omvormer kan geen onderscheid maken tussen minimale MPP spanning en lager, dus hij zal tracken op het hele gebied.


Er ontbreken installatiegegevens wanneer ik inlog op de omvormer met BlueTooth Piggy-Back. Hoe komt dit en wat kan ik er aan doen?

Een bijgeplaatst Bluetooth Piggy-Back bordje heeft geen eigen tijdstempel en zal daarom zijn daggegevens slechts kunnen wegschrijven indien het weet welke datum en tijdstip het die dag is. Hiervoor is het nodig, dat minstens 1 keer per dag door een ‘master’ contact wordt gemaakt met de omvormer. Om dus zeker te zijn dat er voor ieder dag gegevens opgeslagen worden, moet uw klant ofwel elke dag inloggen, of een ander communicatieproduct gebruiken zoals de Sunny View, die meerdere keren per dag als ‘master’ contact zoekt met de omvormer. De totaalgegevens worden automatisch bijgehouden, zelfs wanneer u niet inlogt.

Let op: Dit probleem geldt niet voor omvormers met ingebouwde Bluetooth (alle New Generation modellen). Deze houden alle data bij in hun geheugen voor minstens 2 maanden.


Wat betekent de foutmelding VAC Bfr?

De foutmelding VAC Bfr of Srr betekent dat de ingestelde grenswaarde in de omvormer wordt overschreden. Kijk na of de instellingen up-to-date zijn.

Lees ook onze uitgebreide Tech Tip artikelen voor de Belgische instellingen en Nederlandse instellingen.


Kan ik zonnepanelen bijplaatsen bij een bestaande zonnestroominstallatie?

Het is mogelijk om bij een bestaande zonnestroominstallatie zonnepanelen bij te voegen, mits de ingangsspanningen en -stromen van de omvormer dit toelaten. Toch raadt SMA dit af omdat oudere zonnepanelen en nieuwere zonnepanelen een andere opbrengst zullen hebben en best niet op één MPP-tracker geplaatst worden. Indien de bijgeplaatste zonnepanelen op een aparte MPP-tracker kunnen aangesloten worden, is er uiteraard geen probleem.


Vragen in verband met monitoring

Mijn wachtwoord in Sunny Explorer is gewijzigd? Hoe komt het en wat kan ik er aan doen?

Het wachtwoord voor installateurs in Sunny Explorer kan op twee manieren veranderen:

  1. Door de gebruiker of installateur zelf

  2. Door Sunny Portal. Wanneer men een omvormer met Webconnect op Sunny Portal registreert moet men bij de registratiestappen een installatiewachtwoord aanmaken. Dit wachtwoord wordt dan automatisch als installateurs wachtwoord voor Sunny Explorer ingesteld.

Als u voor beide gevallen het wachtwoord niet meer kent, dan kunt u een PUK code aanvragen bij de Service Line. Dit is een betalende dienst.


Wat betekent de opmerking in Sunny Portal "SIP pakket niet verzonden"?

SIP is een communicatie protocol die wordt gebruikt door de omvormer(s) om te communiceren met de servers. Soms worden deze pakketten geblokkeerd door de router en dan krijgt u de melding "SIP pakket niet verzonden".

U kunt deze SIP melding uitschakelen door in de router/modem de SIP-ALG filter uit te schakelen. Deze optie zit op verschillende plaatsen naar gelang de type router.

Dit gaat om randapparatuur en bij verdere complicaties kunt u best contact opnemen met de fabrikant van de router/modem.

SIP ALG

Hoe verander ik een e-mail adres in Sunny Portal?

Indien u een nieuw email adres wenst te gebruiken in Sunny Portal, dient u volgende stappen te volgen:

  1. Voeg eerst het nieuwe email adres toe in het gebruikersbeheer – u dient hiervoor wel over de administrator rechten te beschikken.

  2. Vervang het e-mailadres ook in de externe communicatieproducten zoals een Sunny WebBox of Cluster Controller.

  3. Indien u meldingen per mail ontvangt (dagrapport, gebeurtenissenrapport, ...), wijzig ook het e-mail adres bij rapportconfiguratie.

  4. Verwijder tot slot het oude email adres uit het gebruikersbeheer op Sunny Portal.


Hoe verbind ik een Sunny WebBox met Sunny Portal?

Log in in de Sunny WebBox door naar het standaard IP adres van de Sunny WebBox te surfen via een webbrowser. U komt dan op het logscherm terecht waar u kunt inloggen. Ga dan naar Sunny WebBox > Instellingen > Datatransmissie.

Duid daar aan bij ‘Portaal Instellingen’ dat u Sunny Portal wilt gebruiken door ‘ja’ te selecteren. Daar kunt u ook het e-mail adres opgeven dat u wilt gebruiken voor uw Sunny Portal account.

Eens alle gegevens zijn ingevuld zal de Sunny WebBox een account voor u aanmaken op Sunny Portal. U ontvangt een e-mail met instructies om in te loggen.

Lees pagina 22 van de Sunny WebBox handleiding voor uitgebreide instructies om in te loggen in een Sunny WebBox.

Sunny WebBox Sunny Portal

Hoe verbind ik de Cluster Controller met Sunny Portal?

Log in in de Cluster Controller door naar het standaard IP adres van de Cluster Controller te surfen via een webbrowser. U komt dan op een scherm waar u kunt inloggen.

Ga dan naar de Sunny Portal instellingen. Klik op ‘Edit’ en kies dan ‘yes’ bij ‘Use Sunny Portal’. Daar kunt u ook het e-mail adres opgeven dat u wilt gebruiken voor Sunny Portal. Eens u alle gegevens hebt ingevuld, moet u een verbindingstest (Portal connection test) uitvoeren (Execute) en dan bij ‘Register’ op ‘Execute’ klikken.

De Cluster Controller zal een account voor u aanmaken op Sunny Portal U ontvangt een e-mail met instructies om in te loggen.

Lees pagina 36 van de Cluster Controller handleiding voor een uitgebreid omschrijving van inloggen in een Cluster Controller.

Cluster Controller Sunny Portal

Hoe kan ik een Bluetooth verbinding tot stand brengen?

Wanneer je een Bluetooth verbinding wil maken moet je in acht nemen dat je geen verbinding kan nemen met de interne Bluetooth van de laptop en ook niet met de Bluetooth van de gsm of smartphone. Om een Bluetooth verbinding tot stand te kunnen brengen moet je gebruik maken van goedgekeurde USB Bluetooth stickjes.

HAMA, Logilink en Kensington zijn de merken die hiervoor in aanmerking komen.

Lees ook ons uitgebreid Tech Tip over Bluetooth.


Hoe moet ik inloggen in een router?

Dit hangt af van het type router. U contacteert best de fabrikant of installateur van de router.


Welke omvormers kan ik monitoren via Webconnect?

Webconnect zit standaard geïntegreerd in:

  • Sunny Boy 240 met Sunny Multigate

  • Sunny Boy 1.5/2.5

  • Sunny Boy 3000/3600/4000/5000TL-21 (omvormers geproduceerd vanaf 01/10/2014)

  • Sunny Tripower 5000/6000/7000/8000/9000/10000/12000TL-20

  • Sunny Tripower 20000/25000TL-30

  • Sunny Boy 1300TL/1600TL/2100TL (omvormers geproduceerd vanaf 01/10/2014)

  • Sunny Boy 2500/3000TLST-21 Single Tracker (omvormers geproduceerd vanaf 01/10/2014)

Lees ook de Tech Tip over de Webconnect Piggy-Back voor oudere omvormers.


Wat kan ik doen bij problemen met de verbinding van Webconnect naar Sunny Portal?

In sommige gevallen zien we dat de verbinding van de omvormer naar de Sunny Portal wel eens uitvalt. Eén mogelijke reden kan zijn dat de router bij het vernieuwen van het IP-adres van de omvormer geen nieuw IP-adres toewijst. In dat geval kan het helpen om het IP-adres van de omvormer in te stellen als vast IP-adres.

Zie ook deze Tech Tip voor meer informatie.


Een Webconnect Piggy-Back werkt niet, wat nu?

Wij hebben een Tech Tip artikel waarin staat hoe u een Webconnect Piggy-Back kunt aansluiten en waarop u dient te letten.

Let op! Wanneer u voor een nieuwe installatie met Webconnect een site aanmaakt op de Sunny Portal, moet u bij stap 2 een installatienaam en een wachtwoord invoeren. Als het installateurswachtwoord van de omvormer(s) nog steeds op 1111 staat, dan moet u hier een nieuw wachtwoord invoeren. Dit nieuwe wachtwoord wordt dan automatisch het nieuwe installateurswachtwoord van uw omvormer(s). De volgende keer dat u via Sunny Explorer wilt inloggen in uw omvormer(s) als installateur, moet u dus dit nieuwe wachtwoord gebruiken. Als het installateurswachtwoord van de omvormer(s) al veranderd was en dus al niet meer op 1111 staat, dan moet u dit nieuwe wachtwoord ingeven bij stap 2 van de registratie op de Sunny Portal.

