Het EPC-peil van een gebouw verlagen

April 2015

Om het EPC-peil te verlagen is de meest gemakkelijke manier maar ook de goedkoopste manier een zonnestroominstallatie plaatsen. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende oplossingen. Die oplossingen zullen we hier verder toelichten.

Stringomvormers en micro-omvormers

Een stringomvormer is een omvormer die op een string van zonnepanelen (dus meerderen) wordt aangesloten. Een micro-omvormer wordt aangesloten op een enkel zonnepaneel. In een zonnestroominstallatie met micro-omvormers zijn er dus evenveel omvormers als zonnepanelen. Bij een installatie met een stringomvormer is er meestal maar één omvormer.

1. Klein oppervlakte

Gaat het om een appartement, of een klein dak of een tuinhuis? Hier kunnen mensen een eigen minisysteem opstellen. Zodra er wat plaats is kan iedereen zijn eigen groene en goedkope elektriciteit opwekken.

2. Een complex dak

Is het dak in verschillende richtingen georiënteerd of heeft het verschillende hellingshoeken? Ook hier is een systeem met individuele omvormers de ideale oplossing: ongelijke instraling speelt nu in uw voordeel want de energie kan efficiënt en gespreid benut worden.

3. Veel schaduw

Regelmatig schaduw? Bij stringomvormers zonder schaduwbeheer heeft schaduw een invloed op het volledige systeem en bijgevolg op de opbrengst, maar bij micro-omvormers blijven de zonnepanelen die niet overschaduwd zijn maximaal renderen. Let wel, een zonnepaneel dat permanent in de schaduw ligt is nooit een goed idee.

Sunny Boy 240 – Ongelooflijk eenvoudig. Ongezien veelzijdig.

De Sunny Boy 240 is het modulair micro-omvormer systeem van SMA. Micro-omvormers van SMA zijn zeer betrouwbaar. Dit is uiterst belangrijk omdat de micro-omvormer achter het zonnepaneel op het dak wordt geplaatst. SMA garandeert deze hoge betrouwbaarheid door een klein aantal componenten te gebruiken en door de omvormers uitgebreid te testen.

Door een Sunny Multigate te gebruiken voor de monitoring verloopt de monitoring van de installatie storingsvrij. Het micro-omvormer systeem heeft bovendien een stevige en gemakkelijke bekabeling. De micro-omvormers worden in een daisy chain met elkaar verbonden.

Wanneer een stringomvormer?

In de meeste gevallen raden wij een stringomvormer aan. U hebt dan slechts een (of twee) omvormers nodig. De omvormer hangt binnen of net buiten het huis, waardoor de installateur er heel gemakkelijk aan kan. De installatie kan sneller gebeuren doordat er minder componenten zijn die met elkaar verbonden moeten worden.

Ook kunnen stringomvormers met schaduwbeheerfunctie, zoals SMA ShadeFix, wél met schaduw om. SMA ShadeFix zorgt ervoor dat zonnestroominstallaties met gedeeltelijk overschaduwde zonnepanelen toch een maximaal rendement opleveren. Het zorgt dat uit een zonnestroominstallatie met schaduwzones steeds het maximum vermogen wordt gehaald, door een globaal maximum vermogen over de verschillende zones te berekenen.

Sunny Boy 1.5 / 2.0 / 2.5 – De nieuwe standaard voor kleinere zonnestroominstallaties

Kleinere installaties kunnen nu ook met een stringomvormer worden uitgerust. De Sunny Family wordt namelijk aangevuld met een volledig nieuw omvormertype, de Sunny Boy 1.5 / 2.0 / 2.5. Deze stringomvormer is de perfecte omvormer voor kleinere zonnestroominstallaties.

Zijn breed ingangsspanningsbereik van 80 tot 600V maakt hem zeer flexibel. De installatie gebeurt snel en eenvoudig dankzij het laag gewicht en kleine afmeting en de inbedrijfsstelling via een Web User Interface. Dankzij geïntegreerde WLAN en Webconnect geniet men van gratis monitoring via het eigen draadloze netwerk van het toestel of online via Sunny Portal of Sunny Places.

SMA Sunny Boy 1.5 / 2.0 / 2.5