Vaillant warmtepompen

14/10/2021

Om een Vaillant warmtepomp optimaal met de Sunny Home Manager te laten samenwerken, moet de warmtepomp voorzien zijn van een communicatiemodule die de warmtepomp verbindt met het internet. Die communicatiemodule van Vaillant heet de ‘VR920’ of de ‘VR921’.

De warmtepomp kunt u vervolgens bedienen op afstand via de ‘multiMATIC’ app van Vaillant. In de app kunt u ook aangeven dat u de warmtepomp wil laten aansturen door de Sunny Home Manager. Ga daarvoor in de multiMATIC app naar de ‘settings’, klik op ‘EEBus’ en daarna op ‘Sunny Home Manager 2.0’, zoals te zien in deze afbeeldingen:

Wanneer de Sunny Home Manager de controle heeft over de warmtepomp, kunt u de andere instellingen regelen via Sunny Portal. Deze instellingen vindt u onder: ‘Configuratie’ —> ‘Overzicht en planning van de verbruikers’. Daar klikt u op het tandwieltje (configuratie) van de warmtepomp.

Hier kunt u de ‘prioriteit van de verbruiker’ instellen met behulp van de schuifregelaar. Tip: doorgaans geeft u het warme water een hoge prioriteit en schuift u dus de regelaar ver naar rechts.

Verder kunt u bij ‘Optionele energiebehoefte’ instellen bij welk percentage beschikbare zonne-energie u de warmtepomp wil inschakelen. Meestal zult u ook deze regelaar ver naar rechts willen schuiven, zodat de warmtepomp pas bij een grote hoeveelheid overtollige zonnestroom in werking gaat.

Hoe werkt de besturing van de warmtepomp?

Wanneer de Sunny Home Manager de besturing van uw warmtepomp overneemt, zal de warmtepomp zijn energiebehoefte zoveel mogelijk afstemmen op de overtollige stroom in huis. Op die manier verbruikt u zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom en zo weinig mogelijk netstroom. Als er geen zonnestroom voorhanden is, maakt u uiteraard wel nog gebruik van het elektriciteitsnet. U komt dus nooit zonder warm water te zitten, ook al is het lange tijd zwaarbewolkt.

Welke modellen warmtepomp van Vaillant werken met de Sunny Home Manager?

De lijst met compatibele warmtepompen van Vaillant wordt steeds langer! Op onze compatibiliteitslijst vindt u momenteel deze modellen:

  • aroTHERM

  • aroTHERM split

  • aroTHERM plus

  • flexoTHERM

  • flexoCOMPACT

  • recoCOMPACT

  • versoTHERM

Ga voor meer informatie naar de website van Vaillant of naar YouTube:

Bekijk hier de video