Duurzame productie - SMA Solar Technology AG

CO2 neutrale productie

Zonne-energie omvormers van SMA

Een zonnestroominstallatie is zo groen mogelijk met een SMA omvormer. Het is namelijk niet enkel belangrijk wat een zonnestroominstallatie doet, maar ook waarvan het is gemaakt.

Sunny Boy omvormers van SMA worden gemaakt in Solar Works 1, een fabriek in Duitsland dat de nieuwste energiebesparende maatregelen combineert met hernieuwbare energiebronnen.

Omvormer sma sunny boy 1.5-2.5

Onafhankelijke controle

We hebben onlangs de CO2 neutrale belofte van Solar Works 1 op de proef gesteld. We hebben de onafhankelijke auditors CICS gevraagd om een gedetailleerde evaluatie te doen van het energieverbruik van de fabriek. Hun rapport besluit dat Solar Works 1 geen enkel ‘scope 2’ CO2 emissies uitstoot. Dit wil zeggen dat binnen de fabriekspoorten onze productieprocessen volledig CO2 neutraal zijn. Terwijl 'scope 2' emissies van het vervoer uitsluit, is dit wel iets waar we in de toekomst naar kunnen kijken.

Wat wilt dit dus zeggen? Dit betekent dat Sunny Boy omvormers van SMA bij de “groenste” van de markt horen, zelfs vóór dat ze al die geweldige hernieuwbare energie produceren.

Bij SMA zijn we van mening dat zonnestroominstallaties meer moeten doen dan CO2 neutrale elektriciteit te produceren. Alle componenten van de installatie zouden vanaf de productie CO2 neutraal moeten zijn. En met onze Solar Works 1 fabriek in Duitsland, denken we dat we er zijn.

Solar Works 1

De SMA Sunny Boy omvormer wordt gemaakt in een milieuvriendelijke productiefaciliteit in Kassel, Duitsland. Gebouwd in 2009, de fabriek van 18.000 m2 is de grootste (scope 2) CO2 neutrale productiefaciliteit voor zonne-energie omvormers ter wereld.

Het is praktisch zo energiezuinig als een gebouw kan zijn, en werd ontworpen volgens de strikte Duitse “Low Energy Building Standard”. Natuurlijke verlichting vermindert de behoefte aan elektrische verlichting en slimme ventilatiesystemen houden het gebouw koel in de zomer.

Hernieuwbare energie staat centraal

Hernieuwbare energie vormt de kern van de activiteiten van de fabriek. Het wordt ter plaatse van stroom voorzien door een 1 MW zonnestroominstallatie. De verwarming komt van twee regionale, met biogas gestookte, WKK-centrales die langs een nabijgelegen hernieuwbare afvalverbrandingsinstallatie liggen.