SMA presenteert innovaties op InterSOLUTION 2013: Omvormers zonder transformator nu ook voor elektriciteitsnetwerken zonder nulgeleider.

Mechelen, 22 januari 2013 – SMA Solar Technology AG, wereldwijd marktleider in omvormers voor zonnepanelen, stelt op Intersolution zijn nieuwe oplossingen voor de omvormermarkt voor. SMA presenteert tijdens de vakbeurs in Gent enerzijds de Sunny Boy 240, de eerste micro omvormer van SMA voor kleine installaties en installaties met ingewikkelde hellingshoeken, en anderzijds het concept van de Sunny Boy 5000 Smart Energy, het allereerste apparaat dat een omvormer en een opslagsysteem in een compacte behuizing voor wandmontage combineert. Naast tal van andere nieuwe omvormers en communicatie- en monitoringproducten, pakt SMA ook uit met het nieuws dat zijn transformatorloze omvormers kunnen worden ingezet in elektriciteitsnetwerken zonder nulgeleider. De producten worden voorgesteld aan de SMA stand in hal 8 met stand nummer 8511.

De ideale omvormer voor ieder project

Als innovatief bedrijf en technologisch leider in de PV sector wil SMA voor ieder project steeds de ideale omvormer aanbieden. De innovaties die SMA nu lanceert zijn daar een perfecte illustratie van. Zo was het vroeger niet mogelijk om transformatorloze omvormers van SMA toe te passen in netwerken zonder nulgeleider (ook wel “neuter” genoemd), die frequent voorkomen in België. Nu is met de Sunny Boy TL-21 en TLST-21 reeks dit probleem verleden tijd. Deze omvormers, hoewel transformatorloos, kunnen toch in netten zonder nulgeleider worden ingezet!

Bovendien zijn deze omvormers uitbreidbaar met een Webconnect datamodule die een rechtstreekse ethernet verbinding met de Sunny Portal mogelijk maakt. Deze nieuwe functionaliteiten maken de Sunny Boy TL-21 reeks de meest inzetbare omvormer voor residentiële toepassingen.

Later dit jaar breidt SMA zijn portfolio uit met de micro-omvormer Sunny Boy 240, die installateurs uitzonderlijke flexibiliteit biedt bij het ontwerp van kleine projecten en systemen met verschillende hellingshoeken. De Sunny Boy 5000 Smart Energy zal de mogelijkheid bieden om zonne-elektriciteit in piekperioden op te slaan, aldus het eigenverbruik te verhogen en de hoeveelheid uit het net opgenomen vermogen te verminderen. Het is het eerste apparaat dat op deze manier een omvormer en een opslagsysteem in een compacte behuizing voor wandmontage combineert.

Ook te ontdekken op de beurs is de nieuwe Sunny Tripower 5000-9000, de ideale omvormer voor driefasige residentiële installaties met een geïntegreerde Webconnect functionaliteit. Deze driefasige oplossing die eerder al beschikbaar was voor grote installaties, stelt nu ook gezinnen in staat om op een flexibele manier een toprendement te halen uit hun PV installatie.

Tenslotte vinden de bezoekers op Intersolution ook de nieuwe centrale omvormers voor grootschalige PV projecten. De Sunny Central CP XT reeks zorgt er ondermeer voor dat de installatie aanzienlijk eenvoudiger wordt dankzij het zelflerende bewakingssysteem Optiprotect. De 32 DC-ingangen, met gemotoriseerde schakelaars, garanderen maximale beschikbaarheid van installaties. Door hun compacte en weerbestendige behuizing kunnen deze centrale omvormers eenvoudig geladen, getransporteerd, en vrijwel overal opgesteld worden.


Intelligent energiebeheer

SMA zet zwaar in op intelligent energiebeheer. Innovatieve technologieën kunnen namelijk een doorslaggevende rol spelen in het verminderen van de energiekost. De Sunny Home Manager kan huishoudelijke toestellen intelligent beheren op basis van de lokale weersvoorspellingen via SMA Sunny Portal. Voordelig: de gebruiker van de installatie wordt aldus minder afhankelijk van zowel externe energieleveranciers als van stijgende energieprijzen.  
 

Meer gebruikerscomfort

Daarnaast wordt op de beurs ook de erg gebruiksvriendelijke Sunny View voorgesteld. Op het gekleurde aanraakscherm worden op eenvoudige manier alle gegevens van de PV-installatie, maar ook nieuws, weerberichten en updates van sociale netwerken via WLAN getoond.

De Webconnect functionaliteit, voortaan standaard inbegrepen in de Sunny Tripower TL-20 reeks en eenvoudig toe te voegen aan bepaalde andere reeksen, biedt toegang tot de kosteloze Sunny Portal via de bestaande internettoegang en is dus perfect inzetbaar voor residentiële PV installaties. Voor grote decentrale PV installaties biedt de SMA Cluster Controller dan weer dé oplossing voor bewaking en besturing van wel 75 stringomvormers, dankzij de op Ethernet gebaseerde Speedwire veldbus en de krachtige double core processor.


Vaklui en installatieplanners kunnen een PV installatie eenvoudiger dan ooit ontwerpen dankzij Sunny Design Web. In enkele minuten toont de webtoepassing op de computer, iPad of Android tablet het optimale installatievoorstel, waarbij naast de technische controle ook een economische evaluatie wordt gegeven. Zo bespaart de installateur kostbare tijd.

SMA geeft bezoekers van Intersolution de kans om op de stand meer te leren over de verschillende diensten en oplossingen die het zijn klanten en partners aanbiedt. Naast het overzicht van het productportfolio zullen er ook live demonstraties gehouden worden. Verder kunnen installateurs meer informatie krijgen over SMA Service, uitgebreide opleidingen in de PV-technologie in het kader van de SMA Solar Academy en over de cutting-edge technologie die SMA in zijn omvormers verwerkt.

Voor meer informatie kan je terecht op: www.SMA-Benelux.com


Over SMA
SMA Solar Technology AG (SMA/FWB: S92) is wereldwijd marktleider op het gebied van zonne-energieomvormers. De SMA Groep behaalde in 2012 van januari tot september een omzet van 1,2 miljard euro. Het hoofdkantoor van SMA Solar Technology AG is gevestigd in Niestetal bij Kassel en is op vier continenten in achttien landen vertegenwoordigd. Bovendien biedt ze wereldwijd werkgelegenheid aan meer dan 6.500 werknemers (incl. tijdelijke arbeidskrachten). Het meerdere malen bekroonde productassortiment omvat zowel zonne-energieomvormers voor installaties op het dak, grootschalige zonne-energieprojecten en eilandsystemen. Zodoende kan SMA voor alle vermogensklassen en installatietypen de technisch optimale omvormeroplossing aanbieden. Het aanbod wordt vervolledigd met een wereldwijd servicenetwerk. De zeer flexibele productie van zonne-energieomvormers in Duitsland en Noord-Amerika hebben een jaarlijkse capaciteit van ca. 11,5 GW. Bovendien heeft de SMA groep een productiebedrijf voor elektromagnetische kerncomponenten in Polen. Sinds 2008 is SMA in de Prime Standard op de effectenbeurs van Frankfurt genoteerd en in de TecDAX opgenomen. SMA is in de afgelopen jaren meerdere malen onderscheiden voor uitstekende prestaties als werkgever en bereikte in 2011 bij de landelijke verkiezingen „Great Place to Work” de eerste plaats.


Contact voor de pers:
SMA Benelux – Liesbeth Hermans
liesbeth.hermans@SMA-Benelux.com
T: +32 15 28 12 50