SMA Solar Technology AG breidt ontwikkeling van technologie en internationalisering verder uit in 2012 . Het toekomstperspectief wordt gekenmerkt door drastische besnoeiingen in de Duitse subsidies.

Kassel/Niestetal, 2 maart 2012 – Het bestuur van SMA Solar Technology AG (SMA/FWB: S92) rekent voor het jaar 2012 wereldwijd op een beperkte ontwikkeling van de PV-markt. De prognose wordt gekenmerkt door de sterk afnemende subsidiëring van zonne-energie en de verwachte teruglopende marktontwikkeling in Europa. De directie gaat er vanuit dat de strenge daling van de subsidiëring zal leiden tot een drastische afname van de vraag naar middelgrote PV-installaties en grote zonne-energiecentrales, vooral in Duitsland. Het is op dit moment niet te voorspellen of de Aziatische en Amerikaanse markten deze verwachting kunnen compenseren. SMA zal zijn succesvolle internationaliseringsstrategie voor 2012 consequent voortzetten en de investeringen in de technologische ontwikkelingen opvoeren.

De directie van SMA Solar Technology AG gaat voor 2012 uit van een lichte tot matige groei van de wereldwijde PV-markt, maar kan een achteruitgang niet uitsluiten. De ontwikkeling van de Europese markt wordt gekenmerkt door grote bezuinigingen op stimuleringsprogramma’s. Vooral in Duitsland zal de onlangs haastig doorgevoerde vermindering van de subsidiëring voor middelgrote en grote PV-installaties tot een inkrimping van de markt leiden. „SMA is afhankelijk van de wereldmarkt. De afname van de Europese vraag zal daarom ook in de cijfers van SMA te zien zijn“, zegt Pierre-Pascal Urbon, woordvoerder van de directie en financieel directeur van SMA Solar Technology AG.

De directie van SMA rekent op grond van de veranderingen in de zonne-energiesector voor het lopende jaar op een dalende omzet van 1,2 tot 1,5 miljard euro en voorspelt een EBIT-marge tussen 5 en 10 procent. „Hoewel SMA met het nagestreefde winstdoel boven het niveau van de elektrische industrie in Duitsland ligt, zijn de waarden lager dan die van vorig jaar. De sterke omzetdaling kan in zo‘n korte tijd niet alleen worden gecompenseerd door technologische innovatie. Door het huidige prijsniveau voor PV-installaties zullen de buitenlandse markten zich sneller ontwikkelen. Wij zullen daarom onze internationaliseringsstrategie nog meer kracht bijzetten en het buitenlandse aandeel verhogen tot meer dan 80 procent. Daardoor neemt de afhankelijkheid van de Duitse zonne-energiemarkt beduidend af“, aldus Pierre-Pascal Urbon.

Met investeringen van meer dan 100 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling, wil SMA bovendien vaart blijven zetten achter de ontwikkeling van belangrijke toekomstige technologieën. „Technologieën voor het beheer van decentrale energieopwekking en de integratie van oplossingen voor energieopslag zijn de sleutel voor het succes van de omschakeling naar duurzame energie. Door vroegtijdig strategisch belangrijke onderwerpen zoals energiebeheer en netwerkintegratie aan te snijden, biedt SMA nu al oplossingen die voldoen aan toekomstige eisen“, verklaart Urbon. „Met onze knowhow dragen wij actief bij aan de wereldwijde omschakeling naar duurzame energie. Zo onderscheiden wij ons niet alleen succesvol van de concurrentie, maar leveren wij ook een belangrijke bijdrage aan het verlagen van de systeemkosten.“

De prijzen voor een PV-installatie zijn sinds 2008 met bijna 60 procent gedaald. Dit is volgens Urbon vooral mogelijk door technologische innovaties. „PV-energie wordt in steeds toenemende mate op internationaal niveau ingezet en neemt vandaag de dag een concurrerende positie in. Met ons uitgebreide productgamma, de hoge productkwaliteit en flexibiliteit, alsook onze vertegenwoordiging in 19 landen met een hecht servicenetwerk, heeft SMA een unieke positie in de PV-markt. SMA beschikt bovendien over de financiële capaciteit om nieuwe mogelijkheden optimaal te benutten“, aldus de woordvoerder van de directie.
 
Voor de komende jaren rekent de directie weer op een toename van de omzet in alle toepassingsgebieden. Op grond van voorspelbare veranderingen in diverse stimuleringsprogramma’s en de hoge dynamiek in de wereldwijde PV-markt, is het echter op dit moment niet mogelijk een exacte prognose te maken voor de komende jaren.


Over SMA
De SMA Groep is met een omzet van meer dan 1,9 miljard euro in 2010 wereldmarktleider op het gebied van PV-omvormers, een essentieel onderdeel van iedere zonne-energieinstallatie. Het heeft zijn hoofdkantoor in Niestetal bij Kassel en is in negentien landen op vier verschillende continenten vertegenwoordigd. De ondernemingsgroep biedt wereldwijd werkgelegenheid aan meer dan 5300 werknemers, exclusief tijdelijke arbeidskrachten. SMA produceert een breed gamma aan omvormers en kan voor elk toegepast type PV-module en alle vermogensgrootten van PV-installaties een geschikte omvormer leveren. Het productgamma omvat omvormers voor zowel PV-installaties die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten als voor stand-alone systemen. SMA kan daardoor voor elke grootteklasse en elk installatietype de technisch optimale omvormer aanbieden. Sinds 2008 is de moedermaatschappij SMA Solar Technology AG in de Prime Standard op de effectenbeurs van Frankfurt (S92) genoteerd en in de TecDAX opgenomen. SMA is in de afgelopen jaren meerdere malen onderscheiden voor zijn uitstekende prestaties als werkgever en behaalde onlangs bij de landelijke verkiezingen „Great Place to Work®“ de eerste plaats.