Belangrijk is dus: Het wachtwoord dat u ingeeft bij stap 2 van de registratie op Sunny Portal, is (of wordt) gelijk aan het installateurspaswoord dat u gebruikt met Sunny Explorer.


Hoe lang is de fabrieksgarantie van een SMA monitoringtoestel?

Bij de aankoop van een SMA Sunny View ontvangt de klant standaard een fabrieksgarantie van 2 jaar. Voor de SMA Cluster Controler is dat een fabrieksgarantie van 5 jaar. Deze fabrieksgarantie kan voor beide toestellen niet verlengd worden.


Met welke besturingssysteem werkt de driver van de Sunny Beam Radio en Sunny Data Control?

De driver van de Sunny Beam Radio en Sunny Data Control werkt enkel tot Windows 7. Er is helaas geen USB driver voor de Sunny Beam Radio voor Windows 8 beschikbaar.

De Sunny Beam Radio werd in april 2004 op de markt gebracht en is sinds augustus 2010 niet meer in productie. Sinds de introductie van de Sunny Beam Radio heeft SMA vier generaties van besturingssystemen ondersteund namelijk Windows 2000, Windows XP, Windows Vista en Windows 7. Voor Windows 8 heeft SMA echter geen nieuwe driver ontwikkeld. En helaas wordt Windows XP door Microsoft niet meer ondersteund.


Vragen voor eindgebruikers

Hoe vind ik een installateur?

U vindt een SMA ADVANCE Installer in uw buurt via deze kaart.

Een SMA ADVANCE Installer is een installateur die lid is van het SMA ADVANCE partnerprogramma. Deze installateurs hebben verschillende opleidingen gevolgd en voldoen aan de kwaliteitseisen van SMA. U herkent ze aan hun SMA ADVANCE Installer logo.


Hoe verander ik mijn email adres in Sunny Portal?

Indien u een nieuw email adres wenst te gebruiken in Sunny Portal, dient u volgende stappen te volgen:

  1. Voeg eerst het nieuwe email adres toe in het gebruikersbeheer – u dient hiervoor wel over de administrator rechten te beschikken. Raadpleeg de installateur indien u deze rechten niet heeft.*
  2. Vervang het email adres ook in de externe communicatieproducten zoals een Sunny WebBox of Cluster Controller
  3. Indien u meldingen per mail ontvangt (dagrapport, gebeurtenissenrapport, ...), wijzig ook het email adres bij rapportconfiguratie.
  4. Verwijder tot slot het oude email adres uit het gebruikersbeheer op Sunny Portal.

*Indien de installateur niet meer bestaat, stuur dan een email naar service@sma-benelux.com met de verklaring de eigenaar te zijn van deze installatie en de verklaring dat de installateur niet meer actief is.


Wat is de levensduur van een SMA omvormer?

SMA omvormers worden ontworpen voor een levensduur van 20 jaar. En het bewijs is er! Er zijn SMA omvormers die in 1991 werden geïnstalleerd die nog perfect werken. Daarom is het ook mogelijk om een garantieverlenging te nemen tot 25 jaar.

Wij doen alles om de kwaliteit van onze producten te garanderen. Vanaf de eerste ontwikkelingsfase maakt ons oog voor detail het onderscheid. SMA producten leveren niet enkel hoge prestaties, ze zijn ook erg betrouwbaar. Zo hebben wij een eigen testcentrum uitgerust met de meest moderne testapparatuur. Bovendien wordt ieder SMA omvormer onderworpen aan uitvoerige testen voor aflevering. Wij produceren ook zelf alle kritische componenten om de kwaliteit er van te kunnen bewaken.


Mijn installateur is failliet, wat nu?

Wij adviseren alle werken en controles aan de omvormer door een elektrisch gekwalificeerde persoon te laten uitvoeren. Het is dus aangeraden om een nieuw installateur te vinden.

U vindt een SMA ADVANCE Installer in uw buurt via de zoekmachine.

Een SMA ADVANCE Installer is een installateur die lid is van het SMA ADVANCE partnerprogramma. Deze installateurs hebben verschillende opleidingen gevolgd en voldoen aan de kwaliteitseisen van SMA. U herkent ze aan hun SMA ADVANCE Installer logo.


Geldt mijn garantie nog als mijn installateur failliet is?

De SMA garantie op uw product blijft gelden in geval van faillissement van uw installateur. Let wel, dit is enkel van toepassing op de garantie die uitgaat van SMA en niet op eventuele extra garanties die uitgaan van uw installateur.


