SMA lanceert voordelige en flexibele omvormer voor hoogspanningsbatterijen

SMA lanceert voordelige en flexibele omvormer voor hoogspanningsbatterijen

Niestetal, 18 januari 2016 – SMA Solar Technology AG (SMA) lanceert een nieuwe omvormer die compatibel is met hoogspanningsbatterijen voor particuliere huishoudens. Met de nieuwe Sunny Boy Storage is SMA momenteel de enige leverancier die een AC-gekoppeld systeem aanbiedt voor hoogspanningsbatterijen. De Sunny Boy Storage garandeert een voordelige, eenvoudige en flexibele integratie van opslag in nieuwe of bestaande zonnestroominstallaties. SMA wilt zo een extra impuls geven aan de wereldwijde groei van de markt voor stationaire opslagsystemen.

"Voor eindgebruikers betekent het gebruik van een opslagsysteem een hogere onafhankelijkheid van nutsbedrijven, bijvoorbeeld, dankzij verhoogd eigen gebruik van de zonnestroom die ze zelf hebben opgewekt. Meer en meer mensen doen dit om geld te besparen op energie en om bij te dragen aan de bescherming van het milieu", vertelde de CEO van SMA, Pierre-Pascal Urbon. "Binnen een jaar zal het aantal geïnstalleerde opslagsystemen in Duitsland meer dan verdubbelen tot ruim 30.000 dankzij de prijsdaling. Onze toekomstige energievoorziening is decentraal en duurzaam. Met de Sunny Boy Storage garandeert SMA een voordelige, eenvoudige en flexibele integratie van opslag in nieuwe of bestaande zonnestroominstallaties", voegde Urbon eraan toe. 

De nieuwe SMA Sunny Boy Storage batterij-omvormer is speciaal ontworpen voor hoogspanningsbatterijen zoals de Tesla Powerwall. Het gecombineerde pakket van de batterij en de Sunny Boy Storage maakt het mogelijk om elektriciteit op te slaan tegen prijzen die, volgens Urbon, vergelijkbaar zijn met de elektriciteitsprijzen voor Duitse huishoudens. 

"SMA is de enige leverancier die momenteel een AC-gekoppeld systeem voor hoogspanningsbatterijen aanbiedt", aldus Volker Wachenfeld, hoofd van de business-unit Off-Grid en Storage. "Dit betekent dat het opslagsysteem parallel functioneert met de zonnestroominstallatie, wat het mogelijk maakt om eenvoudig en voordelig opslagsystemen te integreren in bestaande zonnestroominstallaties en om op een flexibele manier het opslagsysteem uit te breiden. De reden hiervoor is dat het met een AC-gekoppelde opslagoplossing niet nodig is om aan de zonnestroominstallatie te komen. Met onze oplossing kunnen we inspelen op de enorme markt van bestaande zonnestroominstallaties. In Duitsland alleen hebben we het over 900.000 geïnstalleerde zonnestroominstallaties met een capaciteit van minder dan 10 kWp, waar de subsidies geleidelijk voor zullen verdwijnen." Volgens Wachenfeld maakt het systeem ook de integratie mogelijk in om het even welke configuratie, zelfs in nieuwe installaties. Dankzij de AC-koppeling van het opslagsysteem en gestandaardiseerde interfaces, kan het systeem worden uitgebreid en aangepast aan veranderende individuele noden die kunnen worden veroorzaakt door veranderingen in levensomstandigheden, zoals de integratie van een elektrisch voertuig of veranderde energiebehoeften, zelfs na installatie. 

Daarbovenop biedt het online portaal Sunny Places de gebruikers van het opslagsysteem een duidelijk overzicht van hun huishouden, terwijl een app het hun mogelijk maakt om de energiestromen te controleren en een overzicht te krijgen van mogelijke besparingen. Met de Sunny Home Manager kan het systeem geïntegreerd worden in een uitgebreid energiebeheersysteem.

Volgens Urbon is het momenteel moeilijk om een inschatting te maken van het marktpotentieel voor elektrische opslagsystemen. Op middellange termijn anticipeert SMA op een wereldwijde jaarlijkse vraag van ongeveer € 0,5 miljard tot € 1,2 miljard voor alle opslagtoepassingen. "De vraag zal voor een groot deel afhangen van de daling van de prijzen voor stationaire opslagsystemen, die momenteel goed zijn voor meer dan 75% van de investeringskosten voor de opslagoplossing", aldus Urbon. Als marktleider met meer dan 30 jaar ervaring heeft SMA een ongeëvenaarde expertise op het vlak van integratie van opslagsystemen. Om een maximale betrouwbaarheid op lange termijn en flexibiliteit voor de eindgebruiker te garanderen, werkt SMA samen met bijna alle bekende producenten van batterijen.

De eerste systemen zullen verkocht worden vanaf maart 2016, eerst in Duitsland, daarna in andere belangrijke markten voor opslag, zoals Italië, het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten. SMA zal de Sunny Boy Storage voor het eerst presenteren op de Capital Markets Day op 29 januari 2016.

Over SMA 

De SMA Groep is met een omzet van meer dan 800 miljoen euro in 2014 wereldmarktleider op het gebied van PV-omvormers, een essentieel onderdeel van elke PV-installatie, en biedt innovatieve basistechnologieën voor toekomstige energievoorzieningstructuren aan. Het hoofdkantoor is gevestigd in Niestetal bij Kassel en is in 21 landen vertegenwoordigd. De ondernemingsgroep biedt wereldwijd werkgelegenheid aan meer dan 4.000 werknemers. SMA produceert een breed scala omvormers. Daartoe behoren specifieke oplossingen voor alle toegepaste typen zonnepanelen en voor alle vermogensgrootten van PV-systemen. Het herhaaldelijk bekroonde productassortiment omvat systeemtechnologie voor op het elektriciteitsnet aangesloten PV-systemen alsook voor eiland- en hybridesystemen. De technologie is beschermd door meer dan 550 octrooien. Het aanbod van SMA wordt aangevuld met uitgebreide diensten en het operationele beheer van grootschalige PV-centrales. Sinds 2008 is de moedermaatschappij SMA Solar Technology AG in de Prime Standard op de effectenbeurs van Frankfurt (S92) genoteerd en in de TecDAX opgenomen.

SMA Solar Technology AG
Sonnenallee 1
34266 Niestetal
Duitsland

Hoofd bedrijfscommunicatie:
Anja Jasper
Tel.: +49 561 9522-2805
Presse@SMA.de

Contact voor de pers:
Susanne Henkel
Tel.: +49 561 9522-1124
Fax +49 561 9522-421400
Presse@SMA.de


Disclaimer:

Dit persbericht dient uitsluitend ter informatie en houdt geen aanbod of uitnodiging tot inschrijving of aankoop in, het verkrijgen, behouden of verkopen van effecten van SMA Solar Technology AG (de ”Onderneming“) of een huidige of toekomstige dochteronderneming daarvan (samen met de Onderneming: ”SMA-groep“). Dit persbericht mag evenmin worden opgevat als basis voor een overeenkomst of toezegging in verband met de aankoop of verkoop van effecten van de Onderneming of van een lid van de SMA-groep. Aandelen mogen in de Verenigde Staten van Amerika niet worden aangeboden of verkocht zonder registratie of vrijstelling van registratie zoals is aangegeven in de aangepaste versie van de U.S. Securities Act of 1933.

Dit persbericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten. Toekomstgerichte verklaringen zijn verklaringen die geen feiten uit het verleden beschrijven. Ze omvatten ook verklaringen over onze veronderstellingen en verwachtingen. Deze verklaringen zijn gebaseerd op planningen, ramingen en prognoses waarover de bedrijfsleiding van SMA Solar Technology AG (SMA of onderneming) op dit moment beschikt. Toekomstgerichte verklaringen zijn daarom uitsluitend geldig op de dag waarop ze worden gedaan. Toekomstgerichte verklaringen bevatten door de aard van de zaak risico's en onzekerheden. Verschillende bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de feitelijke resultaten, de financiële situatie, de ontwikkeling of prestatie van de onderneming wezenlijk afwijken van de hier genoemde inschattingen. Tot deze factoren behoren de factoren die SMA in gepubliceerde berichten heeft beschreven. Deze berichten zijn beschikbaar op de SMA website: www.SMA.de. De onderneming neemt geen enkele verplichting op zich om deze toekomstgerichte verklaringen te updaten of aan te passen als gevolg van toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.