Duurzaam vakantieparadijs: SMA-systeem gaat eiland in de zuidelijke Stille Oceaan van zonne-energie voorzien

Duurzaam vakantieparadijs: SMA-systeem gaat eiland in de zuidelijke Stille Oceaan van zonne-energie voorzien

Geen energie uit fossiele brandstoffen. Dat was de visie van acteur Marlon Brando toen hij in de jaren zeventig besloot om een exclusief resort te bouwen op zijn eiland Tetiaroa, in de zuidelijke Stille Oceaan. Richard Bailey, CEO van Pacific Beachcomber, maakte hiervan thans een realiteit: SMA Solar Technology AG (SMA) en haar dochteronderneming SMA Sunbelt Energy GmbH hebben het eerste geïntegreerde zonne-energie- en accu-opslagsysteem van Frans-Polynesië met een vermogen van meer dan 1 megawatt op het eiland gerealiseerd. Zestig percent van de elektriciteitsbehoefte wordt gedekt met zonne-energie. Bovendien kan op het eiland jaarlijks zo tot 500.000 liter brandstof worden bespaard.

“Het Brando-resort had al een zonnestroomsysteem naast de landingsbaan, waarvan het vermogen dankzij de update en de uitbreiding is verdubbeld tot 1,4 megawatt", aldus Wiebke Krüger, projectmanager bij SMA Sunbelt Energy GmbH. "Dankzij de integratie van het accu-opslagsysteem, met een capaciteit van 2,6 MWh, is 60 % van de stroomvoorziening nu afkomstig van zonne-energie. Ook de kwaliteit van het net op het eiland is er weer op vooruitgegaan. De omvormer van SMA, de Sunny Central Storage, heeft netwerkvormende eigenschappen en een nieuwe heropstartfunctie. Gecombineerd met de Hybrid Controller van SMA zorgt de omvormer ervoor dat het net na een stroomstoring in een kwestie van seconden weer gestabiliseerd wordt en betrouwbaar kan verder werken."


Het resort is een model voor duurzame projecten
"Wij hebben geprofiteerd van de ruime ervaring van SMA en van SMA Sunbelt Energy GmbH met projecten gericht op het elektrificeren van eilanden. Ik ben blij dat we de duurzaamheid op Tetiaroa verder hebben kunnen verbeteren dankzij het zonnestroomsysteem en het geïntegreerde accu-opslagsysteem", zegt Richard Bailey, CEO van Pacific Beachcomber, de exploitant van het resort. "We zijn erg blij met de update en de uitbreiding van het zonnestroomsysteem en met de installatie van het accu-opslagsysteem. De bescherming en het behoud van de unieke natuurlijke omgeving zijn voor mij persoonlijk erg belangrijk. Voor sommige van onze gasten dient The Brando als inspiratiebron en als model voor hun eigen duurzame projecten."

Accu-opslagsysteem zorgt voor onderbrekingsvrije stroomvoorziening
Overdag haalt het Brando-resort zijn stroom uitsluitend uit zonne-energie en accu's; de generatoren starten alleen (automatisch) op als dat nodig is. De onderbrekingsvrije stroomvoorziening voor de gasten wordt ook bij bewolking en zelfs 's nachts gegarandeerd als de generatoren uitvallen. De elektriciteit wordt dan geleverd door de accu's. Het resort kreeg voor zijn gebouwen een LEED Platinum-certificering, die de duurzaamheid certificeert. De installatie van een SWAC-systeem (Sea Water Air Conditioning) vermindert het stroomverbruik met wel 90 % en zorgt tegelijk voor comfort op het hoogste niveau. Slechts twee hotels in de wereld bieden dit systeem aan: het InterContinental Bora Bora Bora Resort & Thalasso Spa en The Brando, beide gebouwd door Pacific Beachcomber.

The Brando is gelegen op het eiland Onetahi, dat deel uitmaakt van de Tetiaroa-atol in de zuidelijke Stille Oceaan. Hollywood-ster Marlon Brando (The Godfather) kocht het eiland in 1967 nadat hij de film Mutiny on the Bounty had gemaakt en besloot om zich in te zetten voor het behoud van het unieke Zuidzeeparadijs dat hij daar aantrof. Dankzij het engagement van Richard Bailey ging daar in 2014 een duurzaam vakantieresort open, dat al een hele reeks prominente gasten mocht verwelkomen. Daarnaast heeft The Brando het ecologische station van de Tetiaroa Society gebouwd. Daar wordt aan onderzoek, natuurbehoud en educatie gedaan op de manier zoals Marlon Brando het wilde.

Een film over de installatie van het SMA-systeem op The Brando is te vinden op onze Blog Sunny.

Hier vindt u alles over de accu-omvormers van SMA.