Waar vind ik het attest van de fabrikant van de omvormer waarin de conformiteit met de norm “DIN VDE 0126-1-1” verklaard wordt?

U vindt dit document op de Download pagina, onder de Service tab.

Kies uw product, kies dan bij 'Downloadcategorie' 'Certificaat', en bij 'Taal' 'Engels (wereldwijd)'.

Scroll naar beneden tot u het document vindt.

certificate download

Waar vind ik certificaten van SMA omvormers?

U vindt ze op de Download pagina, onder de Service tab.

Kies uw product, kies dan bij 'Downloadcategorie' 'Certificaat', en bij 'Taal' 'Engels (wereldwijd)'.

Scroll naar beneden tot u het certificaat vindt die u zoekt.


Waar vind ik de technische gegevens van een omvormer?

U vindt de technische gegevens van omvormers (en monitoringtoestellen) op hun datasheet.

U vindt de datasheet op de productpagina of op de Download pagina.

Kies het product, dan de categorie en dan de gewenste taal.


Wanneer moet ik een stringomvormer kiezen voor een installatie, en wanneer een micro-omvormer?

Een stringomvormer is een omvormer die op een string van zonnepanelen (dus meerderen) wordt aangesloten. Een micro-omvormer wordt aangesloten op een enkel zonnepaneel. In een zonnestroominstallatie met micro-omvormers hebt u dus even veel omvormers als u zonnepanelen heeft.

In de meeste gevallen raden wij een stringomvormer aan. U hebt dan slechts een (of twee) omvormers en dus ook een lager kans op storingen. De omvormer hangt binnen of net buiten het huis, waardoor u er heel gemakkelijk er aan kan. Micro-omvormers worden vastgemaakt achter de zonnepanelen. Een zonnestroominstallatie met een stringomvormer zal ook goedkoper uitwerken dan een met micro-omvormers.

Een zonnestroominstallatie met micro-omvormers is aangeraden in drie gevallen.

  1. Klein oppervlakte
    Stel een minisysteem op bij appartementen, kleine daken en tuinhuizen.
  2. Een complex dak
    Bij een dak dat georiënteerd is in verschillende richtingen of met verschillende hellingshoeken is een systeem met individuele omvormers de perfecte oplossing: ongelijke instraling is nu een voordeel want de energie kan efficiënt en gespreid benut worden.
  3. Schaduw
    Bij traditionele stringomvormers zonder schaduwbeheer heeft schaduw een invloed op het volledige systeem en bijgevolg op de opbrengst, maar bij micro-omvormers blijven de zonnepanelen die niet overschaduwd zijn maximaal renderen.

Ik heb schaduw op mijn zonnepanelen. Kan ik een stringomvormer plaatsen?

Ja. Voor installaties die zich gedeeltelijk in de schaduw bevinden hebben de stringomvormers van SMA een oplossing. Deze functionaliteit noemt SMA ShadeFix. Met SMA ShadeFix doen we aan schaduwbeheer, zodat het gedeelte van de zonnepanelen dat in schaduw komt te liggen geen negatieve invloed uitoefent op de rest van de installatie. U verliest dus geen opbrengst.

Volgende omvormers zijn standaard uitgerust met SMA ShadeFix:

  • Sunny Boy 1.5/2.5
  • Sunny Boy 3000/3600/4000/5000TL-21
  • Sunny Tripower 5-12000TL-20
  • Sunny Tripower 15000TL-10
  • FLX PRO 15/17
  • Sunny Tripower 20/25000TL-30
  • Sunny Tripower 60

Mijn installateur biedt mij een omvormer aan die kleiner is dan het vermogen van mijn panelen: kan dat?

In de Benelux wordt meestal een Power Ratio van ongeveer 90% of lager gehanteerd, dat wil zeggen dat de omvormer kleiner is gedimensioneerd dan het piekvermogen van de panelen. De reden hiervoor is dat de panelen bij ons zelden hun piekvermogen produceren, en dat daarentegen een omvormer die weinig wordt belast, een lagere efficiëntie kent dan een omvormer die op hogere capaciteit werkt. Vandaar dat een onder-dimensionering uiteindelijk een hogere opbrengst oplevert.

Op de (schaarse) momenten dat uw panelen meer vermogen zouden kunnen produceren dan uw omvormer aankan, zal deze de MPP spanning (Maximum Power Point) over de panelen zodanig aanpassen, dat deze niet meer vermogen zullen produceren dan het maximale ingangsvermogen van de omvormer. De omvormer lijdt dus geen schade en werkt op zijn eigen volle vermogen.


Hoe kan ik de gegevens van een zonnestroominstallatie aflezen op mijn tablet of smartphone?

SMA biedt een gratis Sunny Portal app aan voor iOS en Android waarmee de opbrengst van de omvormer via het internet bekeken kan worden. Door de gegevens van de omvormer naar onze gratis portaalserver Sunny Portal te sturen, kunnen deze van overal ter wereld bekeken worden op een computer, tablet of smartphone. Wat hiervoor wel nodig is, is dat er een verbinding bestaat tussen de omvormer(s) en servers van Sunny Portal. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van Webconnect, een Sunny Home Manager of een Sunny WebBox.


Hoe kan ik de gegevens van mijn zonnestroominstallatie met Webconnect volgen?

U kunt de gegevens van een installatie met Webconnect (via een ethernetkabel van de omvormer naar uw router) altijd en overal volgen via Sunny Portal. Sunny Portal is een online monitoring portaal. Het bestaat ook in een App voor zowel iOS als Android smartphones.

Bekijk de video over hoe u Sunny Portal kunt instellen voor een zonnestroominstallatie met Webconnect.


Hoe lang is de fabrieksgarantie van een SMA monitoringtoestel?

Bij de aankoop van een SMA Sunny View ontvangt de klant standaard een fabrieksgarantie van 2 jaar. Voor de SMA Cluster Controler is dat een fabrieksgarantie van 5 jaar. Deze fabrieksgarantie kan voor beide toestellen niet verlengd worden.


Voor hoe lang kan ik een garantie nemen voor mijn omvormer? En hoe kan ik dit doen?

Bij aankoop van een SMA omvormer ontvangt u standaard een fabrieksgarantie van 5 jaar. Gedurende deze periode kan het met 5, 10, 15 of 20 jaar verlengd worden. Bij aankoop van een SMA monitoring systeem ontvangt u standaard een fabrieksgarantie van 5 jaar. Deze kan verlengd worden tot 10 jaar.

U kunt rechtstreeks een garantieverlenging aankopen via het bestelformulier op onze website.


Hoe kan ik mijn zonnestroominstallatie monitoren?

De omvormers van SMA bieden verschillende mogelijkheden waarbij de gebruiker de installatie eenvoudig kan monitoren. Deze kunnen gaan van een nabije Bluetooth-verbinding tot monitoring via internet van waar ook ter wereld. Meer over de mogelijkheden voor monitoring vindt u bij Producten > Monitoring Systemen.

Lees ook ons Tech Tip artikel over monitoring van residentiële zonnestroominstallaties.


Hoe zit het met recyclage?

SMA omvormers hebben een verwachte levensduur van meer dan 20 jaar. Als de levensduur van SMA-omvormers verstreken is, neemt SMA deze uiteraard weer terug. U kunt deze terugsturen onder vermelding van ‘For Disposal’ (Voor Afvoer) naar het hoofdkantoor in Niestetal, Duitsland.

SMA Solar Technology AG
Sonnenallee 1
34266 Niestetal
Duitsland

Neem hiervoor eerst contact op met de Service Line.
Tel: 0032 15 286 730
E-mail: service@SMA-Benelux.com

Zonnepanelen worden gerecycleerd via PV Cycle. Dit is een internationale non-profit vereniging die de recyclage van oude zonnepanelen volledig beheert.


Hoe kan ik weten of mijn omvormer nog onder garantie is?

Bij aankoop van een SMA omvormer ontvangt u standaard een fabrieksgarantie van 5 jaar. Om na te gaan of uw omvormer nog onder garantie valt kunt u contact opnemen met uw installateur. Hij kan dit controleren aan de hand van het serienummer van uw omvormer.


Waarom kan ik bepaalde SMA software niet gebruiken op mijn MAC computer?

Onze gratis software Sunny Explorer werkt met een Bluetooth verbinding om zo de gegevens uit de omvormer te halen. Om licentie-technische redenen is het met Apple producten niet haalbaar om een kosteloos product uit te brengen.

Als alternatief hiervoor kunt u gebruik maken van de gratis Sunny Portal, een internetportaal waar alle opbrengstgegevens van een zonnestroominstallatie van waar dan ook ter wereld bekeken kunnen worden. De Sunny Portal is toegankelijk via Webconnect, de Sunny Home Manager, of de Cluster Controller. Voor deze Sunny Portal hebben wij een App zodat u deze gegevens ook nog eens kan aflezen op een iPhone of Android. Daar dit geen Bluetooth technologie is, stellen zich hier geen licentie issues.