SMA ShadeFix
Optimalisatie naar een hoger niveau

SMA ShadeFix is een gepatenteerde geïntegreerde omvormersoftware. Deze optimaliseert de opbrengst van zonnestroominstallaties in alle omstandigheden, ook bij schaduwvorming.

Lees de whitepaper

SMA ShadeFix
Optimalisatie naar een hoger niveau

SMA ShadeFix is een gepatenteerde geïntegreerde omvormersoftware. Deze optimaliseert de opbrengst van zonnestroominstallaties in alle omstandigheden, ook bij schaduwvorming.

Lees de whitepaper

Hoogste energieopbrengst in alle omstandigheden

Zonnestroominstallaties worden geïnstalleerd op plaatsen waar ze zo veel mogelijk zonlicht in stroom kunnen omzetten. Maar het valt niet altijd te voorkomen dat dakkapellen, schoorstenen of bomen tijdelijk een schaduw op de zonnepanelen werpen. Dat vermindert de energieopbrengst.

Daarom hebben wij SMA ShadeFix ontwikkeld, een software die de opbrengst in alle omstandigheden optimaliseert. En het beste is: SMA ShadeFix is gratis in SMA omvormers geïntegreerd.

Meer vermogen en opbrengst met SMA ShadeFix

Meer vermogen en opbrengst
in alle omstandigheden en gedurende de hele levensduur. Zelfs bij schaduwvorming.

Meer zekerheid met SMA ShadeFix

Meer zekerheid
door het compacte design van de installatie. Dat brengt het risico op uitval terug tot het minimum.

Meer kwaliteit en langere levensduur met SMA ShadeFix

Meer kwaliteit en langere levensduur
door beproefde SMA producten en automatische omvormerbewaking.

Meer duurzaamheid met SMA ShadeFix

Meer duurzaamheid
dankzij efficiënte totaaloplossingen en een hoge recycleerbaarheid.

SMA ShadeFix
Minder onderdelen, meer zekerheid en een langere levensduur. Maximale duurzaamheid.

Waarom en hoe realiseert SMA ShadeFix de hoogste energieproductie?

Onze whitepaper onthult voor alle installateurs en eigenaars van zonnestroominstallaties de resultaten van een onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Zuid-Denemarken. Hierin wordt de geavanceerde optimalisatietechnologie van SMA vergeleken met andere vormen van optimalisatie in verschillende omstandigheden met of zonder schaduw.

U leest de belangrijkste bevindingen over :

  • Vermogen
  • Totale energieopbrengst over de hele levensduur
  • Betrouwbaarheid en onderhoud
  • Brandveiligheid en veiligheid voor de installateur
  • Veiligheid en naleving van de regelgeving in Europa en de VS
SMA ShadeFix

Zo werkt SMA ShadeFix

FAQ’s

SMA ShadeFix is ons op software gebaseerde schaduwbeheer voor installaties met lichte tot middelzware schaduwvorming. Energieopbrengsten worden geoptimaliseerd zonder dat extra onderdelen vereist zijn in de installatie of op de zonnepanelen. SMA ShadeFix is nu al in de zonnestroomomvormers van SMA geïntegreerd en wordt automatisch geactiveerd tijdens de inbedrijfstelling. Er ontstaan hierdoor geen extra kosten, omdat SMA ShadeFix een integraal onderdeel is van de besturing van bijna alle zonnestroomomvormers van SMA.

SMA ShadeFix maakt gebruik van een slimme MPP-regeling, die zich in de loop der jaren heeft bewezen om bij schaduwvorming het vermogenspunt te vinden met het hoogste rendement. Met SMA ShadeFix gebruikt de zonnestroomomvormer van SMA op elk moment het meest optimale energieaanbod van de zonnepanelen om opbrengsten te verhogen in installaties met schaduwvorming.

SMA ShadeFix optimaliseert de energieopbrengst in systemen met een normale mate van schaduwvorming. Hierdoor is SMA ShadeFix in de meeste situaties met schaduwvorming de ideale oplossing om het beschikbare vermogen van de zonnepanelen optimaal te benutten. SMA ShadeFix is ee, software-gebaseerde oplossing en is nu al in de zonnestoomomvormers van SMA geïntegreerd. Er zijn geen extra installaties nodig zoals bij optimizers. Uw voordeel: een geminimaliseerd risico op uitval van de gehele installatie. De kosten en inspanningen voor de planning en montage van de installaties worden laag gehouden. SMA ShadeFix is een integraal onderdeel van de besturing van alle zonnestroomomvormers van SMA. Het maakt deel uit van het leveringspakket van bijna alle zonnestroomomvormers van SMA. Verdere aanschafkosten, als bij andere prestatieoptimizers, vervallen en de benodigde tijd waarna de installatie zich rendeert, wordt niet onnodig verlengd.

SMA ShadeFix is hetzelfde als OptiTrac Global Peak. In de toekomst zal SMA zich nog meer richten op deze functie en de verdere technische ontwikkeling van deze oplossing voor schaduwmanagement. Daarom hebben we besloten om de functie opnieuw in de markt te positioneren en de functie de aandacht te geven die ze verdient.

SMA ShadeFix is in bijna alle actuele zonnestroomomvormers van SMA aanwezig (zie handleiding of datasheet van de omvormer). Het is mogelijk dat de parameternaam nog niet wordt getoond op de gebruikersinterface. De functie is echter volledig beschikbaar omdat SMA ShadeFix standaard is geactiveerd.

Vanaf september 2019 zullen alle zonnestroomomvormers van SMA met OptiTrac Global Peak geleidelijk worden voorzien van een firmware-update. De aanpassing van de functie gebeurt geheel automatisch. De status van de functie blijft gelijk en er zijn geen verdere instellingen nodig.

In de actuele zonnestroomomvormers van SMA is de functie standaard geactiveerd. Indien nodig kan het tijdsinterval waarin de omvormer naar het optimale vermogenspunt zoekt, via de gebruikersinterface worden ingesteld (zie handleiding van de omvormer). Meer instellingen zijn niet nodig.

In deze opgenomen webinar van de Solar Academy kan u meer ontdekken.

Op zoek naar opleidingen? bekijk dan hier onze Solar Academy pagina.

Neem contact met ons op

Contacteer ons voor meer informatie

Neem contact met ons op

Nu verdeler zoeken

Vind een SMA verdeler

Nu verdeler zoeken