Over SMA
Als wereldwijd toonaangevende specialist in fotovoltaïsche installatietechniek bepaalt de SMA-Groep vandaag de norm voor de decentrale en duurzame energievoorziening van morgen. Het aanbod van SMA omvat een breed gamma aan efficiënte fotovoltaïsche omvormers, alomvattende systeemoplossingen voor fotovoltaïsche systemen van alle vermogenscategorieën, intelligente energiemanagementsystemen en oplossingen voor accuopslag, evenals complete oplossingen voor fotovoltaïsche, hybride dieseltoepassingen. Digitale energiediensten en een uitgebreide dienstverlening, met inbegrip van - onder meer - de exploitatie en het onderhoud van fotovoltaïsche centrales vervolledigen het aanbod van SMA af. De omvormers van SMA werden in wereldwijd in meer dan 190 landen geïnstalleerd, goed voor een totaal vermogen van zo'n 75 gigawatt. De meermaals bekroonde technologie van SMA wordt beschermd door meer dan 1300 patenten en gebruiksmodellen. Sinds 2008 is de moedermaatschappij van de groep, SMA Solar Technology AG, genoteerd aan de Prime Standard van de Aandelenbeurs van Frankfurt (S92) en is het bedrijf opgenomen in de SDAX-index.


Over Pacific Beachcomber Group
Het Brando Resort maakt deel uit van de Pacific Beachcomber Group, onder leiding van Richard Bailey. Pacific Beachcomber heeft drie decennia ervaring met het realiseren van kwaliteitsaccommodatie voor bezoekers van de eilanden van Frans-Polynesië. De resorts die het realiseerde omvatten vier InterContinental Resorts and Spa op Tahiti, Moorea en Bora Bora, evenals drie eigendommen van de Maitai Group in Rangiroa, Huahine en Bora Bora Bora, en daarnaast de MS Paul Gauguin, het best beoordeelde en het langst continu in de vaart zijnde luxecruiseschip in de zuidelijke Stille Oceaan. De missie van Pacific Beachcomber bestaat erin, zijn gasten authentieke en verrijkende reiservaringen te bieden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de eilanden en gemeenschappen die wij onze thuis noemen een toekomst krijgen die net zo rijk is als hun verleden. Tegelijk wil het bedrijf hun vermogen versterken om de wereldwijde veranderingen te weerstaan en hun natuurlijke schoonheid en waardevolle biodiversiteit te versterken, en daarbij de Polynesische cultuur, gastvrijheid en tradities respecteren, en er bovendien voor zorgen dat ook de lokale buren er baat bij hebben en gesteund worden. Met de steun van Pacific Beachcomber werden de stichtingen Tetiaroa Society en te mana o te moana opgericht, met het oog op de ontwikkeling van uitgebreide onderwijs-, beschermings- en onderzoeksprogramma's in Frans-Polynesië.


SMA Solar Technology AG
Sonnenallee 1
34266 Niestetal
Duitsland

Hoofd Bedrijfscommunicatie:
Anja Jasper
Tel. +49 561 9522-2805
Presse@SMA.de

Contactpersoon voor de pers:
Susanne Henkel
Manager Vakpers
Tel. +49 561 9522-1124
Presse@SMA.de


Vrijwaringsclausule:
Dit persbericht dient slechts ter informatie en vormt geen aanbod of uitnodiging om in te schrijven op effecten van SMA Solar Technology AG (de "Vennootschap") of van enige huidige of toekomstige dochteronderneming van de Vennootschap (samen met de Vennootschap de "SMA-Groep" genoemd), of deze effecten te verwerven, aan te houden of te verkopen. Dit persbericht mag evenmin als basis dienen van en evenmin als betrouwbare bron worden beschouwd voor contracten voor de aankoop van of het inschrijven op effecten van de Vennootschap of een ander lid van de SMA-Groep, of voor andere verplichtingen. Effecten mogen niet worden aangeboden of verkocht in de Verenigde Staten van Amerika zonder registratie of vrijstelling van registratie onder de Wet op de effecten (Securities Act) van 1933 in geamendeerde vorm.

Dit persbericht bevat mogelijk verklaringen die uitspraken doen over de toekomst. Uitspraken over de toekomst zijn uitspraken die geen feiten uit het verleden beschrijven. Ze bevatten ook verklaringen over onze aannames en verwachtingen. Deze verklaringen zijn gebaseerd op plannen, schattingen en prognoses die de Raad van Bestuur van SMA Solar Technology AG (SMA of vennootschap) op dit moment beschikbaar heeft. Uitspraken over de toekomst zijn daarom alleen geldig op de dag dat ze worden gedaan. Uitspraken over de toekomst bevatten van nature risico's en onzekere elementen. Diverse bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen leiden tot aanzienlijke verschillen tussen de werkelijke resultaten, de financiële positie, de ontwikkeling of de prestaties van de onderneming en de hier gegeven schattingen. Deze factoren zijn onder meer de factoren die SMA bespreekt in de rapporten die het bedrijf publiceert. Deze rapporten zijn beschikbaar op de website van SMA (www.SMA.de). De onderneming aanvaardt geen enkele verplichting om deze uitspraken over de toekomst bij te werken of aan te passen aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.