Hoe kan ik de Sunny Multigate correct instellen voor het land waar hij wordt geplaatst?

Februari 2014

Een Sunny Boy 240 micro-omvormer installatie wordt altijd uitgerust met een Sunny Multigate. Dit toestel bevat niet alleen de communicatie maar ook het netbewaking van het systeem.

Als u een Sunny Boy 240 wilt installeren op het elektriciteitsnet, dan moet de Sunny Multigate voldoen aan de normen van het land waar hij wordt geplaatst. Voor Nederland zijn deze normen vastgelegd in de NEN EN 50438. Voor België zijn deze normen vastgelegd door Synergrid in C10/11.

In dit artikel vertellen we u wat de stappen zijn die gevolgd moeten worden om zeker te zijn dat de Sunny Multigate correct wordt ingesteld.

Controleer

Elke Sunny Multigate die onze fabriek verlaat, wordt al ingesteld voor een bepaald land. Het kan goed zijn dat uw Sunny Multigate al staat ingesteld op de Nederlandse of Belgische instellingen. Als het al is ingesteld voor het land van installatie, betekent dat u niets extra’s hoeft te doen. U kunt dit controleren door te kijken op het bijgeleverde formulier. Als daarop staat bij ‘Instelling volgens norm’: NEN EN 50438 voor Nederland of C10/11 voor België, dan weet u dat alles al juist is en dan hoeft u verder niets te doen.

U kan ook tijdens uw bestelling uw groothandel vragen om de Sunny Multigates met de juiste instellingen te bestellen bij ons.

2. Log in met Sunny Explorer

Zodra de Sunny Multigate is aangesloten aan het elektriciteitsnet volgens de installatiehandleiding dient er met een Ethernet kabel een verbinding gemaakt te worden tussen de Sunny Multigate en een computer, eventueel via een switch.

Met Sunny Explorer kan de verbinding via Speedwire tot stand worden gebracht en de landnorm gewijzigd.

Hiervoor is het wel belangrijk dat u beschikt over een Grid Guard Code, omdat de landinstelling alleen kan worden veranderd indien een geldige Grid Guard Code wordt ingevoerd. Het is mogelijk om deze instelling uit te voeren wanneer er geen micro-omvormers gekoppeld zijn en de Sunny Multigate enkel geoved wordt aan de netkant.

Log in de Sunny Multigate in met Sunny Explorer met uw installateurswachtwoord. Wanneer een SMA toestel van het fabriek komt, is deze standaard ingesteld op '1111'.

Ga naar ‘Opties’ SMA Grid Guard en vul uw Grid Guard code in. U ziet dan het Grid Guard symbool verschijnen achter het serienummer van de Sunny Multigate. Klik op de Sunny Multigate en ga naar de tab ‘Instellingen’. Klik op ‘Netbewakingsparameters’. U kunt hier helemaal naar beneden scrollen en op de knop ‘Bewerken’ klikken. Scroll vervolgens weer helemaal terug en ga naar ‘Landnorm instellen’. U zult zien dat u hier de keuze hebt uit verschillende landnormen.

3. Selecteer de correcte landnorm

De landnormen ‘NEN EN 50438’ en ‘C10/11’ staan in de lijst, het is dan ook gemakkelijk om deze te selecteren en vervolgens weer naar beneden te scrollen en op ‘Opslaan’ te drukken. Controleer dat de instelling inderdaad door de Sunny Multigate wordt overgenomen. U kunt vervolgens de instelling (en uw persoonlijke Grid Guard Code) vergrendelen door bij Grid Guard Code de code ‘54321’ in te vullen.

Nu is de Sunny Multigate correct ingesteld en voldoet hij aan de normen van het land die u hebt gekozen.