Dr. ing. h. c. Günther Cramer overleden

Günther Cramer dr. ing. h. c., stichter, jarenlang Chief Executive Officer en voorzitter van de Raad van Toezicht van SMA Solar Technology AG, stichter van de Günther Cramer Foundation en winnaar van de Duitse milieuprijs, is op 6 januari 2015 overleden op de leeftijd van 62 na een lange en moeilijke periode van ziekte. De Raad van Bestuur, Raad van Toezicht, ondernemingsraad en medewerkers van SMA Solar Technology AG en het bestuur en de werknemers van cdw Stiftungsverbund gGmbH betreuren het verlies van een moedige visionair en pionier in de mondiale energietransitie.

Met Günther Cramer zijn we een bijzondere persoonlijkheid verloren die we nooit zullen vergeten. Als stichter, CEO en voorzitter van de Raad van Toezicht heeft hij zich zijn hele leven ingezet voor de toekomst van SMA en zijn werknemers. Zijn bezieling, passie en toewijding voor de energietransitie zullen voor ons altijd een model en inspiratie blijven", aldus CEO van SMA Pierre-Pascal Urbon. 

"Günther Cramer legde echte normen vast in zijn streven om hernieuwbare energie en de sector uit te bouwen. Daartoe was hij met grote toewijding en succes ook betrokken bij de beleidsvorming voor de energiesector - zowel in de regio Noord-Hessen als op nationaal niveau", licht Volker Wasgindt, gedelegeerd bestuurder van cdw Stiftungsverbund toe. "Zijn ecologische en maatschappelijke betrokkenheid waren ongeëvenaard. Günther Cramer zal voor altijd een plaats hebben in ons hart, niet alleen omwille van zijn verwezenlijkingen, maar ook omwille van zijn buitengewone persoonlijkheid.” 

Günther Cramer voorspelde erg vroeg dat gedecentraliseerde, duurzame energievoorziening de toekomst zou zijn en werd nooit afgeschrikt om zijn visie om te zetten in werkelijkheid. Met grote moed, vooruitziendheid en overtuiging werkte hij samen met zijn partners Peter Drews en Reiner Wettlaufer om SMA Solar Technology AG om te vormen van een klein ingenieursbedrijf tot een wereldwijde technologie- en marktleider. Zijn inspanningen zetten de deur open voor een mondiale en volkomen gedecentraliseerde en hernieuwbare energievoorziening. 

Hij heeft zich altijd met een enorme passie ingespannen voor dit doel, zelfs na het verlaten van de Raad van Bestuur van SMA. Hij stichtte de Günther Cramer Foundation, die deel uitmaakt van het stichtingsnetwerk cdw Stiftungsverbund gGmbH, die samenwerkt met de stichtingen opgericht door Peter Drews en Reiner Wettlaufer om afgelegen gebieden en ontwikkelingslanden te voorzien van elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare bronnen en zorgde voor een verdere ontwikkeling van de regio Noord-Hessen.

Günther Cramer hielp een ontwikkeling in gang te zetten die een blijvend effect heeft op de hele wereld: de omschakeling van conventionele gecentraliseerde en grootschalige elektriciteitscentrales naar gedecentraliseerde eenheden die hernieuwbare elektriciteit produceren. Zijn visie en levenswerk zullen blijven voortbestaan bij SMA Solar Technology AG en cdw Stiftungsverbund en met volharding worden voortgezet door de werknemers, die trouw zullen blijven aan zijn motto: "Laten we realistisch blijven en het onmogelijke proberen te bereiken."


SMA Solar Technology AG
Sonnenallee 1
34266 Niestetal
Duitsland

Hoofd bedrijfscommunicatie:
Anja Jasper
Tel.: +49 561 9522-2805
Presse@SMA.de 

Perscontact:
Susanne Henkel
Contactpersoon voor de pers
Tel.: +49 561 9522-1124
Fax +49 561 9522-421400
Presse@SMA.de 

cdw Stiftungsverbund gGmbH
Friedrich-Ebert-Strasse 104
4119 Kassel
Duitsland

Contact:
Volker Wasgindt
Phone: +49 561 766446-20
Volker.Wasgindt@cdw-Stiftungsverbund.de