Tokelau eerste land ter wereld dat overstapt op 100 procent zonne-energie

Niestetal/Sydney, 15 november 2012 - Tokelau is een van de meest geïsoleerde landen ter wereld en het eerste met een energievoorziening op zonne-energie. SMA Solar Technology AG (SMA) leverde 93 Sunny Island omvormers, die de stand-alone netsystemen die geïnstalleerd zijn op de drie atollen regelen en 205 Sunny Boy omvormers die de gelijkstroom van de zonnepanelen in wisselstroom omzetten voor elektrische toestellen. Het systeem van 1 megawatt is het grootste stand-alone netsysteem ter wereld.

Tokelau ligt in de Stille Oceaan en bestaat uit drie kleine atollen. Het heeft een landoppervlakte van 10 vierkante kilometer en is gelegen ten noorden van Samoa. De atollen kunnen alleen per boot worden bereikt. Voor de voorziening in stroombehoefte maakten de bewoners tot nu toe bijna uitsluitend gebruik van dieselgeneratoren. Sinds kort is Tokelau echter het eerste land ter wereld waarvan de energievoorziening volledig gebaseerd is op zonne-energie.

De gehele installatie is met haar capaciteit van 1 MW het grootste stand-alone netsysteem ter wereld. Bovendien is elk van de drie hybride PV installaties op de atollen groter dan alle tot nu bestaande installaties die met Sunny Island SMA omvormers worden bedreven. De installatie produceert meer energie dan de 1411 inwoners van Tokelau nodig hebben en voldoet voor 100 procent aan de eisen voor de bescherming van het klimaat.

De drie systemen werden geïnstalleerd door het Nieuw-Zeelandse bedrijf PowerSmart Solar. Medio juni zijn de werkzaamheden van het project van start gegaan, waarbij in totaal 4032 zonnepanelen, 298 omvormers en 121 SMA Sunny Island Chargers en 1344 accu’s worden gebruikt. Een medewerker van SMA Australië verbleef een maand op de atollen om de bewoners te ondersteunen en om hen de installaties te leren gebruiken. Op 30 oktober werd in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders van het land de officiële inbedrijfstelling gevierd.

“Voor het project viel de keuze op SMA, omdat onze producten zich onderscheiden door hoge kwaliteit en technologische maturiteit. We konden de inwoners van Tokelau bovendien uitgebreide training bieden, zodat ze hun installaties zelf kunnen onderhouden. Bovendien kunnen ze op ons Australische serviceteam vertrouwen, die hen te allen tijde met advies en ondersteuning kunnen helpen”, zegt Zygmunt Nejman, General Manager van SMA Australië.

“Het ’Tokelau Renewable Energy Project’ is een groot succes”, aldus Joe Suveinakama, hoofd van de in Apia (Samoa) gebaseerde regering van Tokelau. "Als burgers van deze wereld is het onze plicht om een doorslaggevende bijdrage te leveren om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Op dit resultaat zijn we als volk erg trots."

De dieselgeneratoren in Tokelau verbruikten dagelijks maximaal 200 liter brandstof. Nu heeft het land zich bevrijd van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en kan het allereerst de leningen terugbetalen die aan het land zijn verstrekt voor de uitvoering van het project. De besparing op de brandstofkosten wil Tokelau echter ook inzetten voor dringende noden op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.


Over SMA
De SMA Groep heeft in 2011 een omzet behaald van 1,7 miljard euro en is wereldwijd marktleider op het gebied van PV-omvormers, een belangrijk onderdeel van alle PV installaties. Haar hoofdzetel bevindt zich in Niestetal nabij het Duitse Kassel en is vertegenwoordigd in 20 landen op vier verschillende continenten. Wereldwijd zijn meer dan 5500 mensen tewerkgesteld, plus een variabel aantal tijdelijke werknemers, afhankelijk van het seizoen. Het brede productassortiment van SMA omvat omvormers die compatibel zijn met elk type zonnepaneel op de markt en dit voor alle installatiegroottes. Het assortiment omvat zowel omvormers voor PV installaties in een netwerk alsook omvormers voor stand-alone systemen. SMA is daarom in staat een technische oplossing te bieden in de vorm van een omvormer voor elke installatiegrootte en -type. Sinds 2008 is het moederbedrijf van de holding, SMA Solar Technology AG, genoteerd op de beurs van Frankfurt (Prime Standard of the Frankfurt Stock Exchange, S92) alsook op de TecDAX-index. De laatste jaren werd het bedrijf meerdere malen beloond met onderscheidingen als kwaliteitswerkgever en in 2011 en 2012 behaalde het bedrijf de eerste plaats in de “Great Place to Work”®-wedstrijd.


SMA Solar Technology AG
Sonnenallee 1
34266 Niestetal
Duitsland

Hoofd bedrijfscommunicatie:
Anja Jasper
Tel.: +49 561 9522-2805
Presse@SMA.de

Perscontact:
Susanne Henkel
Hoofd persdienst
Tel.: +49 561 9522-1124
Fax: +49 561 9522-421400
Presse@SMA.de

Investor relations contact:
Julia Damm
Investor Relations Officer
Tel.: +49 561 9522-2222
Fax: +49 561 9522-2223
IR@SMA.de


Disclaimer:
Dit persbericht dient uitsluitend ter informatie en houdt geen aanbod of uitnodiging tot inschrijving of aankoop in, noch het verkrijgen, behouden of verkopen van aandelen van SMA Solar Technology AG (de “Onderneming”) of een huidige of toekomstige dochteronderneming daarvan (samen met de Onderneming: “SMA Groep”). Dit persbericht mag evenmin worden opgevat als basis voor een overeenkomst of toezegging in verband met de aankoop of verkoop van aandelen van de Onderneming of van een lid van de SMA Groep. Aandelen mogen in de Verenigde Staten van Amerika niet worden aangeboden of verkocht zonder registratie of vrijstelling van registratie zoals is aangegeven in de aangepaste versie van de U.S. Securities Act of 1933.

Dit persbericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten. Toekomstgerichte verklaringen zijn verklaringen die geen feiten uit het verleden beschrijven. Ze omvatten ook verklaringen over onze veronderstellingen en verwachtingen. Deze verklaringen zijn gebaseerd op planningen, ramingen en prognoses waarover de bedrijfsleiding van SMA Solar Technology AG (SMA of onderneming) op dit moment beschikt. Toekomstgerichte verklaringen zijn daarom uitsluitend geldig op de dag waarop ze worden gedaan. Toekomstgerichte verklaringen bevatten door de aard van de zaak risico's en onzekerheden. Verschillende bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de feitelijke resultaten, de financiële situatie, de ontwikkeling of prestatie van de onderneming wezenlijk afwijken van de hier genoemde inschattingen. Tot deze factoren behoren de factoren die SMA in gepubliceerde berichten heeft beschreven. Deze berichten zijn beschikbaar op de SMA website: www.SMA.de. De onderneming neemt geen enkele verplichting op zich om deze toekomstgerichte verklaringen te updaten of aan te passen als gevolg van toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.