SMA viert haar 30-jarige jubileum en opent 's werelds grootste servicecentrum voor zonne-energie omvormers.

Niestetal, 13 september 2011 - In aanwezigheid van bondsminister van milieu Norbert Röttgen vierde SMA Solar Technology AG (SMA) vandaag haar 30-jarige bestaan. Tegelijkertijd nam de onderneming 's werelds grootste servicecentrum voor zonne-energie omvormers in gebruik (24.000 m2). Vanaf het voorjaar van 2012 combineert SMA hier haar service activiteiten om klanten wereldwijd nog beter te dienen.

SMA werd in 1981 opgericht als een klein ingenieursbureau voor regelsystemen. Vandaag is de onderneming uitgegroeid tot wereldwijde markt- en technologieleider op het gebied van zonne-energie omvormers. Doorheen de jaren heeft SMA steeds opnieuw de trends in PV gezet, en toonaangevend bijgedragen aan de verspreiding van duurzame energie.

"De visie van de oprichter van de onderneming was helder: wereldwijd 100 % decentrale en duurzame energievoorziening. Ook vandaag gelooft SMA nog sterk in deze visie. De globale energieomwenteling is ondertussen onomkeerbaar, en hiervan zal de onderneming op lange termijn profiteren“, zegt Pierre-Pascal Urbon, woordvoerder van de directie en financieel directeur (CFO) van SMA.

Een van de belangrijkste toekomstige thema's op het gebied van energievoorziening is de integratie van steeds grotere hoeveelheden duurzame elektriciteit in het openbare elektriciteitsnet. Hier bieden de oplossingen van SMA als intelligente installatie- en netwerkbeheerder een belangrijke bijdrage. "SMA zal de wereldwijde transformatie van de energievoorziening mee ontwikkelen als globale onderneming voor energiebeheer", zegt Urbon verder.

Daarom zal SMA ook zijn servicecompetentie verder uitbreiden. Onlangs werd op het industriegebied Sandershäuser Berg in Duitsland het grootste servicecentrum voor zonne-energieomvormers ter wereld gebouwd, dat vandaag in gebruik werd genomen. De openingstoespraak werd gehouden door de bondsminister van milieu, Norbert Röttgen.

Vanaf het voorjaar van 2012 worden in de circa 24.000 vierkante meter grote nieuwbouw vervangingsapparaten uit alle delen van de wereld geanalyseerd, geïnspecteerd en gerepareerd. SMA beschikt over een wereldwijd netwerk van 85 servicestations in 19 landen. De onderneming gaat op deze hypermoderne locatie de serviceprocessen verder optimaliseren. Dit om een uitstekende service met snelle responstijden te garanderen, rekening houdend met de toekomstige stijging van het aantal uitgeleverde omvormers. In Duitsland worden SMA apparaten binnen 24 uur vervangen, in het buitenland binnen 48 uur.

„Het nieuwe servicecentrum biedt ons een perfecte infrastructuur, waardoor we verdere verbeteringen in snelheid, kwaliteit en kosten kunnen bereiken“, bevestigt Souleymane Niang, Executive Vice President Service. Naast de hoge functionaliteit is het nieuwe servicecentrum ook op vlak van energiegebruik bijzonder duurzaam en efficiënt. Dit wordt onder andere bereikt door een zeer goed geïsoleerde bouwschil in houtskeletbouw, het gebruik van restwarmte uit de productie en effectieve warmteterugwinning. Bovendien wordt op het dak van het gebouw een PV installatie met een vermogen van 1 megawatt geïnstalleerd.

 

Over SMA
De SMA Groep is met een omzet van meer dan 1,9 miljard euro in 2010 wereldmarktleider op het gebied van PV omvormers, een essentieel onderdeel van iedere zonne-energie-installatie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Niestetal bij Kassel en is op vier continenten in negentien landen vertegenwoordigd. De ondernemingsgroep biedt wereldwijd werkgelegenheid aan meer dan 6.500 werknemers (incl. tijdelijke arbeidskrachten). SMA produceert een breed scala omvormers. Daartoe behoren specifieke omvormers voor alle toegepaste typen PV modules en voor alle vermogensgrootten van PV installaties. Het assortiment omvat omvormers voor op het elektriciteitsnet aangesloten PV installaties en voor eilandsystemen. Sinds 2008 is de moedermaatschappij SMA Solar Technology AG in de Prime Standard op de effectenbeurs van Frankfurt (S92) genoteerd en in de TecDAX opgenomen. SMA is in de afgelopen jaren meerdere malen onderscheiden voor uitstekende prestaties als werkgever en bereikte recent bij de landelijke verkiezingen „Great Place to Work” de eerste plaats.