Goed voorzien van zonnestroom van eigen dak

De familie Butterweck-Werner vertrouwt op zonnestroom. Hun zonnestroominstallatie, die ze geleidelijk aan hebben uitgebreid met een energiebeheersysteem en een batterij, zorgt ervoor dat ze bijna geen stroom van het openbaar stroomnet hoeven te kopen.

Bij de planning van hun nieuwe huis in 2009 was het duidelijk voor de familie Butterweck-Werner in Kassel: we hebben een zonnestroominstallatie nodig. Voor de Butterweck-Werners is duurzaam leven en het zo min mogelijk belasten van het milieu en het klimaat een levenshouding die ze ook aan hun zoon willen doorgeven. Het doel van de familie van drie is om zoveel mogelijk van de zelf gegenereerde zonnestroom direct thuis te gebruiken en een aanzienlijke besparing op de energiekosten te realiseren.

Stroom van het dak voor wasmachine, afwasmachine, etc.

In hun nieuwe huis schakelen ze over op groene en zelf opgewekte stroom. De installatie van 13,455 kWp genereert jaarlijks ongeveer 11.033 kWh aan zonnestroom en voorziet wasmachine en afwasmachine van stroom van eigen dak. Ook wordt eigen groene stroom gebruikt om warm water en energie voor de verwarming te leveren.

Corrente elettrica dal tetto per la lavatrice, la lavastoviglie e gli altri elettrodomestici

Batterij en elektrische auto maken duurzaam wonen (bijna) perfect

Sinds enkele jaren maakt ook een batterij deel uit van het energiesysteem in het huis van de familie Butterweck-Werner. Het feit dat de zonnestroom niet meer kon worden gebruikt nadat de zon was ondergegaan, stoorde de milieubewuste familie namelijk. Toen de tijd rijp was voor de aanschaf van een opslagsysteem, hebben ze direct gehandeld en hun installatie uitgebreid met een bijpassende batterij. Nu draait de wasmachine ook 's avonds met eerder opgeslagen zonnestroom.

En... sinds kort tankt de familie zelfs zonnestroom! Een elektrische auto rondt hun persoonlijke onafhankelijkheidsverklaring af: hun verbruik van fossiele brandstoffen is nu zo laag dat ze het zelf nauwelijks kunnen geloven. Het huishouden is voor 90 procent zelfvoorzienend. Alleen al dankzij de kracht van de zon.

Het zelflerende energiebeheer, met de Sunny Home Manager 2.0 als intelligent brein, stuurt de aangesloten toestellen aan en regelt het oplaadproces van de elektrische auto. Hierbij wordt rekening gehouden met de beschikbare energie, gericht op het verbruiksgedrag van de huisbewoners en de wensen van de gebruikers. Altijd met de stelregel: de maximale hoeveelheid zonnestroom moet worden gebruikt. Een mooi neveneffect van het opslagsysteem: zelfs als de stroom eens mocht uitvallen, blijven de lichten branden in het huis van de Butterweck-Werners.

"We gebruiken zonne-energie voor stroom, warm water, verwarming en elektrische mobiliteit. Dit maakt ons onafhankelijk van fossiele brandstoffen en stijgende kosten. Zo dragen wij ons steentje bij aan de overgang naar duurzame energie."

Familie Butterweck-Werner

Omdat de Butterweck-Werners echte zonnestroomliefhebbers zijn, houden ze natuurlijk graag hun zonnestroominstallatie in het oog. Dit is overal mogelijk - thuis, onderweg en, als ze dat wensen, zelfs op vakantie. Dit wordt mogelijk gemaakt door de mobiele weergave van de installatiegegevens in de Sunny Portal monitoringtool op hun mobiele telefoon of tablet. Daar hebben ze altijd de belangrijkste installatiegegevens in beeld en zien ze live hoeveel energie er op dit moment wordt geproduceerd en wat ermee gebeurt. Natuurlijk is het bijzonder belangrijk voor ze hoe hoog hun eigenverbruik is. De hoeveelheid CO2 die ze dankzij hun installatie besparen, is ook een belangrijke indicator voor het gezin.

Voor huiseigenaren: vind nu een erkende SMA installateur bij u in de buurt.

Voor huiseigenaren: vind nu een erkende SMA installateur bij u in de buurt.

SMA Energy System - Home: met zonnestroom tot wel 80% besparen op energiekosten.

SMA Energy System - Home:
met zonnestroom tot wel 80%* besparen op energiekosten.

*Berekening volgens Duits model