SG-ready warmtepompen

14/10/2021

Veel warmtepompen van bekende merken zoals Nibe, Daikin en andere, beschikken over een zogenaamde ‘SG-ready’ aansluiting, waarbij SG staat voor: Smart Grid. Ze zijn te herkennen aan dit icoon:

Een warmtepomp met SG-ready aansluiting functioneert net als een gewone warmtepomp, maar beschikt over een extra ‘boost’ functie. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn, bijvoorbeeld wanneer er veel goedkope zonnestroom wordt geproduceerd, kan die ‘boost’ functie worden ingeschakeld zodat de warmtepomp tijdelijk extra veel heet water gaat maken. Dat water kunt u in het buffervat opslaan en bewaren voor later. Op die manier verhoogt het eigenverbruik en vermindert de teruglevering aan het net, zodat de stroomkosten omlaag gaan.

U kunt de SG-ready functie perfect laten aansturen via de Sunny Home Manager met behulp van een ‘Modbus I/O module’, waarbij I/O staat voor: Input/Output. De Sunny Home Manager kan via de I/O module de SG-ready functie bedienen.

U gebruikt hiervoor een I/O module van het type Moxa E1214. Die kunt u bevestigen op een DIN-rail in de meterkast en hij beschikt over een RJ45-poort voor een netwerkkabel, die nodig is voor de communicatie naar de router. Denk eraan dat de I/O module ook nog een eigen voeding nodig heeft. De relais ingangen R0 kunt u verbinden met de SG-ready aansluiting.

Wanneer de Moxa I/O module correct is aangesloten, kunt u in het menu ‘Eigenschappen’ van de Sunny Home Manager (ook te vinden onder ‘Overzicht Apparaten’) de I/O module instellen. Selecteer hiervoor bovenaan de pagina de ‘Uitgebreide configuratie’ in plaats van de ‘Eenvoudige configuratie’. Er verschijnt dan een nieuw tabblad met de naam ‘Modbus-configuratie’. Hier kunt u het IP-adres van de Moxa module invullen en het profiel selecteren.

Vervolgens kunt u de configuratie van het systeem afronden in de Sunny Portal. Voeg het ‘Modbus apparaat’ toe aan de installatie via het menu ‘overzicht nieuwe apparaten’ onder ‘Configuratie’ —> ‘Overzicht apparaten’. Daarna maakt u een nieuwe verbruiker aan en wijst u deze verbruiker toe aan de Modbus I/O module. In deze afbeelding ziet u een voorbeeld: