Onderzoeksproject HHK: prestatieverbetering en kostenreductie bij zonne-energie omvormers in de megawattklasse en in de medische technologie

Niestetal, 28 november 2013 - Samen met andere partners uit het domein van onderzoek en industrie is SMA Solar Technology AG (SMA) gestart met een onderzoeksproject voor het gebruik van snelschakelende halfgeleidercomponenten in zonne-energie omvormers in de megawattklasse. Het project wordt door het Duitse Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) gesubsidieerd met meer dan 3 miljoen euro.

Het doel van het combinatieproject HHK (componenten met hoge frequentie en hoge stroomsterkte voor gebruik in de medische technologie en zonne-energie omvormers in de megawattklasse) is de voordelen van snel schakelende halfgeleidercomponenten ook te benutten in toepassingen met hoge stroomsterkte in het hogere vermogensbereik. Dat zou leiden tot een verhoogd rendement en verhoogde energie-efficiëntie en lagere kosten voor omvormers. Naast SMA zijn CONTAG AG, Fraunhofer IISB, Fraunhofer IZM, Heraeus, SEMIKRON Elektronik GmbH & Co. KG, Siemens AG, TDK EPCOS AG en de universiteit van Kassel betrokken bij het drie jaar durende onderzoeksproject. SEMIKRON is verantwoordelijk voor de coördinatie van het project.

Grote zonne-energiecentrales met vermogens van meerdere gigawatt vormen wereldwijd een belangrijke steunpilaar voor de toekomstige energievoorziening. Technologische innovaties dragen er mede toe bij dat de kosten voor het opwekken van zonne-energie in deze energiecentrales voort worden gereduceerd en versterken de exportkracht van de Duitse zonne-energie industrie in dit snel groeiende segment. 

Met dit als achtergrond onderzoeken de partners in de volgende drie jaar het gebruik van nieuwe halfgeleidercomponenten en laaginductieve vermogensmodules en ontwikkelen ze specifieke oplossingen voor hoogefficiënte centrale omvormers met lage kosten in de megawattklasse. Hierbij moeten, naast de kostenreductie, de bijzondere toepassingseisen van zonne-energie qua functionaliteit, rendement en levensduur worden verbeterd. 

Een tweede toepassingsgebied voor deze nieuwe technologische aanloop is de medische technologie. Hier ligt de focus vooral op de hoogfrequentie en de ontwikkeling van ultra-compacte medische omvormers. Vooral in de toepassing van CT-scans kunnen hiermee optimale oplossingen toegepast worden  voor gebruik in hogere vermogensklassen voor röntgenbeeldvorming.

Over SMA 

De SMA Groep is met een omzet van 1,5 miljard euro in 2012 wereldmarktleider op het gebied van PV-omvormers, een essentieel onderdeel van elke PV installatie, en biedt als energiebeheerconcern innovatieve basistechnologieën voor toekomstige energievoorzieningstructuren aan. Het hoofdkantoor is gevestigd in Niestetal bij Kassel en is internationaal vertegenwoordigd in 21 landen. De ondernemingsgroep biedt wereldwijd werkgelegenheid aan meer dan 5000 werknemers. SMA produceert een breed scala aan omvormers. Daartoe behoren specifieke omvormers voor alle toegepaste typen zonnepanelen en voor alle vermogensgrootten van PV installaties. Het assortiment omvat omvormers die aangesloten worden op het elektriciteitsnet alsook aparte eilandsystemen. Zodoende kan SMA voor alle vermogensklassen en installatietypen de technisch optimale omvormeroplossing aanbieden. Sinds 2008 is de moedermaatschappij SMA Solar Technology AG beursgenoteerd in de Prime Standard van de effectenbeurs van Frankfurt (S92)  alsook opgenomen in de TecDAX. SMA werd in de afgelopen jaren meerdere malen onderscheiden voor uitstekende prestaties als werkgever  en bereikte in 2011 en 2012 bij de landelijke verkiezingen “Great Place to Work” de eerste plaats.

SMA Solar Technology AG

Sonnenallee 1

34266 Niestetal

Duitsland

Hoofd bedrijfscommunicatie:

Anja Jasper

Tel.: +49 561 9522-2805

Presse@SMA.de

Perscontact:

Susanne Henkel

Contactpersoon voor de pers

Tel.: +49 561 9522-1124

Fax +49 561 9522-421400

Presse@SMA.de

Contactgegevens Investor Relations:

Julia Damm 

Manager Investor Relations 

Tel. +49 561 9522-2222

Fax +49 561 9522-2223

IR@SMA.de

Disclaimer:

Dit persbericht dient uitsluitend ter informatie en houdt geen aanbod of uitnodiging tot inschrijving of aankoop in, het verkrijgen, behouden of verkopen van effecten van SMA Solar Technology AG (de ”Onderneming“) of een huidige of toekomstige dochteronderneming daarvan (samen met de Onderneming: ”SMA-groep“). Dit persbericht mag evenmin worden opgevat als basis voor een overeenkomst of toezegging in verband met de aankoop of verkoop van effecten van de Onderneming of van een lid van de SMA-groep. Aandelen mogen in de Verenigde Staten van Amerika niet worden aangeboden of verkocht zonder registratie of vrijstelling van registratie zoals is aangegeven in de aangepaste versie van de U.S. Securities Act of 1933.

Dit persbericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten. Toekomstgerichte verklaringen zijn verklaringen die geen feiten uit het verleden beschrijven. Ze omvatten ook verklaringen over onze veronderstellingen en verwachtingen. Deze verklaringen zijn gebaseerd op planningen, ramingen en prognoses waarover de bedrijfsleiding van SMA Solar Technology AG (SMA of onderneming) op dit moment beschikt. Toekomstgerichte verklaringen zijn daarom uitsluitend geldig op de dag waarop ze worden gedaan. Toekomstgerichte verklaringen bevatten door de aard van de zaak risico's en onzekerheden. Verschillende bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de feitelijke resultaten, de financiële situatie, de ontwikkeling of prestatie van de onderneming wezenlijk afwijken van de hier genoemde inschattingen. Tot deze factoren behoren de factoren die SMA in gepubliceerde berichten heeft beschreven. Deze berichten zijn beschikbaar op de SMA website: www.SMA.de. De onderneming neemt geen enkele verplichting op zich om deze toekomstgerichte verklaringen te updaten of aan te passen als gevolg van toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.