SMA Solar Technology AG verzekert zich van technologisch leiderschap met de acquisitie van dtw Sp.z o.o.

Niestetal, Zabierzów, 14 juni 2011 – SMA Solar Technology AG (SMA/FWB: S92) heeft vandaag in Krakau een overeenkomst getekend over de aankoop van dtw Sp.z o.o., een in Polen gevestigde toonaangevende producent van elektromagnetische onderdelen. De transactie dient nog formeel te worden goedgekeurd en afronding staat gepland voor juli 2011. Met de acquisitie van deze jarenlange toeleverancier verzekert SMA zich van technologisch leiderschap op het gebied van PV-omvormers. dtw is gespecialiseerd in de productie van technologisch innovatieve kerncomponenten, zoals (smoor)spoelen en transformatoren voor omvormer-productie.

„De acquisitie van dtw is een strategisch belangrijke stap voor het uitbouwen van de leidende technologische rol van SMA”, verklaart directiewoordvoerder Pierre-Pascal Urborn. „Hierdoor kunnen we de ontwikkelingsprocessen van mechaniek, elektromischanische onderdelen en vermogenselektronica nauwgezet op elkaar afstemmen en de ontwikkelingstijd sterk verkorten. Op deze manier kunnen we ons in de toekomst nog duidelijker van de concurrentie onderscheiden.” 

Tussen SMA en dtw bestaat reeds sinds ca. 10 jaar een zakelijke relatie. Als hoofdleverancier van elektronische componenten is dtw altijd in staat geweest de technologische ontwikkeling van SMA met componenten van buitengewoon hoge kwaliteit te ondersteunen en nieuwe technologische normen te realiseren. In de toekomst wordt dtw als zelfstandige dochtermaatschappij en als globaal deskundigheidscentrum voor elektromagnetische onderdelen in de SMA-groep opgenomen.

„We hebben dtw over een periode van vele jaren met passie opgebouwd. Met deze transactie verzekeren we de onderneming een stabiele toekomst. Wij zijn bijzonder blij met het feit dat ons management als één man achter de acquisitie door SMA staat en een toonaangevende rol bij de verdere ontwikkeling van dtw zal spelen”, aldus oprichter van het bedrijf Stefan Domagala. „Samen met SMA als internationaal sterk gepositioneerde partner kunnen we ons succesvolle bedrijf op globaal niveau verder uitbouwen.”

Stefan Domagala zal de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van dtw verder blijven bespoedigen en nauw samenwerken met de ontwikkelaars van SMA. Bij verschillende ontwikkelingsprojecten spelen nieuwe magneetgrondstoffen en legeringen samen met op vermogen en gewicht geoptimaliseerde hoogfrequenttransformatoren een belangrijke rol. Zijn echtgenoot en medeoprichter Izabella Domagala zal bij de integratie van dtw en SMA adviserend optreden.

„Stefan en Izabella Domagala hebben een geweldig bedrijf met sterk gemotiveerde medewerkers opgebouwd“, benadrukt Pierre-Pascal Urbon. „Wij verheugen ons erop om nog meer met dit uitstekend samengestelde team samen te werken.”

SMA zal de veeleisende productie van elektromagnetische onderdelen ook in de toekomst in de moderne productiefaciliteiten van dtw in Zabierzów concentreren. De omvormerproductie van SMA zal ongewijzigd uitsluitend in de hoofdvestiging in Niestetal/Kassel en voor de Noord-Amerikaanse markt in de buitenlandse vestigingen in Denver/Colorado en Ontario/Canada worden uitgevoerd.

SMA plant voor de toekomst verdere kleine acquisities om de toegevoegde waarde en productieketen te optimaliseren en haar toonaangevende technologische rol verder uit te bouwen.


Over dtw Sp.z o.o.
dtw Sp.z o.o. is een toonaangevende producent van technologisch innovatieve elektronicacomponenten gevestigd in Zabierzów bij Krakau (Polen).  De onderneming is In 1991 door Stefan en Izabella Domagala opgericht en biedt momenteel werkgelegenheid aan 530 medewerkers (inclusief tijdelijke arbeidskrachten). In de afgelopen jaren heeft dtw een sterke groei kunnen doormaken en realiseerde in 2010 een omzet van
74 miljoen euro. Het bedrijf staat voor hoge productiekwaliteit en uitstekende onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten.


Over SMA
De SMA Groep is met een omzet van meer dan 1,9 miljard euro in 2010 wereldmarktleider op het gebied van fotovoltaïsche omvormers, een essentieel onderdeel van iedere zonne-energie-installatie. De ondernemingsgroep heeft haar hoofdvestiging in Niestetal bij Kassel en telt 17 buitenlandse maatschappijen op vier continenten. De bedrijfsgroep bood in 2010 werkgelegenheid aan meer dan 5.000 werknemers (incl. deeltijdwerknemers). SMA produceert een breed scala omvormers. Daartoe behoren specifieke omvormers voor alle toegepaste typen fotovoltaïsche modules en voor alle vermogensgrootten van fotovoltaïsche installaties. Het assortiment omvat omvormers voor op het elektriciteitsnet aangesloten fotovoltaïsche installaties alsmede voor stand-alone systemen. Sinds 2008 is de moedermaatschappij SMA Solar Technology AG in de Prime Standard op de effectenbeurs van Frankfurt (S92) genoteerd en in de TecDAX opgenomen. SMA is in de afgelopen jaren meerdere malen onderscheiden voor uitstekende prestaties als werkgever en bereikte recentelijk bij de landelijke verkiezingen „Great Place to Work” de eerste plaats.