Frequently Asked Questions

Oktober 2018

 1. Kan ik een SMA Flexibel Opslagsysteem met noodstroomfunctie gebruiken indien ik een net heb zonder nulgeleider?
  Soms wel. Er moet bij de distributie netbeheerder nagevraagd worden of de transformator waarop de klant is aangesloten beschikt over een geaard sterpunt. Indien dat het geval is, mag er een SMA Flexibel Opslagsysteem met noodstroomfunctie worden geplaatst in een eenfasige opstelling.
   
 2. Kan ik een Sunny Island noodstroom systeem gebruiken wanneer ik geen zonnestroom installatie heb?
  Ja, de Sunny Island zal de batterij laten opladen via het elektriciteitsnet zodat u in geval van stroomuitschakeling of netstoring ook een back-up systeem heeft.
   
 3. Wat als mijn systeem in back-up modus werkt, mijn batterijen volgeladen zijn en de zon nog schijnt op mijn zonnepanelen?
  De Sunny Island omvormer zal door frequentiesturing het uitgangsvermogen van de SMA PV omvormer aanpassen zodat er geen overschot aan energie in het systeem terechtkomt. Wanneer ik meer energie ga gebruiken aan verbruikerskant, zal het uitgangsvermogen van de SMA PV omvormer automatisch terug verhogen.
   
 4. Ik heb een zonnestroom installatie, maar de omvormer is niet van SMA. Kan ik een SMA Flexibel Opslagsysteem met noodstroomfunctie gebruiken?
  Ja, de SMA Sunny Island kan gebruikt worden bij alle zonne-energie omvormers, zeker indien deze uitgerust zijn met frequentiesturing (Frequency Shifted Power Control). Alle omvormers die ingesteld zijn volgens de huidige Belgische regelgeving (C10/11) voldoen hieraan Bij omvormers die geen vermogenssturing in functie van de frequentie hebben, kan ook het SMA Flexibel Opslagsysteem met noodstroomfunctie geplaatst worden. De Sunny Island omvormer zal de PV omvormer in 1 keer uitschakelen indien er een overschot aan energie zou zijn.
   
 5. Is een nieuwe keuring nodig wanneer ik een noodstroom systeem installeer?
  Voor België, ja, ook wanneer u het installeert bij een bestaande zonnestroom installatie. U verandert immers iets aan uw elektrische installatie en dan is het in België verplicht een keuring te laten uitvoeren. In Nederland bent u zelf verantwoordelijk voor alles wat achter de meter gebeurt, daar is geen keuring nodig.
   
 6. Kan de Sunny Island omvormer worden gebruikt in België?
  Ja, ze hebben de C10/C11 certificering en zijn opgenomen in de lijst van erkende materialen volgens Synergrid (C10/26). Het certificaat is geldig voor de Sunny Island omvormer INCLUSIEF de functie van de ontkoppelkast. Dit maakt dat de ontkoppelkast niet apart dient gecertificeerd te worden. Mocht de ontkoppelkast falen, dan zal de Sunny Island omvormer geen back-up mode starten.
   
 7. Kan de Sunny Island omvormer worden gebruikt in Nederland?
  Ja. Nederland volgt de Duitse richtlijnen en de Sunny Islands zijn gekeurd volgens VDE-AR-N 4105. Ze kunnen zonder problemen in Nederland geplaatst worden.
   
 8. Is het verplicht een netontkoppelkast te plaatsen?
  Om veiligheidsredenen en normeringen is het verplicht om een netontkoppelkast te plaatsen indien u de Sunny Island in back-up modus wilt laten werken. Dit geldt in alle landen en voor elke grootte van systeem. Zonder ontkoppelkast zal Sunny Island niet de nodige terugkoppeling krijgen en bijgevolg ook niet opstarten in back-up.
   
 9. Werkt het Sunny Island back-up systeem als UPS (Uninterruptible Power Supply)?
  Neen, het betreft een back-up systeem. Bij uitval van het elektriciteitsnet zal de Sunny Island omvormer ook uitvallen (net zoals de PV omvormer indien aanwezig). Sunny Island geeft het signaal door naar het ontkoppelbord om de volledige installatie los te maken van het publieke elektriciteitsnet. De ontkoppeling van het net zal maximaal 5 seconden duren, voor sommigen veel korter. Vanaf dan maakt de Sunny Island zelf een 230V 50Hz net aan in huis. Wanneer de Sunny Island merkt dat er terug elektriciteit geleverd wordt door de maatschappij, synchroniseert hij hiermee en schakelt automatisch en zonder onderbreking over op het publieke net.
   
 10. Werkt mijn driefasige PV omvormer Sunny Tripower in noodstroom (back-up) modus?
  Een Sunny Island omvormer is een 1-fasig toestel. Hij kan geen 3 fasen aanmaken en bijgevolg zal de Sunny Tripower tijdens back-up niet werken, tenzij er drie Sunny Island omvormers geïnstalleerd zijn.
   
 11. Is er een verschil tussen een 3-fasige aansluiting en een 1-fasige aansluiting?
  Één Sunny Island batterijomvormer kan slechts 1 fase aanmaken, welke eventueel kan opgesplitst worden in de te bouwen ontkoppelkast. Hierdoor zullen alle aangesloten 1-fasige verbruikers energie krijgen tijdens de back-up periode.
  Om ook driefasige verbruikers te kunnen voorzien van energie, moeten er 3 Sunny Island omvormers geplaatst worden. Deze zullen energie voorzien volgens de nodige faseverschuivingen van een 3-fasige aansluiting.
   
 12. Moet ik letten op maximale onbalans?
  Voor zonnestroominstallaties die terugleveren aan het elektriciteitsnet, mag de onbalans tussen de verschillende fasen niet groter zijn dan 5kVA. Momenteel wordt het vermogen van de batterij omvormer niet in rekening gebracht door Synergrid. Het vermogen van de grotere Sunny Island 6.0H-12 en Sunny Island 8.0H-12 is beperkt tot 4,6kW wanneer ze netgekoppeld werken. In back-up modus kunnen ze voluit leveren.
   
 13. Hoeveel tijd kan ik overbruggen met een SMA Flexibel Opslagsysteem met noodstroomfunctie?
  De Sunny Island batterij omvormer bepaalt de grootte van het vermogen wat gelijktijdig uit de batterijen onttrokken kan worden, of met andere woorden, de hoeveelheid toestellen u gelijktijdig wenst aan te schakelen. De overbruggingstijd wordt bepaald door de bruikbare capaciteit van de batterijen. Hoe groter de batterijbank, hoe langer u in back-up modus kunt werken.
   
 14. Welke batterijen kan ik aansluiten op de Sunny Island omvormer?
  De Sunny Island omvormer werkt met batterijen op 48V. Er worden reeds heel veel verschillende soorten batterijen ondersteund zoals bijvoorbeeld loodzuur batterijen, lithium-ion batterijen en zo verder. Alle actuele typen en fabrikanten worden beschreven in dit document.
   
 15. Kan ik de Sunny Island omvormer rechtstreeks aankopen bij SMA?
  Neen, SMA verkoopt steeds via onze distributiepartners. Zij zijn ook uw partner voor de aankoop van de batterijen en het benodigde materiaal voor de netontkoppelkast.
   
 16. Batterijen zijn gevoelige componenten. Hoe weet ik zeker dat alles goed ingesteld is?
  SMA Service kan u helpen bij het in dienst nemen. U kunt een technieker inhuren voor de commissioning van uw systeem.