Maximale efficiëntie en sterk gereduceerde systeemkosten: Sunny Central 800CP van SMA onderscheiden met Intersolar Award 2010

Dit jaar is op Intersolar in München de Intersolar Award in de categorie "Fotovoltaïek" toegekend aan SMA Solar Technology AG. De prijs werd uitgereikt voor de compleet nieuw ontwikkelde "Sunny Central 800CP". "CP" staat hier voor "Compact Power", omdat de nieuwe centrale omvormer van SMA niet alleen een topvermogen, maar ook een toprendement in de kleinste ruimten levert: het is de eerste PV-omvormer die als stand-alone apparaat met een nominaal vermogen van 800 kVA in combinatie met een rendement van 98,6 procent kan scoren. Door de compacte en weerbestendige behuizing kan dit apparaat bovendien eenvoudig getransporteerd, verladen en vrijwel overal opgesteld worden. Een extra reden voor de onderscheiding was het enorme kostenbesparingspotentieel dat de centrale omvormer voor de realisatie van grote installaties biedt.

SMA ontvangt de Intersolar Award al voor de tweede keer. Hiermee wordt de innovatieve kracht van de onderneming in verschillende marktsegmenten nogmaals benadrukt. Terwijl de onderneming in 2008 de Award ontving voor de Sunny Boy 5000TL, die uiterst geschikt is voor het segment "privé-installaties op daken van woonhuizen", werd de onderscheiding deze keer voor de Sunny Central 800CP uitgereikt. De centrale omvormer van SMA is speciaal ontwikkeld om ingezet te worden bij zonnekrachtcentrales en kon de jury overtuigen door zijn hoge efficiëntie en zijn bijdrage tot de daling van systeemkosten.

Maximale efficiëntie en geïntegreerde bewakingsfuncties zorgen voor sterk gereduceerde systeemkosten.
"De SC 800CP herdefinieert de systeemtechniek op het gebied van grote installaties en maakt deze op lange termijn rendabel, omdat de ontwikkelingsstrategie van SMA consequent wordt gevolg en het hoogste vermogen en de nieuwste technologieën in een zo compact mogelijke omvormer worden geïntegreerd. Hierdoor heeft SMA de systeemkosten beduidend kunnen verminderen en tegelijk de efficiëntie van de omvormer verhoogd", aldus Jürgen Reekers, die de Award in ontvangst nam en bij SMA de afdeling "Ontwikkeling centrale omvormers" leidt. Achtergrond: tot nu toe werden centrale omvormers van deze vermogensklasse in een betonnen station ondergebracht, wat niet alleen materiaal- en transportkosten, maar ook overeenkomstige CO2-uitstoot met zich meebrengt. Ook aan de installatiebewaking, die tot nu toe in het veld was verdeeld, zijn bij de planning en installatie hoge kosten en veel moeite verbonden. Met de nieuwe Sunny Central 800CP is het SMA nu gelukt om het vermogen te verhogen met meer dan 25% ten opzichte van andere vergelijkbare apparaten en de systeemkosten tegelijkertijd met ongeveer 35% te verminderen - dit doet de rendabiliteit van grote installaties drastisch stijgen.

Eenvoudige installatie dankzij compacte bouwwijze en intelligente techniek
Door het wegvallen van het betonnen station, de integratie van de stringbewaking in de omvormer en de compacte bouwwijze wordt bovendien de installatie sterk vereenvoudigd, de CO2-uitstoot verminderd en de bouw van grote zonnekrachtcentrales ook in minder toegankelijke gebieden probleemloos realiseerbaar. Ook het intelligente powermanagement is nieuw: in combinatie met het OptiCool-ventilatieconcept levert het apparaat tot een omgevingstemperatuur van 25° C de volledige 880 kVA in continubedrijf – tien procent meer dan het aangegeven nominale vermogen. De Sunny Central 800CP is de eerste PV-omvormer voor buiten met meer dan 500 kVA vermogen en een zodanig compacte behuizing. Met de vele functies voor het netmanagement voldoet hij bovendien aan alle bestaande en komende vereisten. Bijzondere highlight: de wereldwijd unieke Optiprotect-functie kan in combinatie met een intelligent foutmanagement maar liefst 1600 afzonderlijke strings op mogelijke uitvallen bewaken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een geïntegreerde, zelflerende methode, waardoor tijdrovende kalibratie niet meer nodig is.

Hierdoor konden de systeemkosten drastisch verlaagd worden - terwijl de omvormer gelijktijdig met een maximale efficiëntie functioneert. "Het doel waar de EPIA naar streeft is het bereiken in Europa van 12% fotovoltaïsche stroomopwekking in 2020. Om dit doel te bereiken is het gebruik van grotere zonnekrachtcentrales met verhoudingsgewijs lage systeemkosten onontbeerlijk. Maar ook wereldwijd groeit de markt voor grote fotovoltaïsche installaties razendsnel, onder andere in Noord-Amerika, India en China. Dankzij zijn unieke flexibiliteit en zijn gunstige prijs kan de Sunny Central 800CP al deze markten optimaal bedienen", zei Roland Grebe, technologiedirecteur van SMA, aansluitend aan de prijsuitreiking.

De Sunny Central 800CP wordt sinds mei 2010 in serie geleverd.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De voordelen van de Sunny Central 800CP op een rij:

•    Duidelijke kostenbesparing dankzij innovatief outdoor-concept
•    Hoger rendement dankzij intelligent powermanagement
•    Efficiëntie en duurzaamheid dankzij actief koelconcept OptiCool®
•    Bedrijfsbewaking met geoptimaliseerde kostenefficiëntie dankzij Optiprotect
•    Zekerheid voor de toekomst dankzij geïntegreerde Grid Support-technologie


Perscontact:
SMA Solar Technology AG
Anja Jasper
Sonnenallee 1
34266 Niestetal
Duitsland
Telefoon: +49 561 9522-2805
Telefax: +49 561 9522-4567
E-mail: Anja.Jasper@SMA.de