Voorlopige berekeningen tonen aan dat SMA Solar Technology AG, op een zeer competitieve markt, zijn verkoops- en winstdoelen voor het fiscale jaar 2011 heeft bereikt.

Niestetal, 13 januari 2012 – Voorlopige schattingen van de Beheerraad van SMA Solar Technology AG (SMA/FWB: S92) geven een verkoop aan van ongeveer 1,7 miljard euro in 2011 en een EBIT-winst (voor aftrek van rente en belasting) van meer dan 240 miljoen euro. Met deze cijfers realiseert SMA niet enkel zijn vooropgestelde doelen, het zijn eveneens de op een na beste cijfers in de geschiedenis van het bedrijf. De basis van dit succes kan teruggevonden worden in de brede aanwezigheid van SMA op de markt, alsook in het ruime productaanbod waarmee SMA heel wat noden van de klanten invult. Volgens de Beheerraad van SMA behield het bedrijf, ondanks de zeer competitieve omgeving, zijn globaal marktaandeel van 35%.

De Beheerraad van SMA schat de totale capaciteit van de PV installaties die in 2011 wereldwijd uitgevoerd werden op zo’n 23 gigawatt. "De omvang van de globale markt bleef stabiel ten opzichte van 2010. Toch merken we een verandering in de vraag. Dalingen in enkele belangrijke PV markten werden opgevangen door groei in andere sectoren,” verklaart Pierre-Pascal Urbon, woordvoerder van de Beheerraad en Chief Financial Officer van SMA Solar Technology AG. "Bij ieder producttype wijzigde de verkoop. Zo zagen we een stijgende vraag naar grote omvormers. Dankzij ons brede productgamma, van Sunny Boy omvormers voor privé-installaties tot Sunny Central omvormers voor grootschalige projecten, en onze sterke internationale positie, slaagden wij erin te beantwoorden aan die wijzigende vraag."

In Duitsland, ’s werelds grootste PV markt, kon SMA zelfs zijn positie als marktleider versterken. In december 2011 alleen al werden hier voor drie gigawatt installaties geplaatst. Meerdere redenen verklaren deze sterke groei in nieuwe installaties. De voornaamste factor is de 15% korting op het teruglevertarief vanaf 1 januari 2012. Daarnaast was er een succesvolle eindejaarsuitverkoop bij de dealers die het risico op afschrijving van hun stock wilden beperken. Verder kreeg de verkoop een stimulans door de voordelige intresttarieven, de lage systeemprijzen en het ongewoon zachte weer. "We nemen aan dat veel PV installaties enkel commercieel ingeschreven werden. De geïnstalleerde systemen werden vervolgens zonder omvormers geregistreerd bij het Federaal Netwerkagentschap. Wij zien de weerspiegeling reeds in onze huidige verkoop,” zegt Urbon.   

Volgens voorlopige schattingen van de Beheerraad bedroeg de verkoop van SMA in het belastingsjaar 2011 ongeveer 1,7 miljard euro. De exportmarkt zou met zo’n 55% gestegen zijn (45% in 2010), terwijl de projectmarkt goed was voor zo’n 25% van de totale verkoop (18% in 2010). SMA zal zijn internationale koers voortzetten in 2012 en buitenlandse vestigingen oprichten in Zuid-Amerika en Afrika.

De Beheerraad van SMA verwacht een lichte groei in de algemene vraag naar PV installaties voor het huidige boekjaar, maar sluit ook een kleine daling niet volledig uit. "We vermoeden een positief resultaat in 2012 in de Verenigde Staten, Japan en India. Toch is een algemene marktvoorspelling moeilijk door veranderingen in de belangrijkste markten, de onzekere status van de euro en de financiële crisis," benadrukt Urbon.  "Wij kunnen momenteel dus nog geen verkoops- en winstdoelen stellen voor het huidige jaar."

De hoge flexibiliteit van het bedrijf, de constante investeringen in onderzoek en ontwikkeling, het innovatieve productgamma en de sterke internationale marktpositie zijn volgens de Beheerraad van SMA uitstekende wapens om snel te kunnen reageren op alle marktvragen, waardoor het enorme groeipotentieel van de PV technologie op lange termijn optimaal benut kan worden.

Het volledige financiële verslag van het boekjaar 2011 wordt door de Beheerraad van SMA voorgesteld op de jaarlijkse persconferentie die plaatsvindt op 29 maart 2012 in Frankfurt am Main. Het jaarverslag van 2011 zal beschikbaar zijn op www.SMA.de onder het tabblad Investor Relations.

Over SMA
De SMA Group draaide in 2010 een omzet van 1,9 miljard euro en is de wereldwijde marktleider op het gebied van zonne-energie omvormers, een belangrijk onderdeel van alle PV installaties. De holding is vertegenwoordigd in 19 landen op vier verschillende continenten. De hoofdzetel bevindt zich in Niestetal nabij het Duitse Kassel. Wereldwijd worden zo’n 5300 mensen tewerkgesteld, waaronder ook tijdelijke arbeiders. Het brede productgamma van SMA omvat omvormers die compatibel zijn met elke module op de markt en dit voor alle installatiegroottes. De omvormers kunnen verkregen worden in een netwerk- of een vrijstaande configuratie. Zo biedt SMA alle mogelijke technische oplossingen aan met betrekking tot omvormers voor alle installatiegroottes en -types. Sinds 2008 is het hoofdbedrijf van de holding, SMA Solar Technology AG is genoteerd op de beurs van Frankfurt (Prime Standard of the Frankfurt Stock Exchange, S92) alsook op de TecDAX-index. Gedurende de laatste jaren werd het bedrijf beloond met een onderscheiding voor uitmuntendheid als werkgever en werd het ook eerste in de wedstrijd “Great Place to Work”.