SMA op de 27e PVSEC: Intelligent energiebeheer en innovatieve hybride technologie voor nieuwe markten

Niestetal/Frankfurt, 6 augustus 2012 – Bij SMA Solar Technology AG (SMA) staat de European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition (EU PVSEC) in Frankfurt dit jaar helemaal in het teken van een intelligent en volledig energiebeheer, dat exact is afgestemd op de eisen van de toekomstige stroomvoorziening. De centrale boodschap van de wereldwijd toonaangevende fabrikant van omvormers is als volgt: innovatieve technologieën van SMA zijn de sleutel tot het succes van de energierevolutie. In dit opzicht stelt het bedrijf de SMA Smart Home voor, dé oplossing voor intelligente verbruikersregeling op residentieel niveau, samen met de toekomstige Sunny Boy 5000 Smart Energy met geïntegreerde opslagfunctie. Naast systeemoplossingen voor de reeds gevestigde PV-markten, legt SMA de verdere nadruk op nieuwe, niet-gesubsidieerde markten. Zo introduceert het bedrijf onder andere een toekomstgerichte hybride PV-dieseloplossing voor het segment van middelgrote en grote installaties. In zonnige gebieden zonder aansluiting op het elektriciteitsnet is zonnestroom op dit moment al een duidelijk kosteneffectief alternatief voor stroom van conventionele dieselgeneratoren.

Intelligent energiebeheer met de SMA Smart Home
"Een zo groot mogelijk aandeel van eigen verbruik is de sleutel tot een decentrale energievoorziening uit hernieuwbare bronnen. Hiervoor is een intelligent energiebeheer noodzakelijk. Een systeem dat niet alleen voor een uitgebreide analyse, prognose, informatie en een automatische verbruikersregeling zorgt, maar ook voor decentrale opslag. Dankzij de SMA Smart Home hebben wij onze oplossing daarvoor vandaag al verwezenlijkt“, zegt Roland Grebe, technologiedirecteur bij SMA. Hierbij is het interessantste nieuwe model de toekomstige Sunny Boy 5000 Smart Energy van SMA. Voor het eerst wordt een volwaardige, moderne PV-omvormer gecombineerd met een opslagsysteem en dit bovendien in een compacte behuizing die aan de wand gemonteerd kan worden. Dit apparaat garandeert een verhoging van het (aandeel) eigen verbruik gedurende bijna het hele jaar tot gemiddeld 50 procent. Bovendien wordt een verdere toename van het eigen verbruik mogelijk dankzij de combinatie met de succesvolle Sunny Home Manager, die op intelligente wijze de stroomverbruikers in het huishouden regelt en daarbij ook gebruik maakt van opwekkingsprognoses die gebaseerd zijn op de locatie.

Productinnovaties zorgen voor lagere installatiekosten
Bezoekers van de beurs kunnen ook uitkijken naar nieuwe producten zowel binnen het segment van de centrale omvormers als bij de bewaking en regeling van zonne-energiecentrales. Met de nieuwe en verbeterde Sunny Central 900CP XT presenteert SMA een nog krachtigere centrale omvormer voor het megawattbereik. Dankzij het hogere vermogen zijn de systeemkosten aanzienlijk lager dan die van zijn voorganger. Bovendien is de nieuwe Sunny Central dankzij zijn brede DC-spanningsbereik en uitgebreide netbeheerfuncties ook uitermate geschikt voor de flexibele inzet in combinatie met alle typen panelen. Voor intelligente en flexibele oplossingen op het gebied van parkregeling kunnen we dan weer rekenen op de nieuwe SMA Power Plant Controller. Hij is geschikt voor alle zonne-energiecentrales in het megawattbereik en regelt installatie-ontwerpen met Sunny Central evenals systemen met Sunny Tripower. Daarbij zorgt vooral de SMA Cluster Controller voor een perfecte integratie van de Sunny Tripower omvormer in de SMA Plant Control architectuur. Op elk moment zorgen intelligente algoritmen en een zeer snelle omzetting van de regelcommando's voor een maximale beschikbaarheid van de installatie.

Op het gebied van residentiële installaties zorgt de nieuwe "kleine" Sunny Tripower nu voor lagere installatiekosten. De apparaten met vermogens van 5 kVA tot 9 kVA vervolledigen het Sunny Tripower productgamma. Ze beschikken over geïntegreerde netbeheerfuncties en maken het leveren van blindvermogen mogelijk. Voor omvormers in het Medium Power bereik presenteert SMA onder andere de nieuwe Power Control Module voor de eenvoudige regeling van de omvormer. Ook presenteert SMA de Webconnect interface, die gratis toegang biedt tot Sunny Portal en bovendien een eenvoudige online bewaking mogelijk maakt van kleine PV installaties met maximaal vier omvormers. Webconnect wordt voor het eerst gebruikt bij de nieuwe Sunny Tripower.

