Optimaliseer je kennis over optimizers

Bijna alle zonnestroominstallaties worden opgelost met stringomvormers en SMA ShadeFix. Echter zijn er een paar uitzonderingen waar optimizers nuttig zijn om toegevoegd te worden. Hieronder vindt u het antwoord op enkele veelvoorkomende vragen bij gebruik van optimizers. 

Hoe werkt optimalisatie met optimizer TS4-R-O?

De optimizer TS4-A-O heeft geen communicatie nodig om te kunnen werken. Hij zal zelf metingen uitvoeren om te kijken of de opbrengst van het paneel kan verbeterd worden. Indien er verbetering mogelijk is, zal de optimizer het maximale uit het paneel halen en dit aanpassen naar dezelfde (hogere) stroom van de rest van de string. Als hij de stroom niet kan verbeteren omdat het paneel op zich optimaal werkt, zal de optimizer geen onnodige energie verbruiken en zichzelf buiten werking zetten. Slim systeem!

Op welke panelen pas ik de optimalisatie TS4-R-O toe?

Optimizer TS4-A-O is een buck converter die de spanning van een paneel zal verlagen om de stroom van het paneel te verbeteren wanneer het nodig is. De optimizer wordt bijgevolg enkel ingezet op dat aantal panelen binnen een string waar een verminderde stroom te verwachten is. Hierbij enkele voorbeelden:

  • panelen die op een andere oriëntatie liggen
panelen die op een andere oriëntatie liggen

  • mix van panelen, dan pas je de optimizer toe op de panelen met de laagste stroom (meestal de oudere panelen of panelen met lager vermogen)
mix van panelen, dan pas je de optimizer toe op de panelen met de laagste stroom (meestal de oudere panelen of panelen met lager vermogen)

Ja, uit testen is gebleken dat het niet nodig is om het schaduwbeheer in de SMA stringomvormer uit te schakelen. SMA ShadeFix regelt schaduwbeheer op de gehele string, de optimalisatie optimizer TS4-A-O zorgt voor het paneel waar hij aan toegevoegd is.

Interessant? Deel deze pagina met uw kennissen!