Welke mogelijkheden zijn er voor de monitoring en visualisatie van een zonnestroominstallatie?

Altijd weten wat uw installatie produceert, op het moment zelf én over een langere tijdspanne: voor veel eigenaren van zonnestroominstallaties een grote wens, of zelfs een absolute voorwaarde. De omvormers van SMA bieden verschillende mogelijkheden voor eenvoudige monitoring door de gebruiker, hetzij in de directe nabijheid via een draadloze Bluetooth verbinding, ofwel van overal ter wereld via het internet.

Met een Sunny Boy 1.5/2.5 wordt in de directe nabijheid via de WebUI (draadloos via WLAN) gewerkt.

Overzicht van communicatie en monitoring mogelijkheden

We geven u alvast een overzicht van welke opties mogelijk zijn voor onze omvormers voor residentieel gebruik. Alle omvormers kunnen kosteloos via internet gemonitord worden.

Overzicht van communicatie en monitoring mogelijkheden

Sunny Portal

Sunny Portal

Bijna alle SMA omvormers zijn standaard uitgerust met Webconnect technologie waardoor u de omvormer rechtstreeks kunt verbinden met de router en gratis registreren en opvolgen via de online portaalsite, Sunny Portal. Dit is een gepersonaliseerde (en gratis!) persoonlijke website voor de weergave van zonnestroominstallaties, waarop u van overal ter wereld kunt inloggen.

U kunt de installatiegegevens ook volgen via de Sunny Portal app voor iPhone en Android smartphones.

Wilt u slimmer omgaan met energie in huis, dan is de Sunny Home Manager de meest geschikte datalogger om de gegevens door te sturen naar Sunny Portal.

Voor grotere, commerciële installaties wordt er gewerkt met de Cluster Controller om de gegevens van de installatie te verzamelen en door te sturen naar het webportaal. Met deze datalogger kunnen veel extra parameters inzichtelijk gemaakt worden.

Webconnect

Webconnect

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om de gegevens van een residentiële of kleine commerciële installatie op het internet te krijgen, is Webconnect. Steek simpelweg een ethernetkabel in uw omvormer en hij zal automatisch zijn belangrijkste gegevens over productie en vermogen doorsturen naar de Sunny Portal, waar u het kunt inzien in real-time, van waar ook ter wereld.
U ziet precies of uw installatie werkelijk opbrengt wat u verwacht, en krijgt een waarschuwing toegestuurd per e-mail indien zich een fout in de installatie voordoet.

In de Sunny Boy 1.5/2.5 kan de verbinding naar de router ook draadloos gebeuren.

Voor tot vier omvormers heeft u dus geen extra datalogger nodig.

Bekijk de video over hoe u de gegevens van een zonnestroominstallatie met Webconnect kunt bekijken in Sunny Portal.

Webconnect zit standaard geïntegreerd in:

Sunny Home Manager

Sunny Home Manager

Nu alvast de omvormers via de Sunny Portal monitoren, met het oog op een optimalisering van uw eigen verbruik met een SMA Smart Home? Dan is de Sunny Home Manager het communicatieproduct voor u.

Buiten de mogelijkheid om de gegevens van één tot twaalf omvormers gelijktijdig naar de Sunny Portal te sturen, kan dit product ook nog worden aangesloten op uw elektriciteitmeters om inzicht te geven in wat u van het net verbruikt, en wat u aan het net teruglevert. Door daarnaast gebruik te maken van de weersvoorspelling voor uw locatie, kan de Sunny Home Manager besluiten op welk moment uw verbruikstoestellen, zoals wasmachine of vaatwasser, het beste aangeschakeld kunnen worden. Op die manier zorgt het toestel ervoor dat u uw eigen geproduceerde energie optimaal gaat gebruiken.

Cluster Controller

Cluster Controller

Voor grotere installaties waarbij men niet alleen energie en vermogen, maar ook andere meetkanalen in de gaten wil houden (zoals stroom en spanning), wordt de Cluster Controller of Cluster Controller Small Commercial gebruikt. Deze datalogger is in staat om de gegevens van wel 75 of resp. 25 omvormers tegelijk te bewaren en ook op te sturen naar de Sunny Portal.

De Cluster Controller is via ethernetkabel verbonden met de Webconnect van de omvormers en haalt zo alle informatie op. Deze informatie kan doorgestuurd worden naar de gratis portaalsite Sunny Portal, die 24 uur per dag over de werking van een installatie informeert. In noodgevallen kan snel gereageerd worden en zo worden opbrengsten veiliggesteld.

Het is ook mogelijk om de PV installatie van op afstand te benaderen om alle gemeten waarden weer te gegeven, te analyseren, te downloaden of zelfs parameters aan te passen.

Alternatieven om een installatie met Cluster Controller op te volgen, zijn FTP Push of Modbus. Via Modbus worden onder andere gegevens opgevraagd om weer te geven op een display.

Sunny View

Sunny View

De Sunny View, met zijn groot kleurenscherm en WLAN-verbinding, maakt het mogelijk om de belangrijkste installatiegegevens op een aantrekkelijke manier te presenteren, waaronder ook de weersverwachting voor uw locatie alsook gegevens van sociale netwerksites (Facebook, Twitter) en RSS newsfeeds. Dankzij het touchscreen bladert u eenvoudig van pagina naar pagina.

De Sunny View haalt de gegevens van de omvormer(s) op via Bluetooth.

Sunny Explorer

Sunny Explorer

Wie de data op zijn PC wil opslaan en in grafieken wilt weergeven, kan gebruik maken van de gratis software Sunny Explorer: het enige wat nodig is, is een PC met Windows 7 of 8 en een verbinding. Deze verbinding kan gebeuren via ethernetkabel (Webconnect) of draadloos via Bluetooth.

De Sunny Boy 1.5/2.5 maakt geen gebruik van Sunny Explorer.

Retrofit

Heeft u een bestaande installatie die u ook op Sunny Portal wil monitoren? Dan kunt u met een Sunny Home Manager werken. Het kan als datalogger via Bluetooth de gegevens ophalen uit alle omvormers die uitgerust werden met Bluetooth.