Dynamische vermogensregeling

Maximaal profiteren van zonne-energie zonder de hoofdaansluiting te verzwaren.

April 2019

Veel bedrijven willen graag een zo groot mogelijk deel van hun stroomkosten verminderen door zonnepanelen te plaatsen. Voor bedrijven met een groot (ongebruikt) dakoppervlak en een hoog jaarlijks stroomverbruik zijn zonnepanelen de logische oplossing. Bedrijven met een groot verbruik (voorbeeld: agro industrie) hebben er belang bij om een zo groot mogelijke opwekking van eigen energie mogelijk te maken. Vaak is het heel interessant om veel méér panelen en omvormercapaciteit te plaatsen dan de hoofdzekering zou toestaan.

Probleemstelling

Er is een grens voor injectie in het net. Deze grens is de hoofdaansluiting, want bij een hogere stroom klapt de zekering en staat het bedrijf in het donker. De hoofdzekering verzwaren van bijvoorbeeld 3x80A naar 3x125A is mogelijk maar de kost hiervoor is niet rendabel. Denk maar aan de omschakelkosten, de jaarlijkse kost voor het verhoogde vastrecht en de verminderde mogelijkheid tot salderen.

Oplossingen

De oplossing voor grote systemen is teruglevering limiteren en dat kan alléén als er een mechanisme is voorzien dat de hoofdzekering tegen uitschakeling beschermt. SMA doet dat waarin we de beste zijn, omvormers maken en het mogelijk maken om het vermogen ervan dynamisch te regelen. SMA biedt een totaaloplossing, evenals de mogelijkheid om via communicatie van buitenaf het vermogen van de PV-omvormers te sturen. 

In dit artikel zullen we uitleggen wat een systeem voor vermogensaansturing inhoudt en welke producten nodig zijn.

Voordelen

U hoeft geen rekening meer te houden met de hoofdaansluiting en u kunt PV leggen volgens het eigen verbruik. De totale kost van de installatie is lager dan de totale kost om de hoofdaansluiting te verzwaren. Indien het ogenblikkelijk verbruik verlaagt, is er geen gevaar dat het bedrijf zonder elektriciteit komt te zitten. Het uitgangsvermogen van de omvormers wordt teruggeregeld naar het maximale terugleververmogen ter hoogte van de netaansluiting. 

Dit artikel bestaat uit

De meest eenvoudige en doeltreffende oplossing:

Omvormers aansturen met de Data Manager M in combinatie met de SMA Energy Meter

Andere oplossingen:

  1. Omvormers aansturen met de Power Control Module
    1. Werking van Power Control Module (PCM)
    2. Compatibele SMA omvormers aansturen met behulp van de Power Control Module
    3. Het aansturen van de Power Control Module