All-in-one-oplossing voor de overgang naar duurzame energie

Energievrijheid bij elke laadbeurt

Peter Preusse

Familiebedrijf wordt wegbereider

Tijdens de overgang naar duurzame energie, die wereldwijd steeds meer aan vaart wint, wordt een familiebedrijf de drijvende kracht achter elektrische mobiliteit in Zuid-Afrika. Lees hoe Peter Preusse de energiekosten van zijn bedrijf wist te halveren en daarmee een bijdrage levert aan de klimaatbescherming.

Het verhaal

Met de introductie van de eerste Audi E-Tron in Zuid-Afrika begon voor Peter Preusse de mobiliteitstransitie. Maar de eerste laadbeurt van de nieuwe elektrische auto's zorgde bijna van de ene dag op de andere voor een verdubbeling van de elektriciteitsrekening.

In een land waar de zon volop schijnt, lag de oplossing voor Peter Preusse voor de hand: om minder afhankelijk te zijn van dure netstroom, koos het autobedrijf voor zonne-energie. Op het dak van het autobedrijf werd een zonnestroominstallatie geplaatst en nagenoeg naadloos aangevuld met drie omvormers, slim energiebeheer, een commerciële opslag en een dubbele laadpaal. Dankzij SMA allemaal van één leverancier. Deze combinatie stelt het middenstandsbedrijf in staat om energiekosten te besparen, lastpieken te verminderen en het aanbod aan elektrische auto's CO2-vriendelijk op te laden.

Binnen zes maanden nam de stroomrekening met ongeveer 60% af en de CO2-uitstoot daalde binnen een jaar met 55 ton.

De doelen

  • onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen

  • mobiliteitskosten van het wagenpark verlagen

  • een bijdrage aan de klimaatbescherming leveren

De oplossing

Met de nieuwe SMA Commercial Energy Solution laadt Peter Preusse het wagenpark bij voorkeur op met zelf opgewekte zonne-energie kan hij dankzij het slimme energiebeheer heel veel geld besparen.

Het resultaat

  • Sinds de inbedrijfstelling konden de energiekosten met ongeveer 60% worden verlaagd (verwachte ROI over ca. 2,5 jaar)
  • Besparing van 55 ton CO2 per jaar
  • Van het net onafhankelijke en klimaatvriendelijke stroomvoorziening bij een uitval van het openbare stroomnet
  • Nieuwe zakelijke activiteiten door de mix van Audi E-Tron en SMA Home Energy Solution

Een elektrische auto en een zonnestroominstallatie: een duidelijk verkoopargument

De onderneming is meer dan een autohandel, zij is een schoolvoorbeeld voor de wijze waarop de overgang naar duurzame energie kan zorgen voor nieuw zakelijke activiteiten. Peter Preusse heeft binnen zijn bedrijf ervaren dat juist de synergie tussen EV en PV een beslissende meerwaarde biedt en maakt dat ook de klant duidelijk.

Wie een bezoek brengt aan deze autohandelaar, vindt er niet alleen elektrische auto's, maar ook de SMA-oplossing voor het besparen van energie en CO2-vriendelijk opladen. Het aanbod van een elektrische auto en een energiesysteem maakt van de Audi-dealer een one-stop-shop voor iedereen die op zoek is naar een duurzame oplossing voor zowel de mobiliteit als de energievoorziening.

Peter Preusse ziet het als een buitengewone wisselwerking, die voor hem veel verder gaat dan alleen een kostenbesparing. Het is de weg naar een milieuvriendelijke en veilige toekomst – voor hem en zijn bedrijf.

Een elektrische auto en een zonnestroominstallatie: een duidelijk verkoopargument

Kijk hoe Peter Preusse de mix van laadstation voor elektrische voertuigen en fotovoltaïek ervaart.

De SMA Commercial Energy Solution bij het autobedrijf

Opwekken, beheren, opladen, opslaan. Eén oplossing voor alles.

Met de SMA Commercial Energy Solution zorgt Audi Center Centurion voor een klimaatvriendelijke energievoorziening, worden de bedrijfskosten aanzienlijk verlaagd en draait het bedrijf op zonnige dagen bovendien volledig zelfvoorzienend.

De SMA Commercial Energy Solution bij het autobedrijf

Maximale opbrengsten voor meer eigenverbruik

De autodealer in Pretoria vertrouwt al bij het opwekken op energie-efficiëntie. Met de SMA Sunny Tripower X wordt uit elke situatie de optimale zonne-energieopbrengst gehaald. Daardoor kan het eigenverbruik worden verhoogd en is het autobedrijf nog onafhankelijker van het kolennet in Zuid-Afrika.

Binnen het bedrijf profiteert Peter Preusse bovendien van geïntegreerde intelligentie: SMA ShadeFix verhoogt de PV-opbrengsten ook bij gedeeltelijke schaduw, SMA Smart Connected automatiseert de bewaking van de installatie en maximaliseert daardoor de looptijd van de installatie en dus de opbrengsten.

Maximale opbrengsten voor meer eigenverbruik

Intelligent energiebeheer

Het begon allemaal met nauwkeurige analyse van de energiebehoefte in elke fase met behulp van de SMA Energy Meter. In combinatie met de SMA Data Manager M en het Sunny Portal powered by ennexOS kan Peter Preusse het energieverbruik van het autobedrijf in real time bewaken, regelen en optimaliseren, om zo gericht energiekosten te besparen.

Daardoor worden niet alleen de elektrische auto's efficiënter opgeladen, maar wordt ook het extra verbruik van de boiler zo geregeld dat deze alleen overdag wordt verwarmd, zodra zonne-energie beschikbaar is.

Intelligent energiebeheer

Geoptimaliseerd laden voor klimaatvriendelijke mobiliteit

Met de vrijstaande dubbele laadpaal SMA EV Charger Business is autobedrijf Centurion optimaal toegerust om de voortdurende wisselende voorraad aan elektrische auto's van stroom te voorzien.

Het slimme laadbeheer zorgt ervoor dat de zonne-energie optimaal wordt verdeeld binnen het bedrijf. Zo is gewaarborgd dat elke auto precies de juiste hoeveelheid energie krijgt – en ook precies op het moment dat de energie het voordeligst en het milieuvriendelijkst is.

Geoptimaliseerd laden voor klimaatvriendelijke mobiliteit

Elke ochtend weer onafhankelijk en CO2-vrij beginnen

De commerciële opslag van SMA is het centrale element voor de duurzame energievoorziening binnen het bedrijf. De opslag, die individueel is aangepast aan het verbruiksprofiel van het bedrijf, kan het energieverbruik efficiënter beheren en het eigenverbruik verhogen. Daar profiteert Peter Preusse vooral 's ochtends van: als de zon nog niet de hoogste stand heeft bereikt, vangt de commerciële opslag van SMA de lastpieken op, zodat er geen netstroom aan te pas hoeft te komen.

Elke ochtend weer onafhankelijk en CO2-vrij beginnen

"De overgang naar duurzame energie staat voor mij ook gelijk aan een veilige toekomst. Het is energievrijheid, die ik met elke laadbeurt ervaar."

Peter Preusse, directeur Audi Center Centurion

Peter Preusse, directeur Audi Center Centurion

Plan klimaatvriendelijkheid in de middenstand. Wij helpen u daarbij.

Al meer dan 40 jaar ontwikkelt SMA innovatieve oplossingen voor zonne-energie- en opslagtoepassingen, intelligente energiebeheersystemen en moderne laadoplossingen voor duurzame energievoorziening.

Van individuele planning en professionele installatie tot aan de inbedrijfstelling en onderhoud van uw installatie op afstand - met de afgestemde technische services profiteert u van meet af aan.

Samen met onze partners en klanten geven wij vorm aan de overgang naar duurzame energie.

Plan klimaatvriendelijkheid in de middenstand. Wij helpen u daarbij.
Meer informatie over dit onderwerp vindt u in onze brochure SMA Commercial Energy Solution.

Download

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in onze brochure SMA Commercial Energy Solution.

Download de brochure
Vind nu een erkende SMA installateur bij u in de buurt.

Voor ondernemers

Vind nu een erkende SMA installateur bij u in de buurt.

Zoek een installateur
Vind nu een SMA verdeler.

Voor vakmensen en planners van zonnestroominstallaties

Vind nu een SMA verdeler.

Nu verdeler zoeken