“Deze buitenlandse stage bezorgt ons niet alleen werkervaring, maar ook levenservaring”

SMA Benelux kreeg de afgelopen 4 weken het gezelschap van Luisa Fischmann (21) en Jannik Neussel (20), twee enthousiaste trainees uit het SMA hoofdkantoor in Duitsland. “Zo’n opleiding volgen was de beste beslissing die we ooit konden maken.”

Luisa Fischmann (21) en Jannik Neussel (20), twee enthousiaste trainees uit het SMA hoofdkantoor in Duitsland

Jullie volgen een traineeship in Duitsland. Hoe werkt zo’n opleiding? 

Luisa: Het is een duaal systeem wat wil zeggen dat we 2 dagen per week op de schoolbanken zitten en 3 dagen per week bij SMA in Kassel werken. De onderwerpen die tijdens onze lessen aan bod komen, behandelen we dan in de praktijk op ons werk. Normaal duurt deze opleiding 3 jaar, maar wij hebben hem ingekort tot 2,5 jaar.

Jannik: Je kan deze opleiding meteen na het middelbaar volgen of je kan eerst naar de universiteit gaan. Wij kozen ervoor om meteen na de schoolbanken dit traject te volgen. Binnen de opleiding heb je ook de mogelijkheid om aan de slag te gaan in één van de dochterondernemingen van SMA; vandaar onze periode bij het Benelux team.


Wat is jullie taak binnen SMA?

Jannik: Binnen het bedrijf werken we in verschillende afdelingen: verkoop, HR, aankoop, marketing,... We werken 4 maanden per afdeling. Zo leer je het hele bedrijf kennen en ontdek je hoe een groter bedrijf als SMA in de economie werkt.

Luisa: Wij focussen minder op de technische sector, maar meer op de commerciële/economische sector. Een groot voordeel van dit systeem is dat we ook zelf ontdekken waar onze interesses liggen.


Hoe ervaren jullie de opleiding tot nu toe?

Luisa: Het was de beste beslissing die ik ooit kon maken. Ik wist eerst niet wat ik wou studeren, terwijl ik nu een goed zicht heb op de richtingen die ik kan uitgaan.

Jannik: Ik ben ook erg blij dat ik deze beslissing heb genomen. En ik ben ook blij dat ik voor SMA heb gekozen. Ik wou deze stage graag in een internationaal bedrijf volgen om op die manier met verschillende internationale aspecten in aanraking te komen. Dankzij SMA hebben we al onnoemelijk veel ervaring kunnen opdoen.


Is er een verschil tussen het hoofdkantoor van SMA en de Benelux vestiging? 

Luisa: Hoewel SMA één merk is met een zelfde cultuur, is het gevoel  in een ander land toch anders. Er zijn veel elementen die we uit de Belgische werkcultuur mee naar huis kunnen nemen.

Jannik: Inderdaad. De werkcultuur hier in België is heel aangenaam. We zijn hier verantwoordelijk voor ons eigen werk waarbij we zelf onze tijd mogen indelen. Onze drie grote taken moeten afgerond zijn op vier weken. Dat is een uitdaging, vooral omdat het erg verschillend is met hoe we in Duitsland werken, maar we hebben er veel uit geleerd. Het bezorgt ons niet alleen werkervaring, maar ook levenservaring.


Hoe ervaren jullie deze buitenlandse stage?

Luisa: Onze tijd hier heeft ons doen groeien. We krijgen een ander soort opdrachten waarvoor we bijvoorbeeld veel analyses in Excel maken, iets wat we niet doen in het hoofdkantoor. Een groot verschil, maar ook een goede kans om veel bij te leren.  Daarnaast is het ook fijn om de gezichten achter de namen te leren kennen. We hadden via e-mail al contact met enkele Belgische collega’s, maar nu ken ik hen ook echt.

Jannik: Het was een goede beslissing om naar de Benelux vestiging te komen. De collega’s zijn heel fijn en we hebben een leuke tijd, iets wat we zeker niet zullen vergeten. De taken die we krijgen zijn redelijk uitdagend, maar de collega’s geloven in ons. Dat is zo tof!

Luisa: Het is ook leuk om even weg te zijn van het dagelijkse leven. We hebben hier geen school, er zijn geen verplichtingen. We kunnen ons volledig focussen op de taken en ernaast België ontdekken. 


Wat hebben jullie allemaal gedaan in jullie vrije tijd?

Jannik: We hebben zo veel gedaan dat ik niet weet waar te beginnen. We bezochten verschillende steden als Brussel en Antwerpen en ontdekten uitgebreid Mechelen, waar SMA Benelux gevestigd is. Na het werk hebben we ook vaak met collega’s afgesproken. We voelen ons hier erg welkom. 

Luisa: We gingen ook naar de Lokerse Feesten. In Duitsland zijn veel minder concerten dan in België dus hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om de goede muziek hier te ontdekken. 


Wat staat er na deze buitenlandse stage nog op het programma?

Luisa: We zitten nu aan het einde van ons tweede jaar in deze opleiding dus dat betekent dat het einde bijna in zicht is. Onze eindexamens zijn in november en in januari volgen nog mondelinge examens. Nadien werken we nog een tijd bij SMA om dan uiteindelijk naar de universiteit te trekken.


Wat zou jullie absolute droomjob zijn?

Luisa: Ik kan de job nog niet echt benoemen, maar het moet iets zijn waar ik met veel mensen in contact kan komen, in een team kan werken, creatief kan zijn en waar ik ook mijn taken zelf kan plannen zoals we hier doen.

Jannik: Ik heb tijdens deze opleiding al twee keer op een sales afdeling gewerkt en beide keren vielen zo goed mee dat ik me perfect kan voorstellen dat ik iets in die richting zou doen in de toekomst.

Veel succes!