Welke mogelijkheden zijn er voor de monitoring en visualisatie van een zonnestroominstallatie?

Augustus 2018

Welke mogelijkheden zijn er voor de monitoring en visualisatie van een zonnestroominstallatie?

Altijd weten wat uw installatie produceert, op het moment zelf én over een langere tijdspanne: voor veel eigenaren van zonnestroominstallaties is dat een grote wens, of zelfs een absolute voorwaarde. De omvormers van SMA bevatten standaard een eenvoudige monitoring door de gebruiker, hetzij in de directe nabijheid via een draadloze Wifi verbinding, ofwel van overal ter wereld via het internet.

Overzicht van communicatie en monitoring mogelijkheden

We geven u alvast een overzicht van welke opties mogelijk zijn voor onze huidige omvormers. Alle omvormers kunnen kosteloos via internet gemonitord worden.

Bekijk hier het huidig productportfolio

Sunny Portal

Alle SMA omvormers zijn standaard uitgerust met Webconnect technologie waardoor u de omvormer rechtstreeks kunt verbinden met de router en gratis registreren en opvolgen via de online portaalsite, Sunny Portal. Dit is een gepersonaliseerde (en gratis!) persoonlijke website voor de weergave van zonnestroominstallaties, waarop u van overal ter wereld kunt inloggen. Neem alvast een kijkje naar de voorbeeldinstallaties op Sunny Portal.

U kunt de installatiegegevens ook volgen via de Sunny Portal app voor iPhone en Android smartphones.

Wilt u slimmer omgaan met energie in huis, dan is de Sunny Home Manager de meest geschikte datalogger om de gegevens door te sturen naar Sunny Portal en een energieoverzicht te maken.

Voor grotere, commerciële installaties wordt er gewerkt met de Data Manager M om de gegevens van de installatie te verzamelen en door te sturen naar het webportaal ennexOS. Met deze datalogger kunnen veel extra parameters inzichtelijk gemaakt worden.

Sunny Portal

Webconnect

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om de gegevens van een residentiële of kleine commerciële installatie op het internet te krijgen, is Webconnect. Steek simpelweg een ethernetkabel in uw omvormer en hij zal automatisch zijn belangrijkste gegevens over productie en vermogen doorsturen naar de Sunny Portal, waar u het kunt inzien in real-time, van waar ook ter wereld. Veel omvormers bevatten Wifi en kunnen zo verbinding maken.
U ziet precies of uw installatie werkelijk opbrengt wat u verwacht, en krijgt een waarschuwing toegestuurd per e-mail indien zich een fout in de installatie voordoet.

Voor het monitoren van vijf of meer omvormers heeft u dus een extra datalogger nodig.

Bekijk de video over hoe u de gegevens van een zonnestroominstallatie met Webconnect kunt bekijken in Sunny Portal.

Webconnect zit standaard geïntegreerd in:

SMA Webconnect

Sunny Home Manager

Nu alvast de omvormers via de Sunny Portal monitoren, met het oog op een optimalisering van uw eigen verbruik met een SMA Smart Home? Dan is de Sunny Home Manager het communicatieproduct voor u.

Buiten de mogelijkheid om de gegevens van één tot vierentwintig omvormers gelijktijdig naar de Sunny Portal te sturen, geeft dit product ook nog inzicht in wat u van het net verbruikt, en wat u aan het net teruglevert. Door daarnaast gebruik te maken van de weersvoorspelling voor uw locatie, kan de Sunny Home Manager besluiten op welk moment uw verbruikstoestellen, zoals wasmachine of vaatwasser, het beste aangeschakeld kunnen worden. Op die manier zorgt het toestel ervoor dat u uw eigen geproduceerde energie optimaal gaat gebruiken. Hij kan rechtstreeks verbruikers aansturen, dat kan via draadloze plug, via EEBUS of via SEMP protocol.

SMA Sunny Home Manager 2.0

Smart screen

Heeft u een omvormer van de nieuwste generatie, dan heeft hij een Smart Screen. Dit wil zeggen dat u via uw smartphone de opbrengsten alsook extra gegevens kunt bekijken wanneer u ik de nabijheid van uw toestel bent. Hiervoor is geen internetverbinding nodig.

Smart screen

Data Manager M

Voor grotere installaties waarbij men niet alleen energie en vermogen, maar ook andere meetkanalen in de gaten wil houden (zoals stroom en spanning), wordt de Data Manager M gebruikt. Deze datalogger is in staat om de gegevens van 50 omvormers tegelijk te bewaren en op te sturen naar de Sunny Portal powered by ennexOS.

De Data Manager M is via ethernetkabel verbonden met de Webconnect van de omvormers en haalt zo alle informatie op. Deze informatie kan doorgestuurd worden naar de gratis portaalsite Sunny Portal powered by ennexOS, die 24 uur per dag over de werking van een installatie informeert. In noodgevallen kan snel gereageerd worden en zo worden opbrengsten veiliggesteld.

Het is ook mogelijk om de PV installatie van op afstand te benaderen om alle gemeten waarden weer te geven, te analyseren, te downloaden of zelfs parameters aan te passen.

Alternatieven om een installatie met Data Manager M op te volgen, zijn FTP Push of Modbus. Via Modbus worden onder andere gegevens opgevraagd om weer te geven op een display.

SMA Data Manager M

Sunny Explorer

Wie de data op zijn PC wil opslaan en in grafieken wilt weergeven, kan gebruik maken van de gratis software Sunny Explorer: het enige wat nodig is, is een PC met Windows 7 of 8 en een verbinding. Dit geldt voor de omvormerreeks Sunny Tripower TL-20 en Sunny Tripower TL-30. Deze verbinding kan gebeuren via ethernetkabel (Webconnect) of draadloos via Bluetooth.

Sunny Explorer

Retrofit

Heeft u een bestaande installatie die u ook op Sunny Portal wil monitoren? Bekijk dan de tips in ons artikel 'Hoe kan ik een oudere SMA omvormer online monitoren'.