SMA treedt toe tot de Chinese zonne-energiemarkt met groot groeipotentieel dankzij een meerderheidsdeelneming in Zeversolar

Niestetal/Sjanghai, 20 december 2012 – SMA Solar Technology AG (SMA/FWB: S92) heeft vandaag in Sjanghai een overeenkomst gesloten over de verwerving van een meerderheidsdeelneming van 72,5 procent in Jiangsu Zeversolar New Energy Co., Ltd., een gerenommeerde omvormerproducent in China. Zeversolar biedt producten aan die speciaal op de vereisten van de Chinese zonne-energiemarkt zijn toegespitst. SMA waarborgt met deze joint venture de toegang tot de groeimarkt China en bouwt daarmee haar positie als wereldmarktleider strategisch uit.

"China zal zich in de komende jaren tot de grootste zonne-energiemarkt ter wereld ontwikkelen. Tot dusver was deze markt door de lokale bijzonderheden voor ons niet toegankelijk. Onze meerderheidsdeelneming is daarom voor ons van groot strategisch belang. Wij benutten nu de historische kans SMA in een jonge groeimarkt op succesvolle wijze te verankeren en onze positie als wereldmarktleider verder uit te bouwen", aldus SMA bestuurswoordvoerder, Pierre-Pascal Urbon. Bovendien benadrukt hij de positieve effecten die gepaard gaan met de transactie: "SMA kan door de transactie de inkoopwegen in China sneller dan gepland ontsluiten en daarmee de lopende activiteiten voor kostenvermindering bespoedigen."

SMA wil vooral van de joint venture gebruikmaken om de Chinese markt uitgebreid te kunnen bedienen. Door de transactie zou SMA in staat zijn op optimale wijze aan de lokale vereisten te voldoen. "SMA krijgt door de joint venture toegang tot producten die op de speciale behoeften van de Chinese markt zijn toegespitst. Als gerenommeerde fabrikant in China beschikt Zeversolar bovendien over goede contacten met belangrijke klanten en besluitvormers in de energiebranche. Wij zullen met moderne productiefaciliteiten in Yangzhong de Chinese markt bedienen en kunnen door de reeds ingestelde processen de capaciteit snel uitbouwen", aldus Urbon. Het is altijd al de filosofie van SMA geweest om lokaal te produceren, wanneer de omstandigheden op locatie dat vereisen. "Dienovereenkomstig hebben wij in een vroeg stadium productiefaciliteiten in Noord-Amerika opgericht en daarmee ons marktleiderschap in de regio veiliggesteld", licht Urbon toe.

Ook de voorzitter van de raad van bestuur van Zeversolar, Chen Yulong, toont zich uiterst tevreden met de ondertekening van het contract: "Wij hebben Zeversolar al vele jaren op succesvolle wijze op de Chinese markt gepositioneerd. Met de joint venture leiden wij het bedrijf naar een stabiele toekomst en kunnen wij onze groeiplannen nog sneller in praktijk brengen. Met de ervaring van SMA zullen wij in de toekomst onze Chinese klanten in de energiebranche over de telkens belangrijker wordende vraagstukken over netintegratie adviseren en ons daarmee duidelijker van concurrenten differentiëren. Wij zijn bijzonder verheugd dat ons management als één man achter de transactie staat en een maatgevende rol zal gaan spelen bij de verdere ontwikkeling van Zeversolar", zo zegt Chen Yulong.

De waarde van de onderneming Zeversolar met betrekking tot de door SMA verkregen deelneming van 72,5 procent is 319 miljoen CNY (ca. 40 miljoen EUR). Hierop worden voor het bepalen van de koopprijs de nettoverplichtingen in mindering gebracht. De financiering geschiedt uit liquide middelen. De voorziene begindatum van het joint venturebedrijf is 1 januari 2013. Voor de transactie is nog de goedkeuring van de Chinese overheid en de bevoegde mededingingsautoriteiten nodig. E. J. McKay & Co. trad op als financieel adviseur, CMS als juridisch adviseur en Deloitte & Touche als due diligenceadviseur van SMA; Zeversolar kreeg juridisch advies van Zhenghan.

Over Zeversolar
Jiangsu Zeversolar New Energy Co., Ltd. ontstond in 2011 uit een fusie tussen "Jiangsu Eversolar New Energy Co., Ltd." en "Jiangsu ZOF New Energy Co., Ltd.". De in Suzhou (provincie Jiangsu) gevestigde onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt PV-omvormers. Het spectrum strekt zich uit van producten op het gebied van huisdakinstallaties tot en met zonne-energiecentrales op megawatt-niveau. De conform ISO 9001:2008 gecertificeerde onderneming heeft een productiefaciliteit in Yangzhong (provincie Jiangsu), onderzoeks- en ontwikkelingsvoorzieningen in Suzhou (provincie Jiangsu) en in Sjanghai, alsmede zes verkoop- en servicevestigingen in China. Daarnaast is Zeversolar in Australië en Duitsland met eigen vestigingen vertegenwoordigd. Zeversolar heeft momenteel meer dan 450 medewerkers wereldwijd in dienst, waarvan ca. 150 in ontwikkeling. In 2011 behaalde Zeversolar een omzet van circa 250 miljoen CNY en verkocht de onderneming een omvormervermogen van 215 MW. Daardoor behoort Zeversolar tot de leidende fabrikanten van omvormers voor zonne-energieinstallaties in China.

Over SMA
De SMA Groep heeft in 2011 een omzet behaald van 1,7 miljard euro en is wereldwijd marktleider op het gebied van PV-omvormers, een belangrijk onderdeel van alle PV installaties. Haar hoofdzetel bevindt zich in Niestetal nabij het Duitse Kassel en is vertegenwoordigd in 21 landen op zes verschillende continenten. Wereldwijd zijn meer dan 5500 mensen tewerkgesteld, plus een variabel aantal tijdelijke werknemers, afhankelijk van het seizoen. Het brede productassortiment van SMA omvat omvormers die compatibel zijn met elk type zonnepaneel op de markt en dit voor alle installatiegroottes. Het assortiment omvat zowel omvormers voor PV installaties in een netwerk alsook omvormers voor stand-alone systemen. SMA is daarom in staat een technische oplossing te bieden in de vorm van een omvormer voor elke installatiegrootte en -type. Sinds 2008 is het moederbedrijf van de holding, SMA Solar Technology AG, genoteerd op de beurs van Frankfurt (Prime Standard of the Frankfurt Stock Exchange, S92) alsook op de TecDAX-index. De laatste jaren werd het bedrijf meerdere malen beloond met onderscheidingen als kwaliteitswerkgever en in 2011 en 2012 behaalde het bedrijf de eerste plaats in de “Great Place to Work”®-wedstrijd.

SMA Solar Technology AG
Sonnenallee 1
34266 Niestetal
Duitsland

Hoofd bedrijfscommunicatie:
Anja Jasper
Tel.: +49 561 9522-2805
Presse@SMA.de

Perscontact:
Susanne Henkel
Hoofd persdienst
Tel.: +49 561 9522-1124
Fax: +49 561 9522-421400
Presse@SMA.de

Investor relations contact:
Julia Damm
Investor Relations Officer
Tel.: +49 561 9522-2222
Fax: +49 561 9522-2223
IR@SMA.de

Disclaimer:
Dit persbericht dient uitsluitend ter informatie en houdt geen aanbod of uitnodiging tot inschrijving of aankoop in, noch het verkrijgen, behouden of verkopen van aandelen van SMA Solar Technology AG (de “Onderneming”) of een huidige of toekomstige dochteronderneming daarvan (samen met de Onderneming: “SMA Groep”). Dit persbericht mag evenmin worden opgevat als basis voor een overeenkomst of toezegging in verband met de aankoop of verkoop van aandelen van de Onderneming of van een lid van de SMA Groep. Aandelen mogen in de Verenigde Staten van Amerika niet worden aangeboden of verkocht zonder registratie of vrijstelling van registratie zoals is aangegeven in de aangepaste versie van de U.S. Securities Act of 1933.

Dit persbericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten. Toekomstgerichte verklaringen zijn verklaringen die geen feiten uit het verleden beschrijven. Ze omvatten ook verklaringen over onze veronderstellingen en verwachtingen. Deze verklaringen zijn gebaseerd op planningen, ramingen en prognoses waarover de bedrijfsleiding van SMA Solar Technology AG (SMA of onderneming) op dit moment beschikt. Toekomstgerichte verklaringen zijn daarom uitsluitend geldig op de dag waarop ze worden gedaan. Toekomstgerichte verklaringen bevatten door de aard van de zaak risico's en onzekerheden. Verschillende bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de feitelijke resultaten, de financiële situatie, de ontwikkeling of prestatie van de onderneming wezenlijk afwijken van de hier genoemde inschattingen. Tot deze factoren behoren de factoren die SMA in gepubliceerde berichten heeft beschreven. Deze berichten zijn beschikbaar op de SMA website: www.SMA.de. De onderneming neemt geen enkele verplichting op zich om deze toekomstgerichte verklaringen te updaten of aan te passen als gevolg van toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.