Boerderij in de Duitse streek Allgäu gebruikt de klok rond schone zonnestroom

Allgäuer Bauernhof nutzt rund um die Uhr sauberen Solarstrom

Met de SMA Energy System Business bespaart dit melkveebedrijf in Allgäu energiekosten en profiteert het de klok rond van schone zonnestroom. Een geoptimaliseerd energieverbruik leidt tot verdere besparingsmogelijkheden.

Het melkveebedrijf in de regio Allgäu in Zuid-Duitsland heeft een jaarlijks stroomverbruik van ongeveer 40.000 kWh. Naast de melkmachine en de voerrobot hebben ook andere verbruikers in de stal en de aangrenzende ruimtes stroom nodig. Om energiekosten te besparen en zichzelf duurzaam te voorzien van schone zonnestroom, heeft de uitbater van het bedrijf gekozen voor een SMA Energy System Business met twee Sunny Tripower CORE1 omvormers en het batterijsysteem SMA Storage Business.

Dankzij de zelfvoorziening van 97 procent wordt nagenoeg geen stroom meer aangekocht.

Naast een 100 kW zonnestroominstallatie, waarvan de panelen op het dak van de koeienstal zijn gemonteerd, beschikt het energiesysteem van de boer ook over het batterijsysteem SMA Storage met een vermogen van 67kWh en een Sunny Tripower Storage 60 batterijomvormer. Dit zorgt ervoor dat de op het dak gegenereerde zonnestroom wordt opgeslagen in de batterij en indien nodig de klok rond beschikbaar kan worden gesteld. Hierdoor bereikt de boerderij een zelfvoorzieningspercentage van ongeveer 97 procent. De aankoop van stroom van het openbaar stroomnet is bijna 0 procent. Het complete systeem is geïnstalleerd door Vetter, een gespecialiseerde partner van SMA.

Het doel

Uitsluitend zelf gegenereerde stroom gebruiken en op lange termijn onafhankelijk zijn van de netbeheerder.

De oplossing

Een SMA Energy System Business voor het produceren en opslaan van groene stroom en het optimaal aansturen en bewaken van de energiestromen tijdens het gebruik.

Het resultaat

  1. Tot wel 100% procent stroomvoorziening met eigen stroom
  2. Extra kostenbesparingen door geoptimaliseerde verbruiksstromen
  3. Duidelijke, eenvoudige weergave van de energiestromen in Sunny Portal powered by ennexOS of de SMA Energy app

De SMA Data Manager M maakt ook deel uit van SMA Energy System Business. De energiemanager bewaakt en analyseert de energiestromen tijdens het gebruik en visualiseert deze duidelijk in de Sunny Portal powered by ennexOS of in de SMA Energy app op tablet of smartphone. De eigenaar van het melkveebedrijf weet daardoor nu dat niet het melkproces het hoogste energieverbruik veroorzaakt, maar het mengen van het voer en het reinigen van de melkapparatuur. Hij voert deze twee dagelijkse routinewerkzaamheden nu 's morgens en 's middags uit, als er groene stroom uit zijn eigen zonnestroominstallatie beschikbaar is. Op deze manier worden dure belastingpieken vermeden en wordt de aankoop van stroom van het openbaar stroomnet voorkomen.

“Deze installatie is voor mij dubbel en dwars de investering waard. En dat zelfs op dagen met weinig zon en veel wolken. Zelfs mijn installateur had dit niet verwacht. Zodra ik de investering heb terugverdiend, kost de energie me geen cent meer.”

Michael Nägele,

boer en melkveehouder

Gedurende de nacht komt de stroom uit het batterijsysteem

In de nachtelijke uren is de stroombehoefte van de stal met zo'n 80 melkkoeien laag en kan daarom altijd voor 100 procent worden gedekt door de energie die overdag is opgeslagen. En dat zelfs op dagen met weinig zon en veel wolken. "Zelfs mijn installateur had dit niet verwacht," zegt een verheugde melkboer Nägele.

Zonnestroom biedt grote kansen voor de landbouw

De tijden dat zonne-energie die werd gegenereerd vanaf het eigen dak, uitsluitend voor teruglevering aan het openbaar stroomnet werd gebruikt, is al lang voorbij. Dankzij op elkaar afgestemde systemen zoals SMA Energy System Business wordt het voor boeren gemakkelijker om zonnestroom niet alleen te produceren, maar ook om deze optimaal aan te sturen, op te slaan en dus flexibel te gebruiken.

SMA Energy System - Business

met zonnestroom tot wel 80%* besparen op energiekosten.

Ervaar meer van onze mogelijkheden

Voor ondernemers

Vind nu een erkende SMA installateur bij u in de buurt.

Zoek een installateur