Hoe claimt u uw SolarCoins op Sunny Portal?

September 2019

Hoe claimt u uw SolarCoins op Sunny Portal?

Eigenaars van zonnestroominstallaties die via Webconnect, Sunny Home Manager of Sunny WebBox op Sunny Portal zijn aangesloten, kunnen nu een extra beloning krijgen voor hun geproduceerde schone energie. Met slechts enkele muisklikken krijgt u toegang tot SolarCoin, de eerste munt die aan energie is gekoppeld.

Wat is SolarCoin?

SolarCoin is een cryptomunt die op blockchain is gebaseerd, en werd ontwikkeld om de energietransitie te versnellen. Net als de netwerken voor andere cryptomunten, zoals Bitcoin, is het SolarCoin netwerk wereldwijd en gedecentraliseerd. In dit geval is de uitbetaling van SolarCoins echter gekoppeld aan een zinvolle, kosteneffectieve en milieuvriendelijke stimulans: de opwekking van zonnestroom.

SolarCoin is een opengemeenschapsproject dat in 2014 werd gestart door oprichters van de SolarCoin Foundation en een groep vrijwilligers. De SolarCoin Foundation beloont de productie van zonnestroom door digitale tokens uit te geven die gebaseerd zijn op blockchaintechnologie. Voor elk megawattuur (MWh) aan geproduceerde en geverifieerde zonnestroom wordt één SolarCoin (SLR) uitgegeven. De SolarCoin-beloning is een extra premie bovenop de bestaande stimulansprogramma's en is onafhankelijk van andere teruglevertarieven die van toepassing zijn voor de producenten van zonnestroom. Iedereen die zonnestroom opwekt en daardoor op lange termijn de uitstoot van CO2 voorkomt, kan SolarCoins verdienen.

Hoe kunnen SolarCoins via Sunny Portal worden geclaimd?

Via Sunny Portal is het een fluitje van een cent om uw SolarCoins te claimen. U hoeft immers niet alle documenten voor te leggen die doorgaans noodzakelijk zijn voor de registratie en die de eigendomsstatus van de zonnestroominstallatie moeten aantonen, technische gegevens moeten verstrekken en informatie moeten bevatten over stroomproductiecapaciteit en identiteit. Als u één of meer zonnestroominstallaties met een systeemcapaciteit tot 150 kWp registreerde in Sunny Portal en u wilt SolarCoins claimen, logt u gewoon in op www.sunnyportal.com met uw e-mailadres en wachtwoord. Om uw zonnestroominstallatie voor het SolarCoin programma te registreren, zijn beheerdersrechten vereist voor uw systeem. Als u deze nog niet hebt, vraag ze dan aan uw installateur.

Als u ingelogd bent, opent u "Installatie-eigenschappen" in het "Configuratie"-gedeelte van het menu aan de linkerkant van uw scherm. Om er zeker van te zijn dat de Foundation de informatie kan koppelen, dient u volledige installatiegegevens te verstrekken. In sommige landen is het veld "Landencode" enigszins verwarrend. Dat veld moet steeds worden ingevuld. Gelieve hier uw deelstaat, district, afdeling of land in te vullen, al naargelang hetgeen van toepassing is. Op het volgende scherm gaat u naar het tabblad "Gegevensvrijgave" aan de rechterkant:

Op het volgende scherm gaat u naar het tabblad "Gegevensvrijgave" aan de rechterkant

Op de pagina "Gegevensvrijgave" klikt u op de knop "Bewerken" om de instellingen te wijzigen en vinkt u vervolgens het vakje "Toestemming voor deelname aan het SolarCoin programma" aan:

Toestemming voor deelname aan het SolarCoin programma

Ga akkoord met de getoonde voorwaarden en vergeet niet om daarna op de knop "Opslaan" te klikken.

In het overzicht van uw zonnestroominstallatie verschijnt nu een SolarCoin tegel. Nadat de status op de tegel in "SolarCoinApproved" is veranderd, kan het nog enige tijd duren voordat u uw eerste SolarCoins ontvangt. De SolarCoin Foundation heeft immers tijd nodig heeft om de overdracht van de munten uit te voeren. Daarna wordt uw creditsaldo regelmatig bijgewerkt (afhankelijk van de grootte van uw installatie kan dit om de zoveel maanden zijn). Als u uw installatie via Sunny Portal registreert, hoeft u de installatie niet apart te registreren bij de SolarCoin Foundation of de SolarCoin Explorer. Met een dubbele registratie kunt u niet deelnemen aan het SolarCoin programma.

Een digitale SolarCoin wallet is niet langer nodig om een claim in te dienen. De SolarCoin Foundation beheert de SolarCoins van de gebruikers tot deze beslissen om ze in te ruilen.

Overigens: SolarCoins worden met terugwerkende kracht toegekend voor een periode van maximaal vijf jaar vanaf de datum van registratie. Sinds april 2019 is de periode voor het crediteren van uw SolarCoins verkort van elke zes maanden naar maandelijks.

Hier vindt u de actuele SolarCoin-prijs.

Hoe kan ik SolarCoins gebruiken?

SolarCoins kunnen worden ingeruild tegen conventionele valuta (fiatgeld) op alle belangrijke beursportalen (Bittrex / Lykke, enz.). SolarCoins worden als waarde steeds meer liquide. Ze worden op transparante wijze uitbetaald en gevolgd. Ze worden bewaard in digitale wallets, kunnen worden beheerd op computers of mobiele apparaten en kunnen zelfs offline in papieren vorm worden opgeslagen (in een wallet op papier). De SolarCoin gemeenschap evalueert voortdurend gebruikscasussen en bedrijfsmodellen voor SolarCoin gebruikers.

Als het project succesvol is en de vraag naar en de prijs van SolarCoins stijgen, zal deze digitale stimulans een steeds groter deel uitmaken van de inkomsten van een zonnestroomproducent. Zonnestroom kan zoals steeds worden verkocht of verbruikt, waarbij SolarCoin als extra premie functioneert.

Bedrijven uit de zonnestroomsector worden bovendien aangemoedigd om SolarCoins te accepteren als betaalmiddel voor hun goederen en diensten aan de wisselkoers van het moment. Deze wordt op alle bekende portalen bekendgemaakt. Ook bij SMA onderzoeken we de mogelijkheden om verder gebruik te maken van SolarCoins, bijvoorbeeld door het leveren van aanvullende diensten die vervolgens betaald kunnen worden met SolarCoins.

Vergt de aanmaak van SolarCoins veel energie?

Als gebruikers beslissen om SolarCoins als betaalmiddel te gebruiken, spannen zij zich bewust in om bij hun bedrijfsactiviteiten prioriteit te geven aan milieubescherming. De SolarCoin blockchain maakt gebruik van een energie-efficiënt, 'proof-of-stake'-algoritme, dat 0,001 % van de energie gebruikt die Bitcoins nodig hebben.

Als u meer wilt weten over SolarCoin, ga dan naar solarcoin.org/help-and-faqs