Hoe stel ik een Sunny Tripower TL­20 in met Sunny Explorer via ethernet kabel zodat hij achter een 30 mA aardlekschakelaar kan worden geïnstalleerd?

Augustus 2017

1. Inleiding

Vroeger adviseerde SMA om TL omvormers niet achter een 30 mA aardlekbeveiliging te plaatsen omdat deze onbedoeld kan springen. In onze installatie handleidingen adviseerden wij om een 100 mA aardlek te gebruiken per TL­-omvormer.

Met de Sunny Tripower TL­20 reeks is dit verleden tijd. Het geldt wel enkel voor Sunny Tripower TL­-20 omvormers. Voor alle andere omvormers geldt de aanbeveling nog steeds.

Om achter een 30 mA aardlekschakelaar geïnstalleerd te kunnen worden, moet een parameterwijziging in de omvormer plaatsvinden. Dit betekent dat bij een 30 mA aardlek de schakelaar niet onbedoeld zal springen. De efficiëntie van de omvormer wordt bij bijzondere omstandigheden iets verminderd (0,1-­0,2 % bij hoge DC spanningen én regenachtig weer).

Om de instellingen te wijzigen van omvormers die communiceren via Webconnect, dient men gebruik te maken van het programma Sunny Explorer. Indien je Sunny Explorer nog niet op je computer hebt staan, neem dan eerst eens een kijkje naar dit artikel.

2. Verbinden met de omvormer

2.1 De netwerkverbinding tot stand brengen

Als je rechtstreeks verbinding wilt maken met de omvormer dien je een ethernet kabel te verbinden tussen de omvormer en je computer. Men kan ook indirect verbinding maken met de omvormer, dit door deze niet rechtstreeks met de computer, maar wel met de router te verbinden.

  • In het eerste geval geeft men de computer fysieke toegang tot de omvormer.

  • In het tweede geval kan men via het draadloze netwerk verbinding maken met de omvormer door de omvormer eerst via kabel te verbinden met de router.

2.2 Verbinding maken

Start Sunny Explorer op en maak een nieuwe installatie aan in de software.

Kies als communicatietype voor Speedwire (het communicatieprotocol van Webconnect).

Voer een zoekopdracht uit met Sunny Explorer en selecteer de omvormer die verbonden is met je computer. In dit geval hebben we een rechtstreekse verbinding tussen omvormer en computer voorzien.

Hierna zal de software de verbinding met de omvormer opbouwen en vragen naar een gebruikers- of installateurspasswoord. Log in als installateur. Nu beland je in Sunny Explorer.

3. De aardlekparameter wijzigen

3.1 Grid guard Code

Vooraleer de installateur netbewakingsparameters kan gaan wijzigen, moet deze zijn/haar Grid Guard code ingeven in Sunny Explorer.

Er komt een icoontje (sleutel) naast het serienummer als alles correct is.

3.2 De parameter wijzigen

Klik op het tabblad ‘Instellingen’ en navigeer naar ‘Apparaat’ scrol naar onderen en klik op ‘Bewerken’. Nu kan de installateur de parameter gaan wijzigen.

Scrol nu terug naar boven en selecteer onder ‘Omvormer’ de parameter ‘RCD Aanpassen’. Deze staat standaard op ‘Uit’. Klik het dropdown menu open en selecteer ‘30mA’. (RCD staat voor ‘Residual Current Device’ en is dus de aardlekparameter).

Klik vervolgens onderaan op ‘Opslaan’.

Dankzij deze eenvoudige aanpassing kan een Sunny Tripower 5000/6000/7000/8000/9000/10000/12000TL­20 achter de bestaande aardlek komen te staan en is de installatie van een 100 of 300 mA aardlek overbodig.

Let op: dit geldt enkel voor dit type omvormer. Alle andere SMA omvormers kunnen tot 100mA genereren.