Hybride PV-dieselsystemen voor nieuwe markten
SMA biedt voor energie-intensieve industriële installaties, hotels en ziekenhuizen zonder aansluiting op het elektriciteitsnet en gelegen in gebieden met veel zon hybride PV-dieseloplossingen aan. Een centraal onderdeel van de installatie is de Fuel Save Controller, die een regeling van de PV-voeding garandeert die afgestemd is op de behoefte. "Vooral in de landen met een toenemende vraag naar energie als gevolg van hun groei, en die dus een kosteneffectieve toegang tot elektrische energie zoeken, is het potentieel voor hybride PV-dieselinstallaties groot", zegt Grebe. In veel landen in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië, rond de Atlantische Oceaan en in Afrika vindt de stroomvoorziening tot nu toe plaats via dieselgeneratoren. Maar in vergelijking met stroom uit dieselgeneratoren is zonnestroom aanzienlijk goedkoper. "Dankzij intelligente installatietechnologie kan PV uitstekend in bestaande dieselnetwerken worden geïntegreerd. Een dergelijk hybride PV-dieselsysteem kan het brandstofverbruik aanzienlijk verminderen en goedkoper en doeltreffender stroom opwekken dan eenvoudige verbrandingsaggregaten", verklaart Grebe over deze innovatieve technologie. SMA heeft op het gebied van hybride systemen meer dan 20 jaar ervaring. Deze knowhow wordt aangewend bij de ontwikkeling van de nieuwe technologie en stelt het bedrijf in staat om nu al een bewezen oplossing aan te bieden.

Bezoekers van PVSEC krijgen verdere details over de talrijke innovaties op de SMA-stand in hal 3.1, stand H6.


Over SMA
De SMA Groep draaide in 2011 een omzet van 1,7 miljard euro en is de wereldwijde marktleider op het gebied van zonne-energieomvormers, een belangrijk onderdeel van alle PV installaties. De hoofdzetel bevindt zich in Niestetal nabij het Duitse Kassel en is vertegenwoordigd in 19 landen op vier verschillende continenten. Wereldwijd worden zo’n 5500 mensen tewerkgesteld, plus een aantal tijdelijke werknemers dat varieert op seizoensbasis. Het brede productgamma van SMA omvat omvormers die compatibel zijn met elk paneel op de markt en dit voor alle installatiegroottes. Het productgamma omvat zowel omvormers voor PV installaties in een netwerk, alsook omvormers voor vrijstaande installaties. Zo biedt SMA alle mogelijke technische oplossingen aan met betrekking tot omvormers voor alle installatiegroottes en -types. Sinds 2008 is het hoofdbedrijf van de holding, SMA Solar Technology AG, genoteerd op de beurs van Frankfurt (Prime Standard of the Frankfurt Stock Exchange, S92) alsook op de TecDAX-index. Gedurende de laatste jaren werd het bedrijf beloond met meerdere onderscheidingen voor uitmuntendheid als werkgever en in 2011 en 2012 werd het ook eerste in de “Great Place to Work”® wedstrijd.

SMA Solar Technology AG
Sonnenallee 1
34266 Niestetal
Duitsland

Hoofd bedrijfscommunicatie:
Anja Jasper
Tel. +49 561 9522-2805
Presse@SMA.de

Perscontact:
Susanne Henkel
Persreferent
Tel. +49 561 9522-1124
Fax +49 561 9522-531400
Presse@SMA.de

Contact Investor Relations:
Stephanie Kniep
Afdelingshoofd Investor Relations
Tel. +49 561 9522-2222
Fax +49 561 9522-2223
IR@SMA.de
Julia Damm
Manager, Investor Relations
Tel. +49 561 9522-1164


Disclaimer:
Dit persbericht dient uitsluitend ter informatie en vertegenwoordigt niet een aanbod of uitnodiging tot aankoop, behoud of verkoop van effecten van SMA Solar Technology AG („maatschappij“) of een huidige of toekomstige dochtermaatschappij van de maatschappij (samen met de maatschappij: „SMA Groep“). Dit persbericht mag evenmin worden opgevat als basis voor een overeenkomst die gericht is op de aankoop of verkoop van effecten van de maatschappij of een onderneming van de SMA Groep.

Dit persbericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten. Toekomstgerichte verklaringen zijn verklaringen die geen feiten uit het verleden beschrijven. Ze omvatten ook verklaringen over onze veronderstellingen en verwachtingen. Deze verklaringen berusten op planningen, ramingen en prognoses die momenteel ter beschikking staan van de bedrijfsleiding van SMA Solar Technology AG (SMA of maatschappij). Toekomstgerichte verklaringen zijn daarom uitsluitend geldig op de dag waarop ze worden opgemaakt. Toekomstgerichte verklaringen bevatten door de aard van de zaak risico's en onzekerheidsfactoren. Verschillende bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de feitelijke resultaten, de financiële situatie, de ontwikkeling of prestatie van de maatschappij wezenlijk afwijken van de hier genoemde inschattingen. Tot deze factoren behoren de factoren die SMA in gepubliceerde berichten heeft beschreven. Deze berichten zijn beschikbaar op de SMA website: www.SMA.de. De maatschappij verplicht zich in geen enkel opzicht deze toekomstgerichte verklaringen voort te zetten en aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen aan te passen.