Directie van SMA Solar Technology AG verlaagt de prognose voor het boekjaar 2013 en presenteert een positieve prognose voor 2014

Niestetal, 4 november 2013 – De directie van SMA Solar Technology AG (SMA/FWB: S92) verlaagt de omzet- en winstprognose voor het boekjaar 2013. De aangepaste prognose voorziet voor de SMA-groep een omzet van 0,9 miljard tot 1,0 miljard euro. Bovendien verwacht de directie een verlies van 80 tot 90 miljoen euro. Eerder was de directie van SMA voor het jaar 2013 uitgegaan van een omzet van 0,9 tot 1,3 miljard euro en in het gunstigste geval een resultaat vóór bijzondere posten in evenwicht. De reden voor de aangepaste prognose is de sterker dan verwachte daling in de Europese markt en de daaruit voortvloeiende negatieve invloed op de omzet en winst van de divisie Medium Power Solutions, alsmede de nog lopende herstructurering bij Zeversolar.

"Als wereldmarktleider is SMA sterk onderhevig aan de veranderende omstandigheden op de wereldwijde PV-markt. De markt wordt wereldwijd gekenmerkt door een hoge prijsdruk. Daarnaast zien we een scherpe daling van de vraag in onze kernmarkten in Europa die de nieuwe markten in Azië en Amerika niet kunnen compenseren. Daarom hebben we de structuren aangepast aan de gewijzigde marktomstandigheden en bovendien activa gedevalueerd. Daarbij komen de aanloopverliezen van Zeversolar. In totaal zal SMA daarom het boekjaar 2013 met een verlies van 80 tot 90 miljoen euro afsluiten", verklaart Pierre-Pascal Urbon, directiewoordvoerder bij SMA . Met een netto liquiditeit van meer dan 300 miljoen euro aan het einde van het boekjaar 2013 staat SMA nog steeds op een solide basis en kan het bedrijf op eigen kracht de verdere ontwikkeling financieren.

"Met onze bestaande strategie en de al genomen maatregelen hebben we de juiste koers uitgestippeld om in 2014 terug te keren naar winstgevendheid en omzetgroei. Met name de gestarte kostenreductie- en de aanpassingsmaatregelen betreffende het personeel treden in het komende jaar voor de eerste keer volledig in werking. Met de introductie van de Sunny Tripower in de VS en Japan profiteren we bovendien van de verwachte sterke groei in deze regio's. Ook zullen we de eerste producten van de volledig nieuw ontworpen productplatforms op de markt introduceren. Hierbij biedt SMA zeer innovatieve oplossingen aan, die exact zijn afgestemd op de behoeften van onze toekomstige energievoorziening en waarmee we ons in een aantrekkelijk groeisegment met succes van de concurrentie zullen onderscheiden", aldus Urbon.

De SMA-directie verwacht dat de ondernemingsgroep in 2014 weer een omzetstijging naar 1,0 miljard tot 1,3 miljard euro zal boeken en voor een sprong naar winstgevendheid zal zorgen.

Achtergrondinformatie over de markt, over de prognose voor 2013 en het vooruitzicht voor 2014 zijn te vinden op www.sma.de/en/investor-relations/publications. Daarnaast zal de SMA-directie de kapitaalmarkt op donderdag 7 november 2013 informatie verschaffen in het kader van een Analyst Call.


Over SMA
De SMA Groep is met een omzet van 1,5 miljard euro in 2012 wereldmarktleider op het gebied van PV-omvormers, een essentieel onderdeel van elke PV installatie, en biedt als energiebeheerconcern innovatieve basistechnologieën voor toekomstige energievoorzieningstructuren aan. Het hoofdkantoor is gevestigd in Niestetal bij Kassel en is internationaal vertegenwoordigd in 21 landen. De ondernemingsgroep biedt wereldwijd werkgelegenheid aan meer dan 5000 werknemers. SMA produceert een breed scala aan omvormers. Daartoe behoren specifieke omvormers voor alle toegepaste typen zonnepanelen en voor alle vermogensgrootten van PV installaties. Het assortiment omvat omvormers die aangesloten worden op het elektriciteitsnet alsook aparte eilandsystemen. Zodoende kan SMA voor alle vermogensklassen en installatietypen de technisch optimale omvormeroplossing aanbieden. Sinds 2008 is de moedermaatschappij SMA Solar Technology AG beursgenoteerd in de Prime Standard van de effectenbeurs van Frankfurt (S92)  alsook opgenomen in de TecDAX. SMA werd in de afgelopen jaren meerdere malen onderscheiden voor uitstekende prestaties als werkgever  en bereikte in 2011 en 2012 bij de landelijke verkiezingen “Great Place to Work” de eerste plaats.

SMA Solar Technology AG
Sonnenallee 1
34266 Niestetal
Duitsland

Hoofd bedrijfscommunicatie:
Anja Jasper
Tel.: +49 561 9522-2805
Presse@SMA.de 

Perscontact:
Susanne Henkel
Contactpersoon voor de pers
Tel.: +49 561 9522-1124
Fax +49 561 9522-421400
Presse@SMA.de 

Contactgegevens Investor Relations:
Julia Damm
Manager Investor Relations
Tel. +49 561 9522-2222
Fax +49 561 9522-2223
IR@SMA.de
 

Disclaimer:
Dit persbericht dient uitsluitend ter informatie en houdt geen aanbod of uitnodiging tot inschrijving of aankoop in, het verkrijgen, behouden of verkopen van effecten van SMA Solar Technology AG (de ”Onderneming“) of een huidige of toekomstige dochteronderneming daarvan (samen met de Onderneming: ”SMA-groep“). Dit persbericht mag evenmin worden opgevat als basis voor een overeenkomst of toezegging in verband met de aankoop of verkoop van effecten van de Onderneming of van een lid van de SMA-groep. Aandelen mogen in de Verenigde Staten van Amerika niet worden aangeboden of verkocht zonder registratie of vrijstelling van registratie zoals is aangegeven in de aangepaste versie van de U.S. Securities Act of 1933.

Dit persbericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten. Toekomstgerichte verklaringen zijn verklaringen die geen feiten uit het verleden beschrijven. Ze omvatten ook verklaringen over onze veronderstellingen en verwachtingen. Deze verklaringen zijn gebaseerd op planningen, ramingen en prognoses waarover de bedrijfsleiding van SMA Solar Technology AG (SMA of onderneming) op dit moment beschikt. Toekomstgerichte verklaringen zijn daarom uitsluitend geldig op de dag waarop ze worden gedaan. Toekomstgerichte verklaringen bevatten door de aard van de zaak risico's en onzekerheden. Verschillende bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de feitelijke resultaten, de financiële situatie, de ontwikkeling of prestatie van de onderneming wezenlijk afwijken van de hier genoemde inschattingen. Tot deze factoren behoren de factoren die SMA in gepubliceerde berichten heeft beschreven. Deze berichten zijn beschikbaar op de SMA website: www.SMA.de. De onderneming neemt geen enkele verplichting op zich om deze toekomstgerichte verklaringen te updaten of aan te passen als gevolg van